Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαδήλωση υπέρ του Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 21:06 Διαδήλωση υπέρ του Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο

Φώναζαν υβριστικά συνθήματα εναντίον του προέδρου της χώρας

Υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ διαδήλωσαν σήμερα έξω από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρυτή του WikiLeaks πρόκειται να κατασχεθούν και να παραδοθούν στις αμερικανικές αρχές, που ζητούν την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Απελευθερώστε τον Ασάνζ», περίπου 12 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της διπλωματικής αντιπροσωπείας. Φώναζαν υβριστικά συνθήματα εναντίον του προέδρου του Εκουαδόρ, Λενίν Μορένο, τον οποίο αποκαλούσαν «προδότη». Ο 47χρονος Αυστραλός κατέφυγε στις 19 Ιουνίου 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού, καθώς φοβόταν ότι θα συλληφθεί από τις βρετανικές αρχές και θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, επειδή δύο χρόνια νωρίτερα είχε δημοσιοποιήσει μέσω του WikiLeaks περισσότερα από 700.000 απόρρητα αμερικανικά στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα.

Αφού έζησε μέσα στην πρεσβεία επί 7 χρόνια, ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία στις 11 Απριλίου, με τη σύμφωνη γνώμη του Κίτο. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων, επειδή είχε παραβιάσει τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του και κρατείται πλέον στη φυλακή του Μπέλμαρτς, στα νοτιοανατολικά του Λονδίνου, εν αναμονή της απόφασης για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ένα δικαστικό έγγραφο των αρχών του Εκουαδόρ, που δημοσιεύτηκε από τον ιστότοπο WikiLeaks, στο δωμάτιο όπου διέμενε στην πρεσβεία θα γίνει σήμερα απογραφή και τα προσωπικά είδη του θα κατασχεθούν. Σ' αυτά περιλαμβάνονται διάφορα χειρόγραφα, ο ιατρικός φάκελός του και ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Χοσέ Βαλένσια, είπε ότι η δικαιοσύνη θα αποφανθεί, ποια από αυτά τα αντικείμενα θα παραδοθούν στις αμερικανικές αρχές και ποια θα αποδοθούν στον Ασάνζ.

Η δημοσιογράφος Καρολίνα Γκρατερόλ από τη Βενεζουέλα που συμμετείχε σήμερα στη διαδήλωση, υποστήριξε ότι η διαδικασία που ακολουθεί το Κίτο συνιστά «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας της έκφρασης». Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε, ότι «παραβιάζονται όλοι οι νόμοι, που μας προστατεύουν ως δημοσιογράφους και δημιουργείται ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο».

Στη διαδήλωση μετείχε και ο πρώην πρόξενος του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, Φιδέλ Ναρβάες, ο οποίος προειδοποίησε, ότι υπάρχει κίνδυνος τα έγγραφα αυτά να «πλαστογραφηθούν», ώστε να προκληθεί «βλάβη» στον Ασάνζ.

πηγή: news.gr