Bloomberg: Σύγκρουση Γαλλίας - Γερμανίας για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Μαΐου 2019 20:00 Bloomberg: Σύγκρουση Γαλλίας - Γερμανίας για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Η Ανγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται για την σύγκρουση με την Γαλλία, αφού τρέφει μεγάλες φιλοδοξίες να καταλάβει Γερμανός την θέση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αναφέρουν στο Bloomberg αξιωματούχοι που γνωρίζουν τα σχέδιά της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν ο Βαυαρός σύμμαχός της Μέρκελ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, δεν καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, τότε ένας Γερμανός θα πρέπει να είναι πρόεδρος της ΕΚΤ.

"Η πρωτοφανής προσπάθεια της Μέρκελ να αποκτήσει η Γερμανία μεγαλύτερη επιρροή, ενδέχεται να μετατρέψει τη διαδικασία της διαδοχής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Μάριο Ντράγκι σε μάχη με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, μία μόλις εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής για την πλήρωση των θέσεων. Οι απαιτήσεις της καγκελαρίου είναι βάσιμες, αφού από το 1960 η Γερμανία αφήνει στους εταίρους της την προεδρία της Επιτροπής, χωρίς ποτέ να έχει αναλάβει το ηγετικό πόστο της ΕΚΤ. Αντίθετα, οι Γάλλοι πάντα διεκδικούν τις θέσεις αυτές, συχνά με επιτυχία" μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Μακρόν δεν φαίνεται να συμφωνεί ιδιαίτερα με τις θέσεις της Μέρκελ . Οι επικρίσεις του κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θέλει να χρίσει αυτό τον πρόεδρο της Επιτροπής, είναι μια ανοικτή αμφισβήτηση της υποψηφιότητας Βέμπερ. Διαφαίνεται μια ψύχρανση των σχέσεων Μέρκελ-Μακρόν, που δυσκολεύονται να διαμορφώσουν κοινές θέσεις για σειρά πολιτικών ζητημάτων. Η αποφασιστικότητα της Μέρκελ έγινε σαφής σε συνέντευξή της στην Sueddeutsche Zeitung, όπου εξέφρασε την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα Βέμπερ, ενώ υπονόησε ότι θέλει τον Γενς Βάιντμαν στο τιμόνι της ΕΚΤ. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εικάζουν ότι η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει μια από τις άλλες θέσεις που επιδιώκει, αν εξασφαλίσει την ΕΚΤ, μεταδίδει το Bloomberg.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση