Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι σώθηκε και τι αγνοείται από τους θησαυρούς της Notre Dame

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 12:08 Τι σώθηκε και τι αγνοείται από τους θησαυρούς της Notre Dame

Το εννέα αιώνων μνημείο φιλοξενούσε ανεκτίμητα έργα τέχνης, αγάλματα και θρησκευτικά κειμήλια, πολλά από τα οποία αγνοούνται μέχρι τώρα.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς την στιγμή την τύχη των ανεκτίμητων θησαυρών που υπάρχουν μέσα στην Παναγία των Παρισίων. Το εννέα αιώνων μνημείο φιλοξενούσε ανεκτίμητα έργα τέχνης, αγάλματα και θρησκευτικά κειμήλια. 

Οι πυροσβέστες έδωσαν τιτάνια μάχη προκειμένου να σωθούν θησαυροί στο εσωτερικό του ναού. Έργα αρχιτεκτονικής, μουσικά όργανα, αγάλματα, ξυλόγλυπτα και εκκλησιαστικά κειμήλια και ένα πανέμορφο εκκλησιαστικό όργανο με τους 8.000 αυλούς μέχρι το γλυπτό του  Nicolas Coustou, η αποκαθήλωση του Χριστού από τον Σταυρό. Ο πλήρης κατάλογος των έργων τέχνης του ναού υπάρχει στην ιστοσελίδα του και βάσει αυτού θα γίνει η απογραφή των καταστροφών,  σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian.

Αλλά όπως τονίζουν όλοι σε δηλώσεις τους εδώ δεν πρόκειται για πολύτιμα έργα τέχνης ή γυαλιά αλλά για την ίδια την ψυχή του Παρισιού, όχι μόνο για τους Γάλλους αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.  Η δήμαρχος της πόλης Αν Ινταλγκό δήλωσε ότι πολλά έργα τέχνης και κειμήλια έχουν σωθεί. Αλλά καθώς η επιχείρηση των πυροσβεστών συνεχίζονται, η τύχη πολλών άλλων έργων παραμένει άγνωστη. Ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες της εκκένωσης του ναού από έργα τέχνης και κειμήλια.

Τι έχει σωθεί

Το ακάνθινο στεφάνι 

Ένα από τα σπουδαιότερα κειμήλια επιβεβαιώθηκε ότι έχει διασωθεί από την Δήμαρχο του Παρισιού. Το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού προέρχεται από την Ιερουσαλήμ και δόθηκε στο βασιλιά Λουδοβίκο Θ’ το 1238, ο οποίος έχτισε το Sainte Chappelle στο Παρίσι. Αργότερα μεταφέρθηκε στην Παναγία των Παρισίων.

Ο χιτώνας του Αγίου Λουδοβίκου

Ένα ένδυμα από λινό του 13ου αιώνα όταν ολοκληρώθηκε η κτίση του ναού. Λέγεται ότι ανήκε στο βασιλιά Λουδοβίκο, τον μοναδικό βασιλιά που έγινε Άγιος.  Ο Λουδοβίκος στέφθηκε βασιλιάς το 1226, συμμετείχε στην έβδομη σταυροφορία και πέθανε κατά τη διάρκειά της το 1270. Έγινε άγιος στο 1297.

Βορινό παράθυρο-Ροζέτα

Ένα από τα τεράστια βιτρό της Παναγίας έχουν σωθεί σύμφωνα με την μαρτυρία του δημοσιογράφου Laurent Valdiguié.

Άγνωστη ακόμα η τύχη τους 

Το γλυπτό του Νικολά Κουστού

 «Η αποκαθήλωση του Χριστού από το Σταυρό», ένα από τα κεντρικά στοιχεία του καθεδρικού. Οι αρχικές φωτογραφίες έδειξαν ότι το γλυπτό ήταν ως επί το πλείστον αβλαβές, αλλά η κατάστασή του δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Τα περίφημα βιτρό του ναού 

Υπάρχουν συγκρουόμενες αναφορές σχετικά με την κατάσταση των βιτρό στα παράθυρα της Notre Dame. Σύμφωνα με δημοσιεύματα δημοσιογράφων, όλα τα παράθυρα - συμπεριλαμβανομένου του βόρειου είχαν λιώσει. Ωστόσο, το νότιο παράθυρο αναφέρθηκε αργότερα αποθηκευμένο. Η Βρετανίδα βουλευτής Yvette Cooper, η οποία βρισκόταν στον καθεδρικό ναό εκείνη την ώρα ανέφερε ότι είχε πέσει.

Ένα κομμάτι Τίμιου ξύλου και ένα αυθεντικό καρφί της Σταύρωσης

Μαζί με το ακάνθινο στεφάνι υπήρχε και ένα αυθεντικό όπως λεγόταν κομμάτι Τίμιου Ξύλου από τον σταυρό του Ιησού και ένα αυθεντικό καρφί από τη Σταύρωση. Δεν είναι σαφές αν έχουν σωθεί.

Το Μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο

Η κατάσταση του τεράστιου εκκλησιαστικού οργάνου της Notre Dame, 8.000  αυλών, είναι άγνωστη. Κατασκευάστηκε το 1403.

Η Madonna και το βρέφος

Η Μαντόνα και το βρέφος
Η Μαντόνα και το βρέφος

Ένα εμβληματικό άγαλμα που δέσποζε - γνωστό και ως Notre Dame de Paris που έδωσε το όνομά του στον καθεδρικό ναό και απεικονίζει την Παναγία και τον Ιησού. Δημιουργήθηκε τον 14ο αιώνα, μεταφέρθηκε στην Παναγία των Παρισίων το 1818.

Οι Καμπάνες του καθεδρικού ναού

Ο καθεδρικός ναός μας έχει 10 καμπάνες -η παλαιότερη που ονομάζεται Εμμανουήλ, ζυγίζει 13 τόνους και δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα και αναδιαμορφώθηκε το 1681.

Άγαλμα του Αγίου Ντενί

Ένα άλλο γλυπτό του 18ου αιώνα από τον Νικόλα Κουστού. Ο Άγιος Διονύσιος είναι ο προστάτης άγιος του Παρισιού, και μια απεικόνισή του ενώ κάνει κήρυγμα στήθηκε στον καθεδρικό ναό.

Πίνακας του Αγίου Θωμά Ακινάτη

Δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα, και δόθηκε στον καθεδρικό ναό το 1974. Ο πίνακας αυτός  απεικονίζει τον άγιο και τους ανθρώπους που πίνουν νερό από μια πηγή σοφίας.

πηγή: Thetoc.gr