Ιταλία: Κοινό μέτωπο Σαλβίνι – Ντι Μάιο κατά Κόντε

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 12:57 Ιταλία: Κοινό μέτωπο Σαλβίνι – Ντι Μάιο κατά Κόντε

Οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης στην Ιταλία Ματέο Σαλβίνι και Λουΐτζι Ντι Μάιο κλήθηκαν να δώσουν τη δική τους εκδοχή για το μέλλον της χώρας μετά από έκκληση στις 3 Ιουνίου του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε αν και φαίνεται πως η ρήξη είναι πολύ κοντά. Ενα από τα θέματα που συζήτησαν είναι αν η κυβερνητική συμμαχία θα προχωρήσει συντεταγμένα.

Η χθεσινοβραδινή τους σύσκεψη εξελίχθηκε αφ’ ενός σε μία συνεννόηση των δύο εταίρων ενάντια στην τοποθέτηση του Κόντε «δεν θα είμαι εγώ που θα φέρω τη χώρα στη διαδικασία για παράβαση του χρέους», και αφ΄ετέρου σε μία νέα αντιπαράθεσή τους για τις προτεραιότητες που θα περιέχονται στον δημόσιο προϋπολογισμό ενόψει των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Η σύσκεψη των Σαλβίνι –Ντι Μάιο διήρκεσε δύο ώρες, από τις 22.00 έως τα μεσάνυχτα και στέφθηκε κατά την έξοδό τους με μία χειραψία. Ο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας Σαλβίνι, απαντώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε πως «όλα πήγαν καλά» και στην ερώτηση εάν θα συνεχίσει η κυβέρνηση συμμαχίας επεσήμανε «δεν είχα ποτέ αμφιβολίες». Και πρόσθεσε: «κοινός μας στόχος να αποφύγουμε τη διαδικασία παραβίασης του ελλείμματος εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη, τα εργασιακά δικαιώματα και τη μείωση των φόρων. Δεν θα υπάρξει τροποποιητικός προϋπολογισμός, ούτε και κάποια αύξηση φόρων».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων, δήλωσε πως «το κλίμα ήταν θετικό μεταξύ αυτών που θέλουν να εργασθούν στο έπακρο για το καλό της Ιταλίας. Πρώτος στόχος μας τώρα είναι να μειώσουμε τους φόρους και θα εργασθούμε γι’ αυτό».

Προειδοποίηση Κόντε για σύγκρουση με την Ευρώπη

Τον τόνο για την συνάντηση των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης είχε δώσει νωρίτερα ο Κόντε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, όπου διετύπωνε μία προειδοποίηση ενώπιον του κινδύνου μίας μετωπικής σύγκρουσης με την Ευρώπη και την ενεργοποίηση της διαδικασίας για το υπερβάλλον χρέος, που θα έπληττε τις αποταμιεύσεις των Ιταλών. Τα δύο κόμματα εξέφρασαν εμμέσως την αποδοκιμασία τους για την φιλική προσέγγιση του Κόντε στις Βρυξέλλες: «ήδη είναι το φερέφωνο των Βρυξελλών», τόνισε πηγή προσκείμενη στον ηγέτη των 5 Αστέρων, ενώ ο ίδιος ο Ντι Μάιο υπογράμμισε πως «είμαστε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία, και αποφασίζει το Κοινοβούλιο και τα κόμματα της πλειοψηφίας». Από την πλευρά του ο Σαλβίνι, τοποθετήθηκε ειρωνικά στις προειδοποιήσεις του Κόντε: «είναι καλό να το μαθαίνουμε από τις εφημερίδες», δήλωσε.

Το ζήτημα πλέον είναι το ποιος και πώς θα διατυπώσει τις ιταλικές θέσεις στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ο Κόντε δεν θέλει να διαβιβάσει στις Βρυξέλλες τα πολεμικά σαλπίσματα των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ιδίως τα σαλπίσματα της Λέγκας. Ο πρωθυπουργός, όπως και ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και η προεδρία της Δημοκρατίας, υποστηρίζουν πως ο άξονας στον οποίον θα πρέπει να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες, η μείωση του χρέους (περί το 2% χρησιμοποιώντας τις όποιες εξοικονομήσεις είναι δυνατόν να γίνουν στο ενιαίο κοινωνικό επίδομα και το συνταξιοδοτικό) και η ολοκληρωτική εγκατάλειψη της έκδοσης μικρο-ομολόγων (minibot) για την πληρωμή των κρατικών οφειλών προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούν να πληρώνουν με αυτά ακόμη και τους εργαζομένους τους (δηλ. οιονεί παράλληλου νομίσματος).

Προτεραιότητα η εφαρμογή του ενιαίου φορολογικού συντελεστή

Προς το παρόν οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο δεν συμφωνούν. Για τον ηγέτη της Λέγκας η προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του ενιαίου φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων (flat tax), ενώ για τους 5 Αστέρες αυτό το μέτρο παραμένει ανεφάρμοστο δεδομένων των ορίων του προϋπολογισμού: «το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό το φθινόπωρο δεν μπορεί να είναι επεκτατικού χαρακτήρα», τονίζει υψηλόβαθμη πηγή του κόμματος. Για τον Ντι Μάιο η προτεραιότητα παραμένει ο κατώτατος μισθός, όπου όμως σε αυτό το μέτρο συναντά την αντίδραση του Σαλβίνι: «πρώτα πρέπει να μειώσουμε τους φόρους», απαντά ο επικεφαλής της Λέγκας.

Επιπλέον, η σύνοδος των δύο ανδρών, των οποίων οι σχέσεις μετά το τελεσίγραφο του Κόντε είχαν ενταθεί σε σημαντικό βαθμό, στόχο είχε να συμφωνήσουν και στις προτάσεις της χώρας για τους νέους επιτρόπους της ΕΕ. Η Ιταλία διεκδικεί τρία χαρτοφυλάκια στην Επιτροπή, του Ανταγωνισμού, του Εμπορίου και της Βιομηχανίας. Για τα προτεινόμενα ονόματα το μόνο που έχει προκύψει είναι φήμες: μεταξύ αυτών και του πρώην υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και του νυν γραμματέα του κυβερνητικού συμβουλίου Τζανκάρλο Τζορτζέτι, για την υποψηφιότητα του οποίου όμως το κύριο εμπόδιο είναι να βρεθεί κατάλληλος αντικαταστάτης του στα τωρινά του καθήκοντα στο Παλάτσο Κίτζι (έδρα της κυβέρνησης).

Οι δύο αρχηγοί επρόκειτο επίσης στη σύσκεψή τους να συναινέσουν και για το όνομα του νέου αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού, που ενδέχεται να είναι ο Τζουζέπε Κάβο Ντραγκόνε, που έχει και τη θετική άποψη της προεδρίας. Κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, όπου ο Σαλβίνι θα αναπτύξει το νέο διάταγμα για την ασφάλεια της χώρας, ενδεχομένως θα ανακοινωθεί και η προαγωγή του.

Τόσο η χθεσινή σύσκεψη, όσο και το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, απώτερο στόχο έχουν να αποδείξουν εάν η συγκατοίκηση των τριών πλευρών Κόντε, Σαλβίνι και Ντι Μάιο—μπορεί να συνεχισθεί, βρίσκοντας μία χρυσή τομή, ή θα επαληθευθεί η προοπτική των εκλογών που υπαινίχθηκε ο πρωθυπουργός, με φόντο τη σύγκρουση των δύο αντισυστημικών κομμάτων της κυβερνητικής συμμαχίας με τις Βρυξέλλες.

Στόχος της κυβέρνησης να αποτρέψει τη λήψη πειθαρχικών μέτρων από την ΕΕ

Οι ηγέτες του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν να συνεργασθούν για να αποτρέψουν τη λήψη πειθαρχικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της Ιταλίας, μετά τη συνάντηση που είχαν αργά χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε στη διάρκεια της νύχτας, ο Κόντε σημείωνε ότι ο ίδιος και οι δύο αναπληρωτές του – ο ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο – θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία και το επιτελείο του για να χαράξουν μία στρατηγική αποτροπής της διαδικασίας κατά της χώρας. Ο Κόντε ανέφερε επίσης ότι θα διαμορφώσουν από κοινού ένα πακέτο προϋπολογισμού.

Αξιωματούχοι της ΕΕ θα συνεδριάσουν στις 11-12 Ιουνίου και αναμένεται να θεωρήσουν δικαιολογημένη μία πειθαρχική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ιταλίας για το χρέος της ύψους 2,3 τρισ. ευρώ.

Το ιταλικό χρέος αυξάνεται σταθερά από το προ κρίσης επίπεδο του 104% του ΑΕΠ το 2007 και τώρα αντιστοιχεί στο 130% του ΑΕΠ, χαμηλότερο μόνο από αυτό της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Οι ανησυχίες της αγοράς εντάθηκαν από τα σχέδια για τις δαπάνες της ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης, η οποία ανέλαβε την εξουσία πριν από ένα χρόνο. Ενθαρρυμένος από τα ισχυρά αποτελέσματα της Λέγκα στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές του περασμένου μήνα στην Ιταλία, ο Σαλβίνι έχει καταστήσει προτεραιότητα της κυβέρνησης τις φορολογικές μειώσεις. Η Ρώμη βιάζεται, επίσης, να αποφύγει να ισχύσει μία αύξηση της φορολογίας στις πωλήσεις, της τάξης των 23 δισ. ευρώ, από το επόμενο έτος.

Τη Δευτέρα, ο Σαλβίνι φάνηκε πεπεισμένος ότι η Ρώμη θα μπορέσει να συμφωνήσει με την ΕΕ. Ο Τρία αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή αργότερα σήμερα σχετικά με την επιστολή με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις για την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση