Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οργή της Κύπρου για την στήριξη της Βρετανίας στον Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019 13:57 Οργή της Κύπρου για την στήριξη της Βρετανίας στον Ερντογάν

Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο. Διάβημα διαμαρτυρίας για την στάση της χώρας του και την στήριξη στην Τουρκία! Οργή για την δήλωση του υπουργού Ευρώπης της Βρετανίας υπέρ του Ερντογάν.

Αναβρασμός επικρατεί στην Κύπρο για την στάση της Βρετανίας απέναντι στην Λευκωσία και την στήριξη που παρείχε με προκλητικές δηλώσεις του ο υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας, Άλαν Ντάνκαν. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα στείλει μέσα στην ημέρα επιστολή διαμαρτυρίας προς τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Σήμερα ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς την Κυβέρνηση της χώρας του μετά και τη διφορούμενη απάντηση που δόθηκε στη δημοσιότητα για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν οι απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν.

Το βράδυ της Τρίτης (14/05/2019) το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία επαναλαμβάνει ακριβώς τα όσα είπε προηγουμένως ο Ντάνκαν. Συγκεκριμένα γράφει: «η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια κρατάει ίσες αποστάσεις από Τουρκία και Κύπρο αναφέροντας για την κυπριακή ΑΟΖ: «Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας χθες τη δήλωση του Βρετανού Διπλωμάτη, τον χαρακτήρισε απαράδεκτο. «Η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά, υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Με πληροφορίες από reporter.com.cy

Πηγή: newsit.gr