Αυστραλία: Έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις - Διατάχθηκε έρευνα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 17:58 Αυστραλία: Έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις - Διατάχθηκε έρευνα

Διατάχθηκε έρευνα μετά την ηχηρή αποτυχία των δημοσκοπήσεων να προβλέψουν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Η ομάδα, που ήταν υπεύθυνη για την κορυφαία δημοσκόπηση στην Αυστραλία, καθώς και ένας οργανισμός έρευνας της αγοράς ανακοίνωσαν πως θα επανεξετάσουν τις μεθόδους τους για να ανακαλύψουν πώς οι δημοσκόποι προέβλεψαν εσφαλμένα νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές.

Η νίκη, το Σάββατο, της συντηρητικής κυβέρνησης της Αυστραλίας, της οποίας ηγούνται οι Φιλελεύθεροι, αψήφησε τις μη ευνοϊκές δημοσκοπήσεις που επί χρόνια δημοσιεύονταν και τραυμάτισε το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα που αναμενόταν ευρέως ότι θα θριάμβευε.

Το θαύμα, όπως χαρακτήρισε τη νίκη του ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, είναι το τελευταίο πολιτικό γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε μέσα ενημέρωσης και δημοσκόπους, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, καθώς τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά απ' ό,τι περίμεναν οι αγορές.

«Πιστεύω πως χρειαζόμαστε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στη χρησιμότητα και την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων», δήλωσε ο Κρεγκ Γιάνγκ, πρόεδρος της Association of Market and Social Research Organisations.

«Θα επανεξετάσουμε τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις και ιδιαίτερα τη μεθοδολογία και τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν, ώστε να βρούμε γιατί όλες αποδείχθηκαν εσφαλμένες», δήλωσε στο Ρόιτερ.

Η Newspoll, η πιο γνωστή δημοσκόπηση στην Αυστραλία, επανεξετάζει επίσης την εσφαλμένη πρόβλεψή της για μια νίκη του Εργατικού Κόμματος με μικρή πλειοψηφία, δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπριγκς, διευθυντής της YouGov, που διεξάγει τις δημοσκοπήσεις Newspoll.

«Για πρώτη φορά στα 30 χρόνια που το κάνω αυτό, πρέπει τώρα να ζητήσουμε πραγματικά συγγνώμη που δεν ήμασταν τόσο ακριβείς όσο θα μπορούσαμε να είμαστε, όμως το εξετάζουμε», δήλωσε τηλεφωνικά, προσθέτοντας πάντως πως οι προβλέψεις της δημοσκόπησης έδρα την έδρα αποδείχθηκαν ορθές.

Οι δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα η Newspoll, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη πολιτική, προτρέποντας κόμματα να απομακρύνουν τέσσερις απερχόμενους πρωθυπουργούς της χώρας μέσα σε οκτώ χρόνια.

Όλες οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη των Εργατικών το Σάββατο και τόσο ισχυρή ήταν η προσδοκία ότι η κυβέρνηση θα έπεφτε ώστε ένα γραφείο στοιχημάτων πλήρωσε ημέρες πριν από τις εκλογές όσους είχαν στοιχηματίσει σε μια νίκη του Εργατικού Κόμματος.

Ο συντηρητικός συνασπισμός στην Αυστραλία αναμένεται τώρα να εξασφαλίσει πλειοψηφία, επιτρέποντας στον Μόρισον να επεκτείνει το νομοθετικό πρόγραμμά του χωρίς υποστήριξη από τους ανεξάρτητους.

Ο Μάρτιν Ο'Σόνεσι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Newspoll επί μια δεκαετία μέχρι το 2016, απέδωσε το πρόβλημα κυρίως στην παρακμή της σταθερής τηλεφωνίας.

Αυτή στέρησε από τους ερευνητές το ισχυρότερο εργαλείο τους, τον τηλεφωνικό κατάλογο, ενώ απογειώθηκαν οι αυτοματοποιημένες κλήσεις και οι φτηνές ονλάιν έρευνες, δήλωσε, με τις τελευταίες να στερούνται του βάθους ή της στατιστικής αυστηρότητας των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

«Το είδος των προσεγγίσεων που είναι αποδεκτό στο εμπορικό περιβάλλον, είναι αυτό που μας προκαλεί εκπλήξεις σε πολιτικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Μολονότι η υποχρεωτική ψήφος, που ισχύει στην Αυστραλία, σημαίνει πως οι δημοσκόποι δεν χρειάζεται να σταθμίζουν τα αποτελέσματα βάσει της συμμετοχής, ο στόχος περιπλέκεται από το σύστημα των προτιμησιακών ψήφων, οι οποίες μπορεί να πάνε σε άλλο υποψήφιο, αν η πρώτη επιλογή ενός ψηφοφόρου δεν συμμετέχει.

Ο δισεκατομμυριούχος Κλάιβ Πάλμερ διοχέτευσε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μια διαφημιστική εκστρατεία εναντίον του Εργατικού Κόμματος.

Όπως ακριβώς ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επικαλεσθεί τη «σιωπηλή πλειοψηφία» για να εξηγήσει την απροσδόκητη νίκη του το 2016, έτσι και ο Μόρισον πίστωσε την επιτυχία τους στους «ήσυχους Αυστραλούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση