Νέες εξελίξεις για το άγριο έγκλημα στη Κύπρο

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 21 Απριλίου 2019 19:36 Νέες εξελίξεις για το άγριο έγκλημα στη Κύπρο

Παράλληλα, το δικαστήριο Λευκωσίας ενέκρινε το αίτημα για εξαήμερη προσωποκράτηση του 35χρονου υπολοχαγού

Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού με τη χρήση σύγχρονων υποβρύχιων καμερών, ιδιωτικής εταιρείας. Αναμένεται τώρα να μελετηθούν προσεκτικά τα βίντεο που κατέγραψαν σημεία του φρετίου, κάτω από το νερό.
Στο φρεάτιο του μεταλλείου υπάρχουν ενδείξεις για πιθανό εντοπισμό κι άλλων πτωμάτων, μεταξύ αυτών και της 6χρονης.

Εξαήμερη κράτηση για τον 35χρονο

Το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας ενέκρινε σήμερα αίτημα της Αστυνομίας για εξαήμερη προσωποκράτηση του 35χρονου υπολοχαγού σε σχέση με υπόθεση φόνου δεύτερης γυναίκας, η σορός της οποίας ανασύρθηκε χθες από το φρεάτιο στο Μεταλλείο Μιτσερού.

Ο 35χρονος τελεί υπό κράτηση και για την υπόθεση φόνου της 38χρονης Mary Rose.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στο δικαστήριο, ο 35χρονος φέρεται να παραδέχθηκε σε κατάθεση του ότι γνώρισε την δεύτερη γυναίκα μέσω συγκεκριμένου διαδικτυακού μέσου γνωριμιών και ενώ έκαναν σεξ, την έπνιξε.

Στο μεταξύ, πηγή της Αστυνομίας δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι επανάρχισαν από το πρωί οι έρευνες της Αστυνομίας στη λίμνη του Ξυλιάτου για τον εντοπισμό της σορού της εξάχρονης κόρης της 38ης γυναίκας Mary Rose, το πτώμα της οποίας που ανασύρθηκε από το φρεάτιο στο Μιτσερό. Οι αστυνομικές έρευνες γίνονται και με την συμμετοχή ομάδας δυτών της Λιμενικής.

Έρευνες πραγματοποιεί η Αστυνομία και στο φρεάτιο στο Μιτσερό ενώ μελετώνται διάφοροι τρόποι για να μπορούν να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις στο φρεάτιο, έχοντας πάντα υπόψη ότι ακόμη αναζητείται η 6χρονη, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή.

Νέα τροπή στο ανακριτικό έργο

Μια νέα εξέλιξη σε σχέση με την υπόθεση του 35χρονου λοχαγού, η οποία προέκυψε σήμερα το απόγευμα, αφορά το ανακριτικό έργο.

Σύμφωνα με πηγή πληροφόρησης, στις ανακριτικές αρχές υπάρχουν υποψίες ότι ο 35χρονος είπε ψέματα για το πτώμα της μικρής στη λίμνη Ξυλιάτου, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τις έρευνες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο 35χρονος θα ανακριθεί και πάλι.

Οι μέχρι στιγμής προσπάθειες στη λίμνη απέβησαν άκαρπες και διακόπηκαν το απόγευμα. Όπως προαναφέραμε, θα ανακριθεί και πάλι ο λοχαγός.

Σημειώνεται ότι το πρωί οι ανακριτές του ΤΑΕ μετέφεραν τον λοχαγό στη λίμνη Ξυλιάτου, για να τους υποδείξει το σημείο που έθαψε ή πέταξε στο νερό την 6χρονη κόρη του πρώτου θύματος.
Στο μεταξύ ξαναρχίσαν οι έρευνες στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού. Εκεί συμμετέχει ιδιωτική εταιρεία με ειδικές κάμερες. Πρόκειται για τελευταίας τεχνολογίας υποβρύχιες κάμερες.
Στο φρεάτιο του μεταλλείου υπάρχουν ενδείξεις για πιθανό εντοπισμό κι άλλων πτωμάτων.

Τι έχει προηγηθεί:

Σε υπόθεση serial killer παραπέμπουν οι φρικτές αποκαλύψεις στην Κύπρο.
Ο 35χρονος Ελληνοκύπριος λοχαγός που θεωρείται ύποπτος για την διάπραξη των εγκλημάτων, φέρεται να παραδέχθηκε και να υπέδειξε στην Αστυνομία συγκεκριμένες τοποθεσίες.  Ο 35χρονος οδηγήθηκε ξανά την Κυριακή στο δικαστηριο, σε σχέση με το φόνο δεύτερης γυναίκας, η οποία ανασύρθηκε το Σάββατο από το φρεάτιο στο Μιτσερό. 

Ο λοχαγός παραδέχθηκε πως σκότωσε και τη γυναίκα αυτή. Πρόκειται για την Arian Palanas Lozano 28 ετών από τις Φιλιππίνες. Την είχε γνωρίσει τον Ιούλιο του 2018 μέσω του badoo. Στις 21 Ιουλίου 2018 την πήρε σπίτι του και την ώρα που έκαναν έρωτα τη στραγγάλισε. Μετά την έδεσε και πέταξε το πτωμα της στο μεταλλείο στο Μιτσερό.

Σύμφωνα με τον «Πολίτη» υπάρχουν ενδείξεις  και για άλλα πτώματα στο Μιτσερό, μέσα σε φρεάτιο, όσο και στη λίμνη του Ξυλιάτου εκεί όπου φαίνεται να πέταξε ο 35χρονος την σορό της εξάχρονης κόρης του πρώτου θύματος, της Μarry Rose.

Οι ανακριτές του ΤΑΕ μετέφεραν τον υπολοχαγό στη λίμνη Ξυλιάτου, για να τους υποδείξει το σημείο που έθαψε ή πέταξε στο νερό την 6χρονη.

Όπως αναφέρει στο δικαστήριο ο κ. Ιωάννης Γιωρκάτζης Υπαστυνόμος του ΤΑΕ Λευκωσίας, ο ύποπτος παραδέχτηκε στις 19/4 το φόνο της Marry Rose. Σύμφωνα με τον κ. Γιωρκάτζη, ο ύποπτος παραδέχτηκε και το φόνο της γυναίκας που εντοπίστηκε χθες. Όπως κατέθεσε ο «Ορέστης» χθες, την έπνιξε ενώ έκαναν σεξ και την έδεσε με πλαστικά, μετά την έριξε στο φρεάτιο στο Μιτσερό.  Ο Ορέστης, ο οποίος ομολόγησε τη δολοφονία της 38χρονης γυναίκας από τις Φιλιππίνες και της 6χρονης κόρης της, Sierra, έδωσε μια ανατριχιαστική περιγραφή όσον αφορά στο πως απαλλάχτηκε από τη σορό της μικρής Sierra.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέδειξε στους Αστυνομικούς συγκεκριμένο σημείο στη λίμνη στο Ξυλιάτο, όπου έριξε το τυλιγμένο σε σεντόνι πτώμα, το οποίο έδεσε με πέτρες. Στη συνέχεια οι πέτρες υποχώρησαν έτσι ξαναπήρε το πτώμα, στερέωσε καλύτερες τις πέτρες και το έριξε πίσω στο νερό.

Η αστυνομία εκτιμά ότι βρίσκονται ένα ή δύο πτώματα μέσα στο φρεάτιο του εγκαταλελειμμένου λατομείου στο Μιτσερό. Το Σάββατο ανασύρθηκε το πτώμα άγνωστης γυναίκας, το οποίο ήταν το δεύτερο μετά τον εντοπισμό της σορού της 38χρονης Marrry Rose από τις Φιλιππίνες. Παράλληλα στο φράγμα Ξυλιάτου αναζητείται το πτώμα της 6χρονης Sierra Graze Seucaliuc, η οποία δολοφονήθηκε μαζί με την μητέρα της τον Μάϊο του 2018. Την διάπραξη των δύο φόνων έχει παραδεχθεί ήδη ο 35χρονος αξιωματικός της ΕΦ που τελεί υπό κράτηση και ανακρίνεται και για άλλα εγκλήματα.

Εκπαιδευμένοι άνδρες της ΕΜΑΚ , κάνοντας έρευνα στο φρεάτιο βάθους 130 μέτρων όπου είχε βρεθεί το πτώμα της 38χρονης Mary Rose εντόπισαν, ακόμα ένα πτώμα γυναίκας το οποίο κατάφεραν να βγάλουν στην επιφάνεια. Το άψυχο σώμα της γυναίκας ήταν γυμνό με τα χέρια και τα πόδια της δεμένα, με τον ίδιο τρόπο που είχαν δεθεί και τα άκρα της 38χρονης από της Φιλιππίνες.

Η αυτοψία που διενεργήθηκε από τους ιατροδικαστές Σοφοκλή Σοφοκλέους και Νικόλα Χαραλάμπους, οδηγεί στην εκτίμηση ότι πρόκειται για νεαρή γυναίκα, ασιατικής καταγωγής και ενδεχομένως να βρίσκεται στον κατάλογο των γυναικών που έχουν δηλωθεί ως εξαφανισθείσες τα τελευταία χρόνια. Το πτώμα ήταν σε κατάσταση σαπωνοποίησης. 

Τρόμος για την Μαρικάρ
Μηνύματα του υπολοχαγού με το ψευδώνυμο «Ορέστης», σε εξαδέλφη της Maricar Valdez Arquiola που εξαφανίστηκε στις 13/12/2017 από τη Λευκωσία, δημιουργούν φόβους για τη τύχη της. Ο «Ορέστης» επικοινώνησε με την εξαδέλφη της εξαφανισθείσας και της ζητούσε να συναντηθούν για να της αποκαλύψει στοιχεία για τη τύχη της Μαρικάρ. Άφηνε να νοηθεί ότι την έχουν σκοτώσει κάποιοι με εμπλοκή αστυνομικών. Η εξαδέλφη της Μαρικάρ αρνήθηκε τους όρους της συνάντησης καθώς ο «Ορέστης» ζητούσε να γίνει σε απομονωμένο σημείο και να είναι δύο τους. Η γυναίκα φοβήθηκε και η συνάντηση – ευτυχώς – δεν έγινε ποτέ.

Μηνύματα του υπολοχαγού με το ψευδώνυμο «Ορέστης», σε εξαδέλφη της Maricar Valdez Arquiola που εξαφανίστηκε στις 13/12/2017 από τη Λευκωσία, δημιουργούν φόβους για τη τύχη της.
Η χθεσινή έρευνα, με τις υποβρύχιες κάμερες και τους αυτοδύτες της ΕΜΑΚ, προκάλεσε τρόμο καθώς προέκυψαν ενδείξεις για την ύπαρξη ακόμα δύο πτωμάτων στο ίδιο φρεάτιο. Έγκυρη αστυνομική πηγή ανέφερε στον «Π», ότι θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι υπάρχει ένα τουλάχιστον πτώμα και ίσως και δεύτερο, χωρίς να αποκλείεται, σε σημεία που ακόμα δεν έχουν ερευνηθεί, να υπάρχουν και άλλα πτώματα. Σήμερα οι έρευνες θα συνεχιστούν ώστε να ανασυρθούν άλλες σοροί από το φρεάτιο, το οποίο έγινε μυστικός τάφος για άγνωστο, επί του παρόντος, αριθμό γυναικών που έχουν δολοφονηθεί. Φήμες σε διάφορα sites ανέφεραν πως ίσως υπάρχει και πτώμα ενός άνδρα, αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση για κάτι τέτοιο.
Η έρευνα στο φρεάτιο είναι ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς αυτό είναι γεμάτο με νερό βάθους 100 μέτρων και ο όγκος του υπολογίζεται στο 1 εκ κυβικά μέτρα. Παράλληλα στον πυθμένα του φρεατίου υπάρχουν πολλές υπόγειες σήραγγες οι οποίες επίσης είναι γεμάτες νερό, το οποίο προέρχεται από υπόγεια ύδατα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει άντληση. Ακόμα και αν αυτό ήταν εφικτό, ο κίνδυνος κατάρρευση των γαλαριών του μεταλλείου θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα στις ελπίδες για ανεύρεση στοιχείων. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε όπως η έρευνα γίνει με τεχνικά μέσα (κάμερες) αν και η λάσπη δυσκολεύει την επιχείρηση.

Κατά συρροή δολοφόνος;

Ο τρόπος που ήταν δεμένο και το δεύτερο πτώμα δημιουργεί εύλογες υποψίες στην αστυνομία, ως προς τον δράστη. Θεωρείται πιθανόν ο υπολοχαγός να έχει διαπράξει και άλλους φόνους πλην των δύο που παραδέχθηκε. Για τον λόγο αυτό, οι ανακριτές συνεχίζουν να ασκούν πίεση ώστε να αποκαλύψει και άλλες εγκληματικές ενέργειες. Ο υπολοχαγός περιγράφεται ως κλειστός χαρακτήρας χωρίς να έχουν καταγραφεί κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς εκ μέρους του. Είναι απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων και πέρυσι το Μάρτιο τιμήθηκε και με μετάλλιο στρατιωτικής αξίας. Είναι νυμφευμένος και βρίσκεται σε διάσταση με τη σύζυγο του, με την οποία έχουν δύο παιδιά.

Ο δράστης των δολοφονιών επέλεγε όπως δείχνουν όλα, αλλοδαπές που βρίσκονταν στη Κύπρο για εργασία ή ως πρόσφυγες. Γνώριζε πως η εξαφάνιση τους δεν θα απασχολούσε ιδιαιτέρως. 

Πηγή: Πολίτης,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση