Το παρασκηνιακό "μπρα-ντε-φερ" για τις κομβικές θέσεις της ΕΕ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 11 Μαΐου 2019 21:52 Το παρασκηνιακό "μπρα-ντε-φερ" για τις κομβικές θέσεις της ΕΕ

Όσα έπονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τόσο ευχάριστα, παρά το κλίμα ενότητας που επιχειρούν να καλλιεργήσουν οι ηγέτες

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν πρόσφατα σε μία ειδική σύνοδο κορυφής για την ημέρα της Ευρώπης, προβάλλοντας την “επανασύνδεση της ειρήνης και της δημοκρατίας”, την υπεράσπισης της “μίας Ευρώπης”, την αλληλεγγύη, την αναζήτηση κοινών λύσεων.

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Politico, η Σύνοδος της Πέμπτης στην κεντρική περιοχή της Τρανσυλβάνιας θεωρήθηκε ως μία συμβολική χειρονομία για να δείξει η Ευρώπη ενωμένη μετά την αποχώρηση του πρώτου μέλους που την εγκαταλείπει, την Βρετανία.

Όμως όσα έπονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τόσο ευχάριστα, παρά το κλίμα ενότητας που επιχειρούν να καλλιεργήσουν οι ηγέτες. Οι εκλογές που έρχονται αναμένεται να δημιουργήσουν το πιο κατακερματισμένο κοινοβούλιο στη σύγχρονη ιστορία της Ε.Ε.

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, μιας και στη συνέχεια έπεται η διαδικασία πλήρωσης σχεδόν όλων των κορυφαίων θέσεων εργασίας στη Ε.Ε. από τα προεδρία του Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου έως και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Ντόναλτ Τουσκ φαίνεται ήδη να προετοιμάζει το έδαφος ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες, ανακοινώνοντας στους ηγέτες ότι δύο μέρες μετά τις εκλογές, θα διοργανωθεί δείπνο κορυφής στις Βρυξέλλες ώστε να μελετήσουν τις τρέχουσες ενέργειες.

Η συναίνεση είναι ο στόχος του Τουσκ, που όμως και ο ίδιος έχει παραδεχτεί στις δηλώσεις του ότι δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Ήδη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν έχει αμφισβητήσει ανοιχτά τη διαδικασία επιλογής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κι εν μέσω όλων αυτών, οι ηγέτες καλούνται – παρά τις διαφορές τους – να μπουν παράλληλα στη μακρά και βασανιστική διαπραγμάτευση για να οριστικοποιηθεί ο μακροπρόθεσμος προύπολογισμός της Ε.Ε., το αποτέλεσμα του οποίου εξαρτάται άμεσα από το τι θα συμβεί με την Βρετανία.

Και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς κατά τη συνάντηση που έγινε στο Σιμπιού, έθεσε ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβώνας, αλλά και αλλαγή “γενεάς” στην κορυφή της Ε.Ε, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την έγκρισή του στον 46χρονο υποψήφιο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Και η Ισπανία όμως εμφανίστηκε έτοιμη να διεκδικήσει έναν ενισχυμένο ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πρωθυπουργό της Πέντρο Σάντσεζ να κάνει σχετική αναφορά.

Η θέση του Μακρόν σχετικά με την ηγεσία της Ε.Ε. φαίνεται ότι “κέρδισε” κι άλλους ηγέτες που υποστήριξαν το Γάλλο πρόεδρο.

Τα ευρωπαϊκά κόμματα εμφανίζονται διχασμένα σχετικά με τη διαδικασία εκλογής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλαεμφανίζονται αδύναμα με τον Γάλλο πρόεδρο να επιχειρεί σε συνεργασία με την Ολλανδία να σχηματίσει μια νέα κεντρική πολιτική οικογένεια που θα αντικαταστήσει το κόμμα των φιλελευθέρων.

Η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν κατά της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο ίδιος επικεντρώνεται περισσότερο στις θέσεις παρά στις εθνικότητες, αλλά δεν μπορεί να υποστηρίξει τον συντηρητικό υποψήφιο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Στον αντίποδα η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την υποστήριξή της στον Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο ίδιος ο Βέμπερ πάντως σε δηλώσεις του δεν φαίνεται να ανησυχεί ούτε για την κριτική που δέχεται ούτε για τις ενστάσεις πολλών ότι το υπάρχον σύστημα ενισχύει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα από το οποίο προέρχεται, στις εκλογικές διαδικασίες.

“Το παίρνουν σοβαρά”, σχολίασε σε δηλώσεις του και συνέχισε: “Αυτό είναι καλό”.

Παρά τα παραπάνω δεδομένα, ο Γιούνκερ εμφανίστηκε χαρούμενος για την επιλογή της τοποθεσίας και ισχυρίστηκε ότι συμμετείχε σε ένα από τα πιο εύκολα Ευρωπαϊκά Συμβούλια της θητείας. Δεδομένου ότι εδώ και 19 χρόνια υπηρετεί στο Συμβούλιο, η δήλωσή του έχει βαρύτητα. “Πρόκειται για ένα δοκιμαστικό τρέξιμο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, όμως το σημερινό έδειξε ότι είμαστε ενωμένοι”, δήλωσε, με το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε στην ώρα του, να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς τους.

 

Πηγή: Politico, thetoc.gr

Φωτογραφία: Reuters

Προσαρμοσμένη αναζήτηση