Βρετανία: Πίσω από τα συγχαρητήρια, αγωνία για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Μαΐου 2015 21:49 Βρετανία: Πίσω από τα συγχαρητήρια, αγωνία για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ

Για «πολιτικό σεισμό» μιλούν όλα τα δημοσιεύματα - Η γηραιά ήπειρος ανησυχεί για την επόμενη μέρα - Τί δήλωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το εκλογικό αποτέλεσμα - Πως ερμηνεύεται η μεγάλη νίκη του Κάμερον

Λίγες μόνον ώρες μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βρετανία και με τον Ντ. Κάμερον να κατακτά μια περιφανή νίκη η οποία μάλιστα συνοδεύτηκε και από τις παραιτήσεις των πολιτικών του αντιπάλων, η απόηχος της μεγάλης του νίκης κάνει τον γύρο του κόσμου.
Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα, τηλεφωνήματα και δηλώσεις από όλο τον κόσμο φτάνουν στο Λονδίνο, με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να εκθειάζουν τον πρωθυπουργό της Βρετανίας για την επιτυχία του αλλά και να αγωνιούν παράλληλα για τις εξελίξεις σε σχέση με το δημοψήφισμα που υποσχέθηκε ο Κάμερον για την παραμονή του «Νησιού» στην ΕΕ. 
Την ίδια στιγμή δεν παραλείπουν να τονίσουν πως ο Κάμερον ενδεχομένως να μείνει και όμηρος διαφωνούντων στο ίδιο του το κόμμα.

Σε μια προσπάθεια ερμηνείας του αποτελέσματος το οποίο διέψευσε και όλες τις δημοσκοπήσεις, ο Guardian αναφέρει ότι ένα μέρος των κεντροδεξιών ψηφοφόρων που θα ψήφιζαν το Κόμμα της Ανεξαρτησίας προτίμησαν τελικά να παραμείνουν στο «σπίτι» τους, είτε επειδή φοβήθηκαν την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Εντ Μίλιμπαντ είτε επειδή «πήραν σοβαρά» την απειλή της Νίκολα Στέρτζον, αρχηγού του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας.
Όπως ισχυρίστηκαν χαρακτηριστικά οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι ψηφοφόροι πανικοβλήθηκαν και άλλαξαν γνώμη την τελευταία στιγμή, ο φόβος κέρδισε.

Από την άλλη, το BBC  αναφέρεται στον  Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει την νίκη του Ντέιβιντ Κάμερον για να φέρει στην επιφάνεια την υπόθεση της παραμονής στην ΕΕ.
«Ο  Κάμερον έχει δεσμευτεί για μια «καλύτερη διαπραγμάτευση» για το Ηνωμένο Βασίλειο και την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή στην ΕΕ», είχε πει χαρακτηριστικά.

Η φράση «πολιτικός σεισμός» έχει  μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες σήμερα και υπάρχει σε πολλά πρωτοσέλιδα εφημερίδων, αναφέρει το  BBC.

Για την Ευρώπη, οι εκλογές στη Βρετανία ήταν ένα άτυπο δημοψήφισμα αναφορικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, καταλήγει το δημοσίευμα.

Δηλώσεις ηγετών

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ είπε ότι «ανυπομονεί να συναντήσει τον Κάμερον σύντομα», ωστόσο, με δήλωσή του τόνισε ότι θα εξετάσει τυχόν Βρετανικές προτάσεις με «ένα πολύ ευγενικό, φιλικό και αντικειμενικό τρόπο», αλλά προειδοποίησε ότι οι βασικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης μετακίνησης είναι «μη διαπραγματεύσιμες».

Η Γερμανίδα καγκελάριος «εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνέχιση της συνεργασίας τους που βασίζεται στην εμπιστοσύνη» και που έχει «αποδειχθεί αποτελεσματική»
H καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, συνεχάρη σήμερα για την «εντυπωσιακή» του νίκη τον πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη «συνέχιση της συνεργασίας τους που βασίζεται στην εμπιστοσύνη» γνωστοποίησε μία εκπρόσωπος τύπου.

Η Μέρκελ «συνομίλησε στο τηλέφωνο αργά το απόγευμα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τον συνεχάρη για την εντυπωσιακή του νίκη», επισήμανε σε ένα σύντομο δελτίο τύπου μία εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος «εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνέχιση της συνεργασίας τους που βασίζεται στην εμπιστοσύνη» και που έχει «αποδειχθεί αποτελεσματική».

Την ίδια ώρα, τα συγχαρητήριά εξέφρασε τηλεφωνικά και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κάλεσε τον κ. Κάμερον για συνομιλίες στο Παρίσι για ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εθνικά.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, έγραψε tweet στην ισπανική γλώσσα, αποκαλώντας τη νίκη του Κάμερον, ως «μια άξια νίκη για τις αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις του».

Ο Μάνφρεντ Ουέμπερ ο οποίος προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έγραψε ότι η «μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο του Κάμερον και όλοι περιμένουν να θέσει τις απαιτήσεις του στο τραπέζι, όμως οι ελευθερίες της ΕΕ δεν θα είναι διαπραγματεύσιμες».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα συνεχάρη τον Κάμερον για την  «εντυπωσιακή εκλογική νίκη του», επαινώντας την «ειδική και ουσιαστική σχέση» μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε αποκάλεσε  τη νίκη «υπέροχη», ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι συνεχάρη καταρχήν μέσω του twitter τον Βρετανό πρωθυπουργό για την επιτυχία του και αναφέρθηκε στον τρόπο που πήρε με τον μέρος του τους Ινδούς ψηφοφόρους της Βρετανίας.

Ο  Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου έγραψε: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας σε κοινούς στόχους για την ειρήνη και την ευημερία».

Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι από το Κρεμλίνο δήλωναν πως η Μόσχα παρακολούθησε στενά όλη την εκλογική διαδικασία, ωστόσο δεν παρέλειψαν να τονισουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών είναι κάπως παγωμένες  προς το παρόν.

Την ίδια στιγμή η πρωθυπουργός της Δανίας εξέφρασε ερωτήματα για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ, ωστόσο δεν παρέλειψε να πανηγυρίσει την εκλογή του συζύγου της Στέφαν Κίνοκ με τοους Εργατικούς.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που φαίνεται πίσω από τις δηλώσεις όλων των ηγετών είναι η ανησυχία τους για μια ενδεχόμενη έξοδο (μετά από δημοψήφισμα) της Βρετανίας από την ΕΕ, κάτι που ουδείς επιθυμεί, αλλά σε πρώτη φάση αρκούνται σε συγχαρητήρια τηλεγραφήματα και δηλώσεις με υπονοούμενα και νόημα.
Το σίγουρο είναι πως οι επόμενες μέρες του Ντ.Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ δεν θα είναι τόσο ανέμελες όσο η σημερινή πρώτη ημέρα της δεύτερης θητείας του...

protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση