Διχασμένη η Βόρεια Μακεδονία στις προεδρικές κάλπες

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 21 Απριλίου 2019 23:35 Διχασμένη η Βόρεια Μακεδονία στις προεδρικές κάλπες

Οι εκλογές έγιναν στη σκιά της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον λαό να γυρνάει σε μεγάλο ποσοστό, περίπου 60%, την πλάτη του στις κάλπες

Διχασμένοι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να πάνε σε δεύτερο γύρο στις 5 Μαΐου

Οι εκλογές έγιναν στη σκιά της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον λαό να γυρνάει σε μεγάλο ποσοστό, περίπου 60%, την πλάτη του στις κάλπες. Τα πρώτα αποτέλεσμα δείχνουν μικρό προβάδισμα του Στέβο Μπεντερόφσκι, του “εκλεκτού” του Ζόραν Ζάεφ και επόμενη την βασική του αντίπαλο Γκορντάνα Σιλγιάνοβσκα Ντάβκοβα του VMRO που θεωρεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Οι εκλογές, σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, διεξήχθησαν σε ήρεμη ατμόσφαιρα και χωρίς παρατυπίες.

Το ποσοστό συμμετοχής, μισή ώρα πριν να κλείσουν οι κάλπες ανερχόταν μόλις στο 40% και ήταν το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί στη χώρα.

Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν το 2014, το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο είχε ανέλθει στο 49%.

Οι τρεις υποψήφιοι

Τρεις ήταν οι υποψήφιοι στον σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών: ο Στέβο Πεντάροφσκι, υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται ο Ζόραν Ζάεφ, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE και ο Μπλέρι Ρέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης ("Συμμαχία για τους Αλβανούς" και "BESA").

-ο Στέβο Πεντάροφσκι, εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι ο υποψήφιος των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και μικρότερων κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό,

-η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, η οποία είναι η υποψήφια του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ και

-ο Μπλέριμ Ρέκα, καθηγητής Πανεπιστημίου στο Τέτοβο, ο οποίος υποστηρίζεται από τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα «BESA» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς».

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο απαιτείται να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των ψηφοφόρων της χώρας, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο και έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 5 Μαΐου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δύο που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Φωτογραφία: Reuters

Προσαρμοσμένη αναζήτηση