Τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Κόντρα και στο ΝΑΤΟ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Μαΐου 2019 20:18 Τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Κόντρα και στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία αρνήθηκε να λάβει μέρος.

Σε νέα πρόκληση σε βάρος της Κύπρου προχώρησε η Τουρκία  με αφορμή την πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην τελετή παράδοσης/παραλαβής του αρχηγού των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ  (SACEUR) στο Mons του Βελγίου

Η Τουρκία αρνήθηκε να λάβει μέρος χαρακτηρίζοντας μάλιστα ‘μεγάλη γκάφα’ την πρόσκληση της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι απαντώντας γραπτώς σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι η τελετή πραγματοποιήθηκε στο στρατηγείο του Allied Powers Europe (SHAPE) και πως η πρόσκληση “και της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου, η οποία δεν έχει κανένα στάτους ενώπιον του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να εξηγηθεί με καλή πρόθεση και αποτελεί μεγάλη γκάφα”. “Καταδικάζουμε αυτή τη στάση, που στερείται κοινής λογικής η οποία όπως είναι αντιληπτό έγινε με πρωτοβουλία του στρατηγείου του SHAPΕ. Το εν λόγω στρατηγείο είναι υπό τον πολιτικό έλεγχο των μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας και με αυτή την ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι είναι υπόλογο για τις κινήσεις του”, σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση.

Ο Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι μετά από αυτή την εξέλιξη η Τουρκία δεν συμμετείχε στην τελετή, προσθέτοντας ότι “έχουν γίνει τα αναγκαία διαβήματα για να ξεκαθαρίσει πως το SHAPE έπραξε αυτό το ασυγχώρητο λάθος”. “Η προσφυγή σε τέτοιους είδους τετελεσμένα είναι καθαρό ότι δεν ωφελεί τη συνεργασία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Απευθύνουμε έκκληση στις αρχές του ΝΑΤΟ να συμπεριφέρονται στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων όλων των συμμαχικών δομών και των συμφωνηθέντων μεταξύ των δύο οργανισμών”, αναφέρει ο Χαμί Ακσόι.

«Πόλεμος» με Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ παρουσία του Barbaros

Την ίδια στιγμή, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας εισήλθε το απόγευμα της Πέμπτης το τουρκικό πλοίο Barbaros, το οποίο κινήθηκε σε περιοχή όπου ήδη πραγματοποιούνται έρευνες υδρογονανθράκων για λογαριασμό της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, η πορεία του σκάφους Barbaros παρακολουθείται από τις κυπριακές αρχές, οι οποίες εμφανίζονται καθησυχαστικές στις εκτιμήσεις τους. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το τουρκικό σκάφος εισήλθε σε θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού, σε σημείο που επικαλύπτουν οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και όπου ήδη πραγματοποιούνται έρευνες για λογαριασμό της Λευκωσίας.

Τους προηγουμένους μήνες το πλοίο Barbaros είχε πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες νότια της Λάρνακας.

Στο μεταξύ η Τουρκία εξέδωσε το πρωί της Παρασκευής Navτex με την οποία εξαγγέλλει γεώτρηση με το τουρκικό γεωτρύπανο Πορθητής η οποία θα ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου. Η γεώτρηση θα γίνει σε σημείο που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Πάφου, στο ύψος του Αγίου Γεωργίου Πέγειας. Ο «Πορθητής» απέπλευσε από το αγκυροβόλιο της Αττάλειας με προορισμό το σημείο της γεώτρησης και συνοδεύεται από τα πλοία υποστήριξης SIEM KORKUT, SIEM ALTAN και SIEM SANCAR.

Οι κυπριακές Αρχές με την Navtex 239/19 επισημαίνουν ότι η τουρκική Αναγγελία για τις έρευνες του Barbaros αφορούν μη εξουσιοδοτημένες και παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και στην περιοχή ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και επικαλύπτει την Κυπριακή NAVTEX για τις επιστημονικές έρευνες του S/V NAUTICAL GEO, για τις οποίες έχει εκδοθεί NAVTEX από τις Κυπριακές Αρχές για το διάστημα 24 Απριλίου-30 Μαΐου. 

Η Τουρκία με την σειρά της απάντησε με την NAVTEX 0552/19 προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το R/V BARBAROS HAYREDDIN PASA και τα συνοδευτικά σκάφη «πραγματοποιούν σεισμογραφικές έρευνες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», προβάλει τον ισχυρισμό ότι αρμόδια για την έκδοση Αναγγελιών για την περιοχή αυτή (σ.σ. νότια της Κύπρου!) είναι ο Σταθμός της Αττάλειας και επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η «Κύπρος που αναφέρεται στις NAVTEX δεν είναι το αυθεντικό συνεταιρικό κράτος που ιδρύθηκε το 1960» και η χρήση του ορού «δεν συνιστά με κανένα τρόπο αναγνώριση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης ούτε προκαταλαμβάνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που εκπηγάζουν από την Συμφωνία Εγγυήσεων και Εγκαθίδρυσης του 1960..»

Και η Τουρκική Αναγγελία η οποία φυσικά αμφισβητεί την ίδια την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας καταλήγει: «Οι προσπάθειες για νομιμοποίηση των παράνομων διεκδικήσεων της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης μέσω της Larnaca NAVWARN NR MA52-239/19 είναι άκυρες και δεν γίνονται αποδεκτές από την Τουρκία..»

Την ίδια στιγμή η Τουρκία πραγματοποιεί άσκηση με πραγματικά πυρά εντός της Κυπριακής ΑΟΖ δυτικά της Πάφου (1-3 Μαΐου) (NAVWARN 0546/19)και έχει δεσμεύσει επίσης παράνομα για ασκήσεις περιοχή  νότια της Λεμεσού(NAVWARN 550/19) για διάστημα μέχρι και τις 16 Μαΐου.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Προσαρμοσμένη αναζήτηση