Βενεζουέλα: Τα δίνουν όλα οι ΗΠΑ για ανατροπή του Μαδούρο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 10:25 Βενεζουέλα: Τα δίνουν όλα οι ΗΠΑ για ανατροπή του Μαδούρο

«Νέα καρότα» από τις ΗΠΑ στον στρατό για να ανατρέψει τον Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς αναμένεται αργότερα σήμερα να προσφέρει «καρότα» σε αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας εντός των ορίων της προσπάθειας της Ουάσινγκτον για να πειστεί ο στρατός να στραφεί εναντίον του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σε ομιλία που προγραμματίζεται να εκφωνήσει στην Americas Society στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 15:25 [22:25 ώρα Ελλάδας], ο Πενς αναμένεται να προειδοποιήσει επίσης ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος άλλων 25 δικαστικών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο.

Επιπλέον, ο Πενς θα πει πως η Ουάσινγκτον θα προσφέρει οικονομική βοήθεια σε πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα και ότι ετοιμάζεται ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αλλαγή κυβέρνησης, πάντα κατά τις ίδιες πηγές.

Η ομιλία του Πενς θα περιγράψει τη στρατηγική της Ουάσινγκτον μετά τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις οποίες κάλεσε την περασμένη εβδομάδα ο Χουάν Γκουαϊδό, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας στην αρχή της χρονιάς και έχει αναγνωριστεί ως νόμιμος ηγέτης της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε κρίση από τις ΗΠΑ και τις περισσότερες χώρες της Δύσης, αλλά και αρκετές κυβερνήσεις κρατών της περιοχής.

«Μαριονέτα της Ουάσινγκτον»

Ο Γκουαϊδό περιέγραψε τις κινητοποιήσεις ως την έναρξη της «τελικής φάσης» της προσπάθειάς του για να εκδιωχθεί ο Μαδούρο από τον προεδρικό θώκο, αλλά τα σχέδιά του να υπάρξει μαζική προσχώρηση στρατιωτικών στο δικό του στρατόπεδο δεν καρποφόρησαν.

Ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης επικαλέστηκε ένα άρθρο του Συντάγματος τον Ιανουάριο για να ανακηρύξει τον εαυτό του μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, υποστηρίζοντας πως η νίκη του Μαδούρο στις εκλογές του 2018 ήταν έκνομη.

Ο Μαδούρο, που χαρακτηρίζει τον Γκουαϊδό μαριονέτα της Ουάσινγκτον, διαβεβαιώνει ότι έχει στο πλευρό του την ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων, αλλά η αντιπολίτευση και η Ουάσινγκτον διατείνονται αντιθέτως πως η υποστήριξη που διαθέτει είναι ισχνή.

Ο Πενς θα προσφέρει νέα «καρότα» στον στρατό της Βενεζουέλας, είπε ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Θα επισημάνει ποιες ευκαιρίες υπάρχουν εάν οι άνθρωποι [αυτοί] κάνουν το σωστό προχωρώντας μπροστά», σύμφωνα με τον ίδιο.

Ακόμη, ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα ρίξει μια «προειδοποιητική βολή» απευθυνόμενος στα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας (Tribunal Supremo de Justicia, TSJ), ανέφερε ο αξιωματούχος.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον πρόεδρο του TSJ, τον Μάικελ Μορένο, το 2017, αλλά και στα επτά μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που αποτελεί συνιστώσα του, υπενθύμισε ο αξιωματούχος. Τώρα, η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να επιβάλλει κυρώσεις στα υπόλοιπα 25 μέλη του TSJ, συμπλήρωσε.

«Θεωρούμε πως εκεί πρέπει να ασκηθεί πίεση (…) Όλοι, και οι 32 δικαστικοί του TSJ, είτε θα κολυμπήσουν είτε θα βουλιάξουν μαζί», κατέληξε το στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση