Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαρωτικό προβάδισμα για τον εκλεκτό του Ζάεφ στις προεδρικές εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 05 Μαΐου 2019 23:17 Σαρωτικό προβάδισμα για τον εκλεκτό του Ζάεφ στις προεδρικές εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας
Με καταμετρημένο το 32,72% των ψήφων ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι προηγείται με 57,64% της υποψήφιας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO - DPMNΕ, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία εξασφαλίζει το 38,95% στο 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή στη Βόρεια Μακεδονία, το ποσοστό συμμετοχής, μισή ώρα πριν να κλείσουν οι κάλπες ανερχόταν στο 44,5%, ξεπερνώντας αρκετά το 40%, που απαιτείται για να είναι έγκυρο το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι εκλογές, σύμφωνα με την Επιτροπή της χώρας, διεξήχθησαν σε ήρεμη ατμόσφαιρα και χωρίς παρατυπίες.

Στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες, ο Πεντάροφσκι είχε επικρατήσει με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Σιλιάνοφσκα (42,8% έναντι 42,2%), ενώ σε εκείνον συμμετείχε και ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης (“Besa” και “Συμμαχία για τους Αλβανούς”) και έλαβε ποσοστό 10,6%.

Ο νικητής του σημερινού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών θα διαδεχθεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ. Η δεύτερη πενταετής θητεία του Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE, ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου. Οι εξουσίες του Προέδρου της χώρας είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

πηγή: newsit.gr