Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυστραλία: Σε απόγνωση οι πρόσφυγες σε Μάνους και Ναούρου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Μαΐου 2019 15:55 Αυστραλία: Σε απόγνωση οι πρόσφυγες σε Μάνους και Ναούρου

Η νίκη του συντηρητικού κόμματος στην Αυστραλία έκοψε τα φτερά των μεταναστών που διαμένουν στο νησί Ναούρου ή στο Μάνους της Παπούας Νέας Γουινέας.

Η πολιτική της κυβέρνησης στην Αυστραλία από το 2013 είναι πολύ σκληρή απέναντι στους πρόσφυγες καθώς στόχος της είναι να εμποδίσει με κάθε τρόπο τους παράτυπους μετανάστες να φτάσουν στη χώρα.

Μάλιστα όσοι μετανάστες συλλαμβάνονται στη θάλασσα κοντά στην Αυστραλία, στέλνονται σε καταυλισμούς στο νησί Ναούρου ή στο Μάνους της Παπούας Νέας Γουινέας, ενώ τους απαγορεύεται να εγκατασταθούν στην Αυστραλία ακόμη κι αν λάβουν άσυλο. Περίπου 800 πρόσφυγες ζουν αυτή τη στιγμή σε πολύ σκληρές συνθήκες στις δυο περιοχές.

Ο Ντέιβιντ Γιάπου, διοικητής της αστυνομίας του Μάνους, δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί για δέκα απόπειρες αυτοκτονίας, οι τέσσερις από τις οποίες σημειώθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

«Είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κάποιοι αποπειράθηκαν να πυρπολήσουν το δωμάτιό τους. Αυτή τη στιγμή κάποιοι αρνούνται να τραφούν», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το ΑΜΝΑ πολλοί μετανάστες έχει την ελπίδα πως η κατάσταση θα άλλαζε στην Αυστραλία στην περίπτωση που κέρδιζαν οι Εργατικοί στις βουλευτικές εκλογές το Σάββατο, όμως οι νίκη του κεντροδεξιούσυνασπισμού του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον τους προσγείωσε απότομα.

Όπως δηλώνει ο Κούρδος δημοσιογράφος από το Ιράν Μπεχρούζ Μπουσανί, ο οποίος κρατείται στο Μάνους από το 2013 έγραψε στο twitter πως η κατάσταση εκεί “είναι εκτός ελέγχου. Σήμερα δύο άνθρωποι αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν”.

«Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που είναι σε κατάσταση σοκ στην Αυστραλία, που είναι λυπημένοι και οργισμένοι εξαιτίας των εκλογών», εξήγησε ο Μπουσανί. «Σκεφτείτε τι νιώθουν οι άνθρωποι στο Μάνους. Η ζωή μας εξαρτιόταν από τις εκλογές», πρόσθεσε. Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστραλίας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Αυστραλία οι Εργατικοί δεν διαφοροποιήθηκαν από τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Συντηρητικοί, όμως κάποια μέλη είχαν τονίσει πως ήταν πρόθυμοι να εξετάσουν την πρόταση της Νέας Ζηλανδίας να να δεχθεί τους πρόσφυγες που ζουν στο Μάνους και το Ναούρου.

Πηγή: newsit.gr