Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαράζ επαφών από Αθήνα & Λευκωσία στο περιθώριο της Συνόδου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 16:30 Μπαράζ επαφών από Αθήνα & Λευκωσία στο περιθώριο της Συνόδου

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενημερώνοντάς τον για τις τελευταίες κινήσεις Τουρκίας και για την πρόκληση του κατοχικού καθεστώτος για το Βαρώσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που ενημέρωσαν το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναλυτικά, ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις διαβουλεύσεις σχετικά με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει σήμερα κατάληξη, θα γίνει έκτακτη Συνοδός πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τουσκ για τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας και για την πρόκληση του κατοχικού καθεστώτος για το Βαρώσι. Συζήτησαν σχετικά με την αντίδραση που θα έχει απόψε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην κλιμακούμενη παράνομη επέμβαση της Τουρκίας και για τις αποφάσεις των 28.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να προχωρά σε τέτοιες ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στη Σύνοδο Ηγετών του ΕΛΚ, ενόψει της Συνόδου των 28 και είχε ήδη συνομιλία με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντόουλ και άλλους ηγέτες.

Τουσκ: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα απαντήσει κατάλληλα στις τουρκικές προκλήσεις

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα “επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο, αλλά και την ετοιμότητά του να απαντήσει καταλλήλως”, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έστειλε το παραπάνω μήνυμα με προσωπική του ανάρτησή, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Τουσκ δήλωσε το εξής: “ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με ενημέρωσε για την κατάσταση πέρα από τις ακτές της Κύπρου, αναμένω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο, αλλά και την ετοιμότητά του να απαντήσει καταλλήλως”.

Τσίπρας: Να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα

Από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι θα επιχειρήσει σε συνεργασία με τον Νίκο Αναστασιάδη να δοθεί «ξεκάθαρο μήνυμα».

«Πρέπει να σταματήσει αμέσως τις παράνομες δραστηριότητες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία παραβιάζει την ευρωπαϊκή κυριαρχία».

«Θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα ώστε στο βαθμό που δεν υπάρξει άμεσα τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, οι κατάλληλες κυρώσεις, διότι το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο θα έχει συνέπειες».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι πριν την Σύνοδο Κορυφής θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη για συντονισμό των κινήσεων.

Συνεχίζονται οι διμερείς επαφές

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το το ΣΙΓΜΑ, η Λευκωσία έχει στα χέρια της το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και παρότι κρίνεται ως ικανοποιητικό, βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές, κυρίως με τους δυο βασικούς πυλώνες της Ε.Ε., Γερμανία και Γαλλία, για περαιτέρω ισχυροποίηση του λεκτικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που επικαλείται το ΣΙΓΜΑ, ο κ. Αναστασιάδης είχε συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, καθώς επίσης και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μαρκ Βέμπερ αλλά και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

πηγή: thetoc.gr

Με πληροφορίες από ΣΙΓΜΑ και politis.cy.com