Βρετανία: Θριαμβευτής ο Κάμερον – Ανοιχτή η πλειοψηφία για τους Συντηρητικούς

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Μαΐου 2015 08:50 Βρετανία: Θριαμβευτής ο Κάμερον – Ανοιχτή η πλειοψηφία για τους Συντηρητικούς
Κανείς δεν το περίμενε. Άλλα έδειχναν οι δημοσκοπήσεις τουλάχιστον. Όμως φαίνεται ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον και οι Συντηρητικοί στη Βρετανία είχαν... άσο κρυμμένο στο μανίκι τους. Και φάνηκε από τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών.
 
Οι Τόρις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον όχι μόνο θα είναι το πρώτο κόμμα στο Ουέστμίνστερ με τουλάχιστον 316 αλλά δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή. Αν γίνει αυτό, ο Κάμερον θα είναι ο κυρίαρχος της πολιτικής ζωής στη Βρετανία τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το exit poll, οι Τόρις παίρνουν 316 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων και στο Εργατικό Κόμμα, την αξιωματική αντιπολίτευση, 239. Εάν το αποτέλεσμα επαληθευτεί, θα πρόκειται για μια από τις χειρότερες επιδόσεις των Εργατικών στην ιστορία τους. Ο Έντ Μίλιμπαντ, πάντως, στον οποίο χρεώθηκε η βαριά εκλογική ήττα των Εργατικών, ξεκαθάρισε ότι λυπάται αλλά δεν θα παραιτηθεί.

Μια χωριστή έρευνα, μεταξύ των Βρετανών που είχαν ήδη ψηφίσει, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία YouGov, έδειξε ένα πολύ πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα, με τους Συντηρητικούς να καταλαμβάνουν 284 έδρες, τους Εργατικούς 263, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 31 και τους Σκοτσέζους Εθνικιστές 48.
 
Ο Εντ Μίλιμπαντ - Φωτογραφία Reuters
Ο Εντ Μίλιμπαντ - Φωτογραφία Reuters

Απαιτούνται συνολικά 326 έδρες για την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αν και στην πράξη περίπου 323 αρκούν, διότι το εθνικιστικό κόμμα Sinn Féin δεν καταλαμβάνει τις έδρες που κερδίζει στο Ουεστμίνστερ.

Στις εκλογές της Πέμπτης, εκτός από τους Εργατικούς, καταποντίστηκαν επίσης οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι νυν κυβερνητικοί εταίροι του Κάμερον και το κόμμα Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάραζ, το οποίο κερδίζει μόνο 2 έδρες.
 
Σάρωσαν οι εθνικιστές στη Σκωτία - Φωτογραφία EPA
Σάρωσαν οι εθνικιστές στη Σκωτία - Φωτογραφία EPA

Η νίκη του Κάμερον δεν σημαίνει πως η Βρετανία θα συνεχίσει μια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική τα επόμενα πέντε χρόνια. Σημαίνει επίσης ότι το 2017, όπως έχει δεσμευτεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, θα γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Συντηρητικοί έχουν επίσης υποσχεθεί πως οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν κατά έως και 12 δισεκατομμύρια λίρες ως το 2018-’19 για να μηδενιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα (5% του ΑΕΠ) στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
 
Ο σχηματισμός κυβέρνησης

Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων και με δεδομένη τη νίκη των Συντηρητικών, ο Κάμερον έχει αρχίσει ήδη θα καταστρώνει τα σχέδια της επόμενης μέρας και κυρίως να ψάχνει με ποιους θα συνεργαστεί για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση. Ήδη δήλωσε ότι στόχος του είναι να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες μέρες.

"Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό", είπε ο Κάμερον.

Οι επιλογές του είναι τρεις: είτε θα συνεργαστεί ξανά με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ που κερδίζουν μόλις 10 έδρες, είτε με τους πιστούς στο στέμμα Βορειοϊρλανδούς είτε και με τα δυο αυτά κόμματα. Θα μπορούσε επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ήδη πάντως, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, που διατήρησε τις οκτώ έδρες του στο βρετανικό κοινοβούλιο, ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως να στηρίξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τους Συντηρητικούς με αντάλλαγμα ένα πακέτο από οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις.

Στη Σκωτία, τα exit poll έδειξαν πως το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, αφού κερδίζει τις 58 από τις 59 έδρες οι οποίες κρίνονταν και σβήνει από τον πολιτικό χάρτη της περιοχής τους Εργατικούς, των οποίων η Σκωτία ήταν ιστορικά ένα από τα προπύργιά τους.
Προσαρμοσμένη αναζήτηση