Τουρκία: Σύλληψη εννέα υπόπτων για την επίθεση εναντίον του Κιλιτσντάρογλου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 23:06 Τουρκία: Σύλληψη εννέα υπόπτων για την επίθεση εναντίον του Κιλιτσντάρογλου

Ανάμεσά τους και ένα μέλος του κυβερνώντος κόμματος

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων ένα μέλος του κυβερνώντος κόμματος AKP, μετά την επίθεση σε βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με το AKP και τουρκικά ΜΜΕ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Κιλιτσντάρογλου, 70 ετών, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό) δέχθηκε χθες στην Άγκυρα επίθεση από το πλήθος στην κηδεία ενός στρατιώτη που είχε σκοτωθεί στις μάχες εναντίον Κούρδων ανταρτών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Φυγαδεύτηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας σε ένα παρακείμενο σπίτι.

Το CHP κέρδισε στις 31 Μαρτίου τις δημοτικές εκλογές στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, καταφέροντας πλήγμα στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP, ισλαμοσυντηρητικό) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βίντεο του συμβάντος που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τον Κιλιτσντάρογλου να δέχεται επίθεση από ένα εχθρικό πλήθος. Έγινε viral στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #KilicdarogluYalnizDegildir (ο Κιλιτσντάρογλου δεν είναι μόνος του).

Ο κύριος ύποπτος συνελήφθη στο Σιβριχισάρ, περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Άγκυρας και οδηγήθηκε στη συνοικία Τσουμπούκ της πρωτεύουσας όπου συνέβησαν τα γεγονότα, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Το AKP ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι πρόκειται για τον Οσμάν Σαριγκούν, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ένα μέλος του που βρίσκεται υπό πειθαρχική έρευνα για να διαγραφεί από το κόμμα.

«Διεξάγεται έρευνα για το συμβάν», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν. «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή βίας και τρόμου. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν να πλήξει την ειρήνη στην Τουρκία».

Άλλοι οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν επίσης, σύμφωνα με τις αρχές.

Σε δήλωσή του μετά το περιστατικό μπροστά από τα γραφεία του CHP, ο Κιλιτσντάρογλου είπε πως η επίθεση είχε στόχο την ενότητα της Τουρκίας.

«Οι επιτιθέμενοι δεν έχουν σεβασμό για τον μάρτυρα», τον νεκρό στρατιώτη, δήλωσε ο αρχηγός του CHP ενώπιον περίπου χιλίων υποστηρικτών του κόμματος. «Δεν είναι αληθινοί μουσουλμάνοι».

Το CHP κατέστησε υπεύθυνο για το συμβάν τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού επειδή είχε δώσει εντολή το 2018 στους κυβερνήτες να μην επιτρέπουν σε μέλη του CHP να συμμετέχουν στις κηδείες «μαρτύρων». Λίγο μετά την επίθεση, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτη την επίθεση.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Κιλιτισντάρογλου και το CHP ότι υποστηρίζουν το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Το AKP κατέθεσε προσφυγή στις εκλογικές αρχές ζητώντας την επανάληψη της ψηφοφορίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου νικητής αναδείχθηκε ο υποψήφιος του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου.

πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση