Συμφωνία win-win στην κυπριακή ΑΟΖ ζητεί τώρα η Τουρκία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 22:36 Συμφωνία win-win στην κυπριακή ΑΟΖ ζητεί τώρα η Τουρκία

Τη διεθνοποίηση του ζητήματος των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ επιχειρεί η Λευκωσία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να χαρακτηρίζει την κάθοδο του «Πορθητή» στο τεμάχιο «6» ως μια δεύτερη τουρκική εισβολή.

Από την πλευρά της η Τουρκία επιμένει, με τον Ταγίπ Ερντογάν να επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να σχολιάζει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και τις ΕΕ. Την ίδια στιγμή, το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας ζητά μια λύση win-win στην περιοχή.

Επιστολή στον ΟΗΕ και στήριξη από ΕΕ

Ο Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε σχετική επιστολή στον ΟΗΕ ζητώντας άμεση δράση και λήψη μέτρων ενώ η «Καθημερινή Κύπρου» αποκάλυψε τον χάρτη που κατατέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη με τις συντεταγμένες καθώς και την επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με την απεικόνιση που έγινε από πλευράς του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών οι συντεταγμένες που απεστάλησαν περιλαμβάνουν το σύνολο της ακτογραμμής στο βόρειο μέρος της Κύπρου στο οποίο περιλαμβάνονται και οι κατεχόμενες περιοχές.

Καθημερινή Κύπρου
Καθημερινή Κύπρου

Ταυτόχρονα η Λευκωσία αναζητεί ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταβάλλει προσπάθειες ενεργοποίησης των μηχανισμών εκείνων που θα επιφέρουν πίεση και κόστος στην Τουρκία. Συγκεκριμένα ο κύπριος πρόεδρος ο οποίος θα συμμετάσχει την Πέμπτη στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία, αναμένεται να ενημερώσει τους εταίρους για τις Τουρκικές κινήσεις και να ζητήσει, πέραν των καταδικαστικών δηλώσεων, όπως αυτές της Φεντερίκα Μογκερίνι και του Αντόνιο Ταγιάνι, συγκεκριμένα μέτρα σε περίπτωση που τελικά η Άγκυρα προχωρήσει σε γεώτρηση.

Ερντογάν: Δίνουμε αγώνα για να προστατεύσουμε σε ίσο βαθμό τα δικαιώματα των ομογενών μας στη βόρεια Κύπρο

Από την πλευρά του, η Τουρκία εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να σχολιάζει τις αντιδράσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Κληθείς από δημοσιογράφους έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ να σχολιάσει την έκκληση των ΗΠΑ και της ΕΕ όπως η Τουρκία τερματίσει τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τκ. Ερντογάν είπε ότι “εμείς αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το δικό μας πρόγραμμα. Έτσι θα συνεχίσουμε. Εμείς δεν σχολιάζουμε τι εντολές δίνουν κάποιοι, τι βλέπουν και πώς το αξιολογούν”.

“Εμείς ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη βόρειο Κύπρο προσπαθούμε ως εγγυήτρια δύναμη να στηρίξουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας στη βόρεια Κύπρο. Σε ό,τι βγει από αυτά τα νερά, όλος ο λαός της Κύπρου, και στον νότο και στον βορρά, είναι ισότιμοι ιδιοκτήτες και εμείς δίνουμε αγώνα για να προστατεύσουμε σε ίσο βαθμό τα δικαιώματα των ομογενών μας στη βόρεια Κύπρο”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Συμφωνία win-win θέλει το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας

Επιπλέον, η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από την εξίσωση της ενέργειας στην περιοχή, δηλώνει το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας. Σε γραπτή του ανακοίνωση, το Υπουργείο αναφέρει ότι “δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές οι δηλώσεις που έγιναν από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα”.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η Τουρκία γνωρίζει ότι οι φυσικές πηγές μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ευημερία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι δεν μπορεί η Τουρκία να αποκλειστεί από την εξίσωση της ενέργειας στην περιοχή. “Σε αυτό το σημείο, αυτή η πολύπλευρη και θετική πολιτική ενέργεια η οποία δίνει σημασία τόσο στην ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας όσον και της Ευρώπης, πρέπει να αξιολογηθεί ως μια ευκαιρία για όλες τις πλευρές", προστίθεται.

"Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία και η ‘τδβκ’ δεν πρέπει να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση της περιοχής. Αντί να υποδαυλίζεται η περιφερειακή διαμάχη με βήματα που αυξάνουν την ασάφεια και τη ένταση, απευθύνουμε έκκληση να επωφεληθούν όλοι από την προσέγγιση της χώρας μας για win- win (όλοι κερδίζουν) και να συμβάλουν σε αυτή με την δημιουργία μιας σταθερής περιοχής διασφαλίζοντας την δικαιοσύνη στο νησί”, αναφέρεται.

Ομαδικά «πυρά» από Παυλόπουλο, Αποστολάκη, Κατρούγκαλο

Μήνυμα προς την Τουρκία να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από περαιτέρω παράνομες ενέργειες, έστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας από το βήμα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας. Στο ίδιο πνεύμα, και ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας σήμερα στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και συνεχάρη την Κυπριακή Δημοκρατία για την ψύχραιμη στάση της.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, διαφορετικά θα επιτείνει την απομόνωσή της. Επιπλέον, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην πρόσφατη τοποθέτηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φρεντερίκα Μογκερίνι, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα απαντήσει στις συγκεκριμένες ενέργειες της Τουρκίας με τον ενδεδειγμένο τρόπο και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι έχουν προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

«Επικροτούμε την ψύχραιμη στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και τους στρατηγικούς εταίρους της, προετοιμάζοντας τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες», ανέφερε επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο κ. Αποστολάκης.

«Ασκούμε ενεργό και πολυδιάστατη αμυντική διπλωματία. Έχουμε ένα δύσκολο γείτονα, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και ανυπόστατες αιτιάσεις. Προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα συνάντηση εκπροσώπων των δυο πλευρών για ΜΟΕ και υπερασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην υπεράσπιση των εθνικών της θέσεων, όπως καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, έχοντας «τη δυνατότητα και την επάρκεια να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα όταν και αν απαιτηθεί».

Ως ευθεία και ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου. Όπως υπογράμμισε, η στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αυτό κωδικοποιήθηκε με τη Συνθήκη του Montego Bay το 1982, το οποίο αποτελεί ένα δεσμευτικό κανονιστικό πλαίσιο και για την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν έχει προσχωρήσει στη συγκεκριμένη Συνθήκη. «Η Συνθήκη αυτή έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό κρατών, παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί έναντι όλων», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πηγή: thetoc.gr, philenews, ΚΥΠΕ, Καθημερινή Κύπρου, Πολίτης

Προσαρμοσμένη αναζήτηση