Το doodle της Google για τον Γεώργιο Παπανικολάου (βίντεο)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 12:02 Το doodle της Google για τον Γεώργιο Παπανικολάου (βίντεο)

Στον "πατέρα" του τεστ ΠΑΠ και διάσημο Έλληνα γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου είναι αφιερωμένο το doodle της Google.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου ήταν o διάσημος Έλληνας ιατρός, βιολόγος και ερευνητής, πρωτοπόρος στην κυτταροπαθολογία και για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. 

Γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1883 στην Κύμη Ευβοίας, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Κατόπιν οι γονείς του, τον έστειλαν στην Αθήνα για να τελειώσει τις εγκύκλιες σπουδές. Με το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών εισήλθε το 1898 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ηλικία 15 ετών. Έλαβε το πτυχίο του το 1904, σε ηλικία, δηλαδή, μόλις 21 ετών.

Το 1907 πηγαίνει στη Γερμανία, για ανώτερες σπουδές και επιλέγει τον κλάδο της Βιολογίας.

Το 1913 μεταβαίνει στην Αμερική, όπου λόγω των οικονομικών δυσκολιών εργάζεται με τη σύζυγό του σε εμπορικό κατάστημα. Από υπάλληλος σε κατάστημα και δημοσιογράφος σε ελληνική εφημερίδα, κέρδισε με δυσκολία μία θέση στο Εργαστήριο Ανατομικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και, αργότερα, μία θέση στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης.

Εκλέχθηκε υφηγητής, έκτακτος καθηγητής και, τέλος, τακτικός καθηγητής της ανατομίας και ιστολογίας της ιατρικής σχολής, του Πανεπιστημίου αυτού. Μετά από μακρές έρευνες επί της εκφυλιστικής κληρονομικής επίδρασης του οινοπνεύματος σε ινδικά χοιρίδια ο Παπανικολάου στράφηκε σε προβλήματα αναπαραγωγής σχετιζόμενα με τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων, τον καθορισμό του φύλου, τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, καθώς και των φυλετικών ορμονών.

Το 1954, ο Παπανικολάου δημοσίευσε το μνημειώδες έργο «Άτλαντας της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας» (Atlas of Exfoliative Cytology), εδραιώνοντας και επίσημα πλέον τη νέα ιατρική πρακτική και ειδικότητα που ουσιαστικά ανέπτυξε από το μηδέν.

Σήμερα το τεστ Παπανικολάου (Τεστ-Παπ) χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

 

 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση