Τουρκική απόπειρα για τετελεσμένα - Τα αντίμετρα της Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 05 Μαΐου 2019 12:17 Τουρκική απόπειρα για τετελεσμένα - Τα αντίμετρα της Λευκωσίας

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και το διπλωματικό παρασκήνιο μετά τη νέα τουρκική πρόκληση και την παρουσία του πλωτού γεωτρύπανου Fatih στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και το διπλωματικό παρασκήνιο μετά τη νέα τουρκική πρόκληση και την παρουσία του πλωτού γεωτρύπανου Fatih στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Άγκυρα, όπως φάνηκε και στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,  επιχειρεί να επιβάλλει τετελεσμενα στην περιοχή καθώς βλέπει να μένει εκτός την «εξίσωση ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο όπως τη χαρατκήριασε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σε αυτήν την κατέυθυνηση φαίνεται να προχωρά ένα βήμα παραπάνω από τις απειλές των προηγούμενων μηνών και την ίδια στιγμή, ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, όπως μεταδίδει σήμερα η Daily Sabbah, δηλώνει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ωστόσο, μετά την ΕΕ, την Ελλάδα και την Αίγυπτο βαθιά ανησυχία εκφράζει και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας το οποίο απευθύνει έκκληση για αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

Με μια ιδιαίτερα προσεκτική ανακοίνωση το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών «ανησυχεί βαθύτατα για τις πληροφορίες σχετικά με την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Τα αντίμετρα της Λευκωσίας

Στην τουρκική προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην περιοχή η Λευκωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, απαντά επικεντρώνοντας τις προσπάθειές της εντός του πεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σχεδιασμός για μια τέτοια εξέλιξη έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί κόστος για την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, συνέχεια αναμένεται να δοθεί στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο Σίμπιου της Ρουμανίας, στις 9 Μαΐου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συζητήσει διεξοδικά το θέμα με τους Ευρωπαίους εταίρους. Εξάλλου, η τουρκική κίνηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και η Λευκωσία είχε κάνει την κατάλληλη προεργασία για να αντιμετωπίσει μια τέτοια εξέλιξη, όπως φανερώνουν και τα γρήγορα αντανακλαστικά της ΕΕ, που εξέδωσε το Σάββατο άμεσα  ανακοίνωση και οι μετέπειτα αντιδράσεις εκ μέρους της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Παράλληλα, οι κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου παρακολουθούνται στενά από τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης, όταν ξεκίνησε για την ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου οι πληροφορίες που υπάρχουν στη Λευκωσία αναφέρουν ότι το τουρκικό γεωτρύπανο, ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να πραγματοποιήσει εργασίες σε θάλασσες με την ιδιομορφία της Ανατολικής Μεσογείου και ότι η παρουσία του να σχετίζεται με εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας ή και την δοκιμασία των συνεργασιών και συμμαχιών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά, όπως λένε διπλωματικές πηγές εντάσσεται στην πάγια τακτική των Τούρκων να δοκιμάζουν αντοχές και αντιδράσεις. Επίσης οι ίδιες πηγές εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο το προσωπικό του γεωτρύπανου είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας γεώτρησης, ειδικά σε νερά όπως της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πνεύμα αυτό, υποστηρίζεται πως η πρώτη γεώτρηση ανοιχτά της Αττάλειας ουσιαστικά αποτελούσε ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης του τούρκικου προσωπικού του γεωτρύπανου.

Ένα σημείο στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από τη Λευκωσία και αποτελεί το νομικό κομμάτι των μέτρων αντίδρασης που έχουν ετοιμασθεί, αφορά το επιστημονικό προσωπικό του γεωτρύπανου. Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν να ήταν Νορβηγοί οι οποίο φαίνεται να είχαν αρνηθεί να προσφέρουν υπηρεσίες σε περιοχές που η Τουρκία αμφισβητούσε. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν την Τουρκία να ξεπέρασε το θέμα αυτό με την πρόσληψη Αζέρων.

Στην περίπτωση που το γεωτρύπανο ξεκινήσει εργασίες, η Κυπριακή Δημοκρατία θα κινηθεί νομικά κατά της εταιρείας που έχει συνάψει συμβόλαιο εργασίας με την τουρκική εταιρεία πετρελαίων, ιδιοκτήτη του γεωτρύπανου. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2014 όταν εταιρεία, χώρας της βόρειας Ευρώπης συμμετείχε στις παράνομες έρευνες του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Με πληροφορίες απο Politis, Philenews, ΚΥΠΕ, Καθημερινή Κύπρου

Φωτογραφία: Reuters

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση