Τσελίκ: «Ο κ. Αναστασιάδης να κρατά το 1974 φρέσκο στη μνήμη του»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 11 Μαΐου 2019 14:20 Τσελίκ: «Ο κ. Αναστασιάδης να κρατά το 1974 φρέσκο στη μνήμη του»

Απειλές για νέα εισβολή στην Κύπρο εκτόξευσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ. «Είναι καλό ο Αναστασιάδης να θυμάται το 1974 και να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το παραλήρημα του συνεχίζεται μιλώντας για επιθετικές δηλώσεις από την ελληνική πλευρά.

Η προκλητικότητα των Τούρκων δεν έχει τέλος με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ να απειλεί την Κύπρο για νέο ’74.

«Είναι καλό ο Αναστασιάδης να θυμάται το 1974 και να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι αποτελούν δεύτερη εισβολή στην Κύπρο οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρία της εκτελεστικής επιτροπής του ΑΚΡ, ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι «εκεί το ερευνητικό πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά και το πλοίο Πορθητής κάνουν δραστηριότητες και οι ναυτικές μας δυνάμεις τα προστατεύουν με ισχυρό τρόπο». «Εδώ η ε/κ και ελληνική πλευρά δεν είναι δυνατόν να έχουν αποτέλεσμα με τετελεσμένα ενάντια στην Τουρκία και υπογράφοντας συμφωνίες με χώρες που έχουν προβλήματα με την Τουρκία. Ο Αναστασιάδης ακόμη και αν το έχει αντιληφθεί λάθος, ένα πράγμα έχει διακριβώσει σωστά. Παρομοίασε την αποστολή του Μπαρμπαρός και του Πορθητή από την Τουρκία με την επιχείρηση του 1974 κατά την οποία προστατεύτηκαν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και τoυ ψευδοκράτους. Ο ίδιος αποκαλεί αυτή την επιχείρηση ‘εισβολή’. Κι εμείς το αποκαλούμε ως επιχείρηση για την προστασία της ζωής, των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τ/Κ. Είναι καλό για τον ίδιο τον Αναστασιάδη να θυμάται το 1974. Είναι καλό να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του. Επειδή στείλαμε τα πλοία εκεί φέρνει ο ίδιος στην επικαιρότητα το 1974, το τονίζω αυτό επειδή ο ίδιος το φέρνει στην επικαιρότητα», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

Από τον Ομέρ Τσελίκ δεν γλίτωσε ούτε και η ελληνική πλευρά.«Βλέπουμε επιθετικές δηλώσεις και από την ελληνοκυπριακή πλευρά και από την ελληνική πλευρά για τις ενέργειες εξόρυξης πετρελαίου της Τουρκίας σε περιοχές αρμοδιότητά της. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τη στάση μας».

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξε επίσης ότι όλα τα οφέλη από την ανατολική Μεσόγειο πρέπει να μοιραστούν ισότιμα και από τους Ελληνοκύπριους και από τους Τουρκοκύπριους, αλλά αυτό που κάνει ανεπίλυτο το ζήτημα είναι η υποστήριξη των χωρών της Ε.Ε. στην Κύπρο.

«Πολλές φορές ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στην Κύπρο για τις δύο κοινότητες. Τώρα λέγοντας ότι «είναι δικαίωμά μας ως κυρίαρχη χώρα», προσπαθούν να στηριχθούν πίσω από τις δηλώσεις της Ε.Ε. Κάποιες περιοχές που ισχυρίζονται ότι είναι δικές τους είναι μέσα στα δικά μας πεδία αρμοδιότητας. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ», κατέληξε ο Ομέρ Τσελίκ.

Η Τουρκία ακυρώνει την αγορά των S-400, γράφει η Bild

Στο μεταξύ πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει η είδηση που δημοσίευσε η Bild η οποία αναφέρει ότι η Τουρκία θα ακυρώσει την παραγγελία του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Ρωσία,

«Η κρίση της λίρας προφανώς κάνει τον Ερντογάν να αλλάξει γνώμη. Όπως μαθαίνει η Bild, από διπλωματικούς κύκλους στην Άγκυρα, η συμφωνία για το αντιπυραυλικό σύστημα μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας δεν θα πραγματοποιηθεί», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Φιλοξενούνται επίσης δηλώσεις ανώνυμου υψηλόβαθμου διπλωμάτη στην Άγκυρα, ο οποίος σημειώνει ότι «η οικονομική κρίση στην Τουρκία αυξάνεται, εξαιτίας της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Ερντογάν. Δεν θα υπάρξει παράδοση των S-400 τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κυρώσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον, οι οποίες σε συνδυασμό με την τρέχουσα κρίση της λίρας θα σήμαινε την οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας».

Από την άλλη, ο Φαχρεττίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το hellasjournal, απέρριψε τους ισχυρισμούς της γερμανικής εφημερίδας. Υποστήριξε ότι «η προμήθεια των S-400 είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία»

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση