Κατρούγκαλος: Δεν έχουν τίποτα να φοβηθούμε από την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 11:55 Κατρούγκαλος: Δεν έχουν τίποτα να φοβηθούμε από την Τουρκία

«Η αναβάθμιση των προκλήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη ένταση στο Αιγαίο δεν φανερώνουν δύναμη, αλλά αδυναμία»

«Η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο, αλλά δεν παραχωρεί τίποτα που της ανήκει, βάσει του διεθνούς δικαίου. Με σοβαρότητα, νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και εθνική ομοψυχία δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και εκτιμά ότι «η αναβάθμιση των προκλήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη ένταση στο Αιγαίο δεν φανερώνουν δύναμη, αλλά αδυναμία».

«Η χώρα μας ακολουθεί παγίως εξωτερική πολιτική που βασίζεται στον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ενδοτικότητα. Αποκρούουμε σταθερά κάθε απόπειρα αναθεωρητισμού και επιμένουμε στην επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου» υπογραμμίζει ο κ. Κατρούγκαλος και προσθέτει: «Σε ό,τι αφορά, όμως, τις σχέσεις των κρατών δεν αρκεί το δίκαιο, αν δεν βασίζεται στη διπλωματική ισχύ. Για τον λόγο αυτό συντονίζουμε τον βηματισμό μας με την Κύπρο, ώστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της τελευταίας να μην απειληθούν στο παραμικρό, επιδιώκοντας να υπάρξει σαφές ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της νομιμότητας. Να επιβεβαιωθεί ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, αποτελούν και κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ. Κρίσιμο προς αυτή την κατεύθυνση είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος της εβδομάδας».

Παράλληλα, επισημαίνει ο κ. Κατρούγκαλος, «επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος, με συνέχιση της συζήτησης για την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που έχουν συμφωνηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι, μάλιστα, παράδοξο ότι όσοι κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι με τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, αύξησε τάχα την ένταση στην περιοχή, είναι συνήθως οι ίδιοι που μας ασκούσαν κριτική για τη συνέχιση του διαλόγου με τα ΜΟΕ, που αποσκοπούν ακριβώς στην εκτόνωσή της».

πηγή: news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση