Ευρωβουλή: Στην Ισπανίδα Γκαρθία Πέρεθ η ηγεσία των Ευρωσοσιαλιστών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 14:40 Ευρωβουλή: Στην Ισπανίδα Γκαρθία Πέρεθ η ηγεσία των Ευρωσοσιαλιστών

Η ευρωβουλευτής Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ αναλαμβάνει από σήμερα την προεδρία της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωκοινοβούλιο.

H Ισπανίδα ευρωβουλευτής Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, από σήμερα, θα είναι η νέα πρόεδρος της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς ήταν η μοναδική υποψηφιότητα μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Γερμανού Ούντο Μπούλμαν πως αποσύρεται από τη διεκδίκηση.

Η σχετική ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, όμως μετά την υπαναχώρηση του Μπούλμαν, η Ισπανίδα απλώς θα λάβει την τυπική έγκριση από τις σοσιαλιστικές αντιπροσωπείες.

Ο Μπούλμαν είχε χρηματίσει για 14 μήνες επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στην Ευρωβουλή, όμως παραιτήθηκε μετά και την απογοητευτική απόδοση του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, εξασφαλίζοντας μόλις 16 έδρες (από τις 27 στην προηγούμενη θητεία). Απεναντίας, το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου αποτελεί την πολυπληθέστερη αντιπροσωπεία στη σοσιαλιστική ομάδα, με 20 έδρες.

Πριν από την αποχώρηση του Μπούλμαν, η Γκαρθία Πέρεθ είχε έλθει σε επαφή με πολλές σοσιαλιστικές αντιπροσωπείες, προκειμένου να προωθήσει την υποψηφιότητά της, έχοντας κυρίως την υποστήριξη της Πορτογαλίας.

Η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ εκλέγεται στην Ευρωβουλή από το 2004 και θα γίνει η δεύτερη προσωπικότητα από την Ισπανία που θα ηγηθεί της σοσιαλιστικής ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έπειτα από τη θητεία του Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο, στο διάστημα 1999-2004.

Γεννημένη στις 7 Οκτωβρίου 1974 στο Μπαρακάλδο της Βισκαϊκής, η Γκαρθία Πέρεθ σπούδασε Κοινωνική Εργασία στο πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίθ. Η πορεία της στην πολιτική ξεκίνησε ως δημοτική σύμβουλος στην πόλη διαμονής της, τη Λαγούνα ντε Ντουέρο, και κατόπιν εξελέγη στην περιφερειακή Βουλή του Βαγιαδολίδ (1995-2000). Στη συνέχεια, πέρασε στο εθνικό Κοινοβούλιο για το διάστημα 2000-2004, ενώ το 2004 εξελέγη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στην πρώτη της θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, η Γκαρθία Πέρεθ υπήρξε μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI), της αποστολής στην Ευρω-Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση (ΕΜΡΑ) και της αποστολής για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ.

Επίσης, χρημάτισε μέλος της επιτροπής για το Περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων (EVI) και μέλος της Κοινοβουλευτικής Αποστολής για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο και της μεικτής ομάδας της Ευρωβουλής για τη Δυτική Σαχάρα.

Επιπλέον, ήταν μέλος της ομάδος του Ευρωκοινοβουλίου για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Το 2014 εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων (FEMM), ενώ την ίδια χρονιά, ο ηγέτης του PSOE Πέδρο Σάντσεθ την τοποθέτηση επικεφαλής των ισπανών Ευρωοβουλευτών της S&D, αντικαθιστώντας την Ελένα Βαλενθιάνο.

Τις πάγιες θέσεις της για τον ρόλο των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, που αποτυπώνονται και στις σημερινές της προτάσεις, είχε περιγράψει η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, μιλώντας στον απεσταλμένο του ΑΠΕ Γιώργη-Βύρωνα Δάβο, στη διάρκεια του προηγούμενου συνεδρίου του PSOE: «Θα πρέπει να αφήσουμε πλέον πίσω τούτη την Ευρώπη της λιτότητας, που τόσο πόνο έχει προκαλέσει  στη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας μας. Η Ευρώπη θα πρέπει να εξοπλιστεί ξανα με αξίες και αρχές. Να επιστρέψει στα βασικά προτάγματα της  της πολιτικής ισότητας και δικαιοσύνης, θα πρέπει να γίνει μία Ευρώπη της αλληλεγγύης και για τον λόγο τούτο εμείς στοχεύουμε σε μία δυνατή και δυναμική ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Μία Σοσιαλδημοκρατία ηγεμονική, η οποία θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση για τη δεξιά, που σήμερα κυβερνά, έχοντας επίσης και μία μεγάλη πλειοψηφία στους διεθνείς θεσμούς και στις αποφάσεις τους», τόνισε η Γκαρθία Πέρεθ.

Όσον αφορά την οικονομική πολιτική της ΕΕ, η Γκαρθία Πέρεθ είχε τονίσει πως «τα μακροοικονομικά μεγέθη ναι μεν δείχνουν θετικά στοιχεία και τάσεις, μολαταύτα έχουμε ανάγκη τούτα τα θετικά στοιχεία να μεταφρασθούν σε μία βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να θέσουμε επί τάπητος και σθεναρά στη συζήτηση το θέμα του κατώτατου μισθού, της κατώτατης σύνταξης(…)μίας μεγαλύτερης κοινωνική  ισότητα. Και θα επαναλάβω για άλλη μία φορά την επιμονή μου σε αυτό το θέμα: μολονότι τα γενικά μακροοικονομικά στοιχεία στην  Ευρώπη είναι θετικά , έχουμε απόλυτη ανάγκη αυτό το γεγονός να μεταφρασθεί σε μία μεγαλύτερη βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής των ανδρών και γυναικών στην ΕΕ».

Υπογραμμίζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη μεγάλη σημασία που έχει το προσφυγικό ζήτημα για την Ευρώπη, και την ανάγκη να αποτελέσει προτεραιότητα και στο Ευρωκοινοβούλιο, η Πέρεθ Γκαρθία είχε τονίσει: «Την προσφυγική πολιτική  στην ΕΕ θα πρέπει να την προσεγγίσουμε απόλυτα ως μία πολιτική δεσμεύσεων και ηθικών υποχρεώσεων. που οφείλουν να εκπληρώνουν στο έπακρο οι χώρες της ΕΕ. Τα κράτη μέλη είναι αδιανόητο να παραβλέπουν τις υποχρεώσεις τους και πιστεύω πως η τελευταία απόφαση των ευρωπαϊκών θεσμών για επιβολή κυρώσεων σε εκείνες τις χώρες που δεν εκπληρούν τις υποχρεώσεις τους θα πρέπει να πραγματωθούν μέχρι κεραίας. Δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε σε κυβερνήσεις και σε εθνικισμούς στις διάφορες χώρες να θεωρούν ότι δεν πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες και τις θεσμικές υποχρεώσεις τους στο θέμα των προσφύγων. Για τον λόγο τούτο,  και η Ευρώπη θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή κοινές πολιτικές ως προς το προσφυγικό κι επαναλαμβάνω, οι διάφορες χώρες οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση