Ευρωεκλογές: To debate των υποψηφίων - Η αδιαφορία των πολιτών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 14 Μαΐου 2019 22:39 Ευρωεκλογές: To debate των υποψηφίων - Η αδιαφορία των πολιτών

Το ενδιαφέρον των ευρωπαίων ψηφοφόρων για τους υποψηφίους και την εκλογική διαδικασία είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

Το βράδυ της Τετάρτης θα μεταδοθεί από τους δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς χωρών-μελών της ΕΕ η μόνη τηλεμαχία των κορυφαίων υποψηφίων από τις ευρωπαϊκές κομματικές οικογένειες. Δυστυχώς όμως η τηλεμαχία δεν θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλα τα 28 κράτη-μέλη.

Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον των ευρωπαίων ψηφοφόρων για τους υποψηφίους και την εκλογική διαδικασία είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

Στις τελευταίες ευρωεκλογές το 2014 η προσέλευση στις κάλπες κυμάνθηκε γύρω στο 43% και φέτος προβλέπεται ότι θα είναι ακόμα χαμηλότερη. Το θέμα Ευρώπη δεν μοιάζει να συγκινεί τους ευρωπαίους ψηφοφόρους ίσως γιατί δεν υπάρχει ένας ενιαίος προεκλογικός αγώνας ή ενιαία κόμματα και στις 28 χώρες-μέλη. Επιπλέον δεν υπάρχει διεθνές δικαίωμα ψήφου στην ΕΕ. Ενδεικτικό ίσως ότι ο κορυφαίος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ είναι υποψήφιος μόνο στη Γερμανία.

Ειδικά στους νέους μόλις ένας στους δύο, ηλικίας από 16 έως 26 χρονών, θεωρεί τις ευρωεκλογές σημαντικές και μόνο ένας στους πέντε αισθάνεται ότι τον εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος TUI. Το αποτέλεσμα αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση αφού ο μέσος όρος ηλικίας των Ευρωβουλευτών είναι τα 56 χρόνια.

Τι απασχολεί τις χώρες;

Στους προεκλογικούς αγώνες στις 28 χώρες-μέλη κυριαρχούν κυρίως εθνικά ζητήματα. Στη Γερμανία τα θέματα που απασχολούν είναι η φορολογία στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τα φίλτρα upload, αλλά και το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο. Στην Ουγγαρία πάλι δίνεται βάρος στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην Ιταλία οι ευρωεκλογές θεωρούνται τεστ αντοχής για την συγκυβέρνηση Πέντε Αστεριών και Λέγκα, ενώ στη Βρετανία η εκλογική διαδικασία αντιμετωπίζεται ως ανεπίσημο δημοψήφισμα για το Brexit.

Στην Ελλάδα η συζήτηση διαξάγεται με φόντο τις εθνικές εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας μεταφράζει το αποτέλεσμα ως ψήφο εμπιστοσύνης και δημοσκόπηση για τη συνέχιση της κυβέρνησης και από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει για πρόωρες εκλογές στην ευρωκάλπη και σε ήττα της κυβέρνησης. Ως εκ τουτου η συζήτηση ξεφεύγει από το μέλλον της Ευρώπης και επικεντρώνεται εντός των ελληνικών συνόρων, χωρίς ταυτόχρονα να γίνεται κάποια αξιόλογη προσπάθεια ώστε να συνδεθούν αυτά τα δύο στο μυαλό των πολιτών και να εκφραστούν αντίστοιχα στην κάλπη.

Επιπλέον στην Ελλάδα την ίδια ημερομηνία διαξάγονται και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, με αποτέλεσμα η συζήτηση να «σπάει».

Το debate για την Ευρώπη

Οι υπόψηφιοι στην τηλεοπτική αναμέτρηση θα επιχειρήσουν το βράδυ της Τετάρτης να κάνουν «ελκυστική» την ψήφο για την Ευρώπη του μέλλοντος και τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι αυτά της απασχόλησης, της μετανάστευσης, η ασφάλεια, ο λαϊκισμός, η κλιματική αλλαγή και ο παγκόσμιος ρόλος της ΕΕ. Η τηλεμαχία θα διεξαχθεί στις 21.22 και θα έχει τρεις κυρίους άξονες: «Η Ευρώπη μου: τι σημαίνει για μένα;», «Περιβάλλον» και «Οι αξίες μας και ο κόσμος».

Θα συμμετέχουν τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες: ο Ισπανός Νίκο Κιου, από την Ευρωπαϊκή Αριστερά (EL), η Γερμανίδα Σκα Κέλερ από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (EGP), ο Τσέχος Γιαν Ζαχραντίλ, από τη Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ACRE), η Δανή Μάργκρετ Βεστάγκερ, από τη Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμαν, από το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES). 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση