Πρώην και νυν εργαζόμενοι περιγράφουν πώς είναι να δουλεύεις σε κρουαζιερόπλοιο και αποκαλύπτουν πόσα παίρνουν

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019 13:06 Πρώην και νυν εργαζόμενοι περιγράφουν πώς είναι να δουλεύεις σε κρουαζιερόπλοιο και αποκαλύπτουν πόσα παίρνουν

Μπορεί να φαντάζεστε πως η εργασία σε ένα κρουαζιερόπλοιο θα μοιάζει ονειρική. Ένα συγκεκριμένο ωράριο εργασίας και την υπόλοιπη ημέρα διακοπές και χαλάρωση. Κι αν αυτό συνοδεύεται και από έναν παχυλό μισθό, ακόμη καλύτερα. Κι όμως, το μισθολογικό χάσμα ισχύει ακόμη και για όσους δουλεύουν σε κρουαζιερόπλοια και οι διαφορές είναι μεγάλες.
 

Το Business Insider μίλησε με 35 τωρινούς και πρώην υπαλλήλους κρουαζιερόπλοιων, που ανέφεραν μηνιαία κέρδη μεταξύ 500 και 10.000 δολαρίων, με περίπου το 40% να δηλώνει βέβαια πως τα μηνιαία κέρδη τους ήταν ίσα ή λιγότερα από 2.000 δολάρια.

Ένας πρώην υπάλληλος στις κουζίνες της εταιρείας Carnival Cruise Line είχε τα χαμηλότερα μηνιαία κέρδη, ενώ ο πρώτος αξιωματικός της Royal Caribbean International έβγαζε τα περισσότερα.



Είναι πολλά τα υπέρ και τα κατά της εργασίας σε κρουαζιερόπλοιο/Φωτογραφία: Getty Images

Την ίδια ώρα πολλοί εργαζόμενοι σε κρουαζιερόπλοια, ιδιαίτερα αυτοί που εργάζονται σε θέσεις με χαμηλότερες αμοιβές, προέρχονται από περιοχές με χαμηλότερα μηνιαία εισοδήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η Καραϊβική, η Νότια Αμερική, η Ανατολική Ευρώπη και τμήματα της Ασίας, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και με αυτά, είναι πολύ ευχαριστημένοι. Για παράδειγμα, ένας πρώην μπάρμαν της Royal Caribbean που έβγαζε περίπου 1.600 – 1.800 δολάρια τον μήνα, δήλωσε ότι η αμοιβή του ήταν καλύτερη από ότι έβγαζε στην πατρίδα του, την Χιλή. Ωστόσο, δεν πρέπει μην ξεχνάει κανείς πόσα ατυχήματα έχουν συμβεί με κρουαζιερόπλοια εν μέσω θαλασσοταραχών, που σίγουρα δεν ξεπληρώνονται με τίποτα.


Τα αρνητικά και τα θετικά

Αντίστοιχα, και τα έξοδα διαβίωσης των υπαλλήλων κρουαζιερόπλοιων μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά όσων εργάζονται στην στεριά, επειδή δεν πληρώνουν ενοίκια ούτε αγοράζουν τρόφιμα. Ωστόσο, οι υπάλληλοι κρουαζιερόπλοιων έχουν επίσης απαιτητικά και αντισυμβατικά χρονοδιαγράμματα που μπορεί να τους αναγκάσουν να εργάζονται περισσότερες ώρες από ότι οι εργαζόμενοι σε μια βιομηχανία ή σε ένα γραφείο, που συνήθως τηρούν την 5νθήμερη απασχόληση και τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

«Έχει πολύ δουλειά και σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα δεν θεωρείται μια καλή δουλειά, γιατί μερικές φορές μπορεί να πάρεις μόλις 5 με 10 δολάρια την ώρα» δήλωσε ένας πρώην υπάλληλος της Norwegian Cruise Line που εργάστηκε ως υπάλληλος στο καζίνο του πλοίου. ««Από οικονομική άποψη δεν είναι μια καλή επιχειρηματική προοπτική, γι’ αυτό και σταμάτησα να το κάνω».


Το μέσο μηνιαίο εισόδημα

Οι 35 πρώην και νυν εργαζόμενοι σε κρουαζιερόπλοια που μίλησαν με το Business Insider είχαν μέσο μηνιαίο εισόδημα περίπου 3.233 δολάρια και μέσες μηνιαίες αποδοχές ύψους περίπου 2.600 δολαρίων. Η εταιρεία Carnival Corporation δήλωσε πως πολλοί από τους υπαλλήλους της εργάζονταν μεταξύ 6 και 11 μήνες κάθε χρόνο, ενώ η Norwegian Cruise Line ανέφερε πως το σύνηθες είναι να εργάζονται από 6 μέχρι 10 μήνες.

Να σημειωθεί πως το ετήσιο μεσαίο εισόδημα στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 31.099 δολάρια το 2016 (το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία), σύμφωνα με την Federal Reserve Bank of St. Louis. Αυτό μεταφράζεται σε μεσαία μηνιαία εισοδήματα ύψους 2.592 δολαρίων.

«Εκτός από τον μισθό τους, τα μέλη του πληρώματος λαμβάνουν συνήθως δωρεάν ιατρική περίθαλψη, διαμονή και φαγητό και πολλά άλλα οφέλη που συχνά δεν είναι διαθέσιμα στις χώρες καταγωγής τους» δήλωσε εκπρόσωπος της Cruise Lines International Association, μιας ένωσης που σχετίζεται με την βιομηχανία της κρουαζιέρας. «Τα μέλη του πληρώματος είναι πολύ ικανοποιημένα με την δουλειά τους αλλά και από τις ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, γεγονός που εξηγεί γιατί τα ποσοστά διατήρησης των εργαζομένων στην βιομηχανία αυτή είναι πάνω από 80%».


Πηγή: iefimerida.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση