Το κείμενο της ΕΕ για την Τουρκία και το παρασκήνιο της Συνόδου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019 11:27 Το κείμενο της ΕΕ για την Τουρκία και το παρασκήνιο της Συνόδου

Μετά από ένα διπλωματικό σπριντ στο οποίο επιδόθηκαν από τη Δευτέρα τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα τα συμπεράσματα του Συμβουλίου μιλούν για στοχευμένα μέτρα.

Το διπλωματικό σπριντ στο οποίο επιδόθηκαν από τη Δευτέρα τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα προκειμένου να πείσουν τους ευρωπαίους να περάσουν από τα λόγια στις… πράξεις φαίνεται πως απέφερε κάποιους καρπούς, καθώς στο κείμενο που εγκρίθηκε γίνεται επιπλέον λόγος και για "στοχευμένα μέτρα", πέραν της καταδίκης της Τουρκίας και της υποστήριξης της πρόσκλησης για την επιβολή "κατάλληλων μέτρων" και κατά προσώπων, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η φρασή περί "στοχευμένων μέτρων” ισοδυναμεί με “μέτρα έναντι προσώπων”.

Δεν είναι όμως λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι σε σύγκριση με τις κυρώσεις που αφορούν την υπόθεση της Κριμαίας και βρίσκονται στο ίδιο κείμενο συμπερασμάτων η αντίδραση της ΕΕ προς την Τουρκία μοιάζει περισσότερο "χλιαρή". 

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να απαντήσει κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσκληση προς την Επιτροπή να προτείνει κατάλληλα μέτρα.

«Είχαμε μια σημαντική συνεδρίαση, κυρίως σε ό,τι αφορά την Κύπρο», σημείωσε από την πλευρά του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» αυτό που κάνει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Επισήμανε ότι τα μέτρα που θα προτείνει η Επιτροπή σε συνέχεια της πρόσκλησης των ηγετών δεν θα είναι ασήμαντα.

Σημειώνεται ότι τόσο ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησαν την Πέμπτη σε σειρά επαφών στο περιθώριο της Συνόδου προκειμένου να πιέσουν και να πείσουν τους ευρωπαίους εταίρους για την ανάγκη μιας αυστηρότερης στάσης απέναντι στην Άγκυρα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ  ενημερώνοντάς τον για τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας και για την πρόκληση του κατοχικού καθεστώτος για το Βαρώσι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η θέση που υποστήριξε ο κύπριος πρόεδρος είναι ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να προχωρά σε τέτοιες ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της ΕΕ. Νωρίτερα, στο πλαίσιο του ΕΛΚ, ο κ. Αναστασιάδης είχε συνομιλία με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντόουλ και άλλους ηγέτες.

Παραλλήλως, σειρά συναντήσεων  με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι είχε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για το ζήτημα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στη κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Η συνάντηση με την κ. Μογκερίνι έγινε στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία και στοχευμένα μέτρα αν δεν σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζήτησαν και ποια μπορεί να είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα.

Η αναφορά στο κείμενο των Συμπερασμάτων

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επαναλαμβάνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων και των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, τα οποία καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την EEAS να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων μέτρων. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το ζήτημα και θα επανέλθει αναλόγως".

Το παρασκήνιο της Συνόδου

Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε στοχευμένη και συντονισμένη παρέμβαση στο Συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ζητώντας από τους εταίρους της χώρας ισχυρότερη αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες.

Σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή που επικαλείται το ΚΥΠΕ, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι "ο στόχος των μέτρων είναι ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών και η επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών". Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έκλεισαν ποτέ την πόρτα του διαλόγου και ειδικά η Ελλάδα πρότεινε παλαιότερα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας.

O Aλέξης Τσίπρας φέρεται να δήλωσε στο Συμβούλιο ότι "πρόκειται για ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ" και για "ζήτημα που επηρεάζει και την ίδια την ΕΕ καθώς εμπλέκονται γαλλικές και ιταλικές εταιρίες". Σημείωσε μάλιστα πως αν πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη, ως ΕΕ, στην Ουκρανία, πρέπει πολύ περισσότερο να δείχνουμε αλληλεγγύη στην Κύπρο που είναι κράτος μέλος, εξηγώντας τη σημασία του να περιληφθεί η φράση περί στοχευμένων μέτρων.

Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού και το τελικό λεκτικό υποστηρίχθηκε από όλους, μετά την περιορισμένη αρχική αντίδραση Γερμανίας και Ολλανδίας. Οι χώρες του Βίζεγκραντ αποδείχθηκαν ευέλικτες επί του ζητήματος, ενημέρωσε η ίδια πηγή.

Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, περιγράφοντας όλες τις τουρκικές κινήσεις, όχι μόνο από του σημείου της έναρξης των ευρωπαϊκών συστάσεων, αλλά νωρίτερα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους εταίρους για την αλληλεγγύη τους με την Κύπρο και η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι ενημέρωσε για τις επόμενες κινήσεις.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και διπλωμάτες εκτιμούν ότι επανεκτίμηση θα ακολουθήσει στα Συμβούλια του Ιουλίου.

Καταδίκη και από ΕΛΚ και Ευρωσοσιαλιστές

Νωρίτερα, οι πολιτικές οικογένειες του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών είχαν καταδικάσει τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με γραπτές δηλώσεις που εξέδωσαν κατά τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις τους, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

"Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αποτελούν σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας", ανέφερε σε γραπτή δήλωση η πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

"Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να παύσει αμέσως τις παράνομες ενέργειές της και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας", κατέληγε η δήλωση του ΕΛΚ.

Η πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που συνήλθε στις Βρυξέλλες για να συζητήσει για την κάλυψη των κορυφαίων θέσεων στους θεσμούς της ΕΕ και άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατήγγειλε τις προσπάθειες της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες φυσικού αερίου στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη. Οι πρωθυπουργοί, οι επίτροποι και οι ηγέτες της ομάδας του PES κάλεσαν την Τουρκία να υποστηρίξει τις σχέσεις καλής γειτονίας με τα γύρω κράτη και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Παρεμβάσεις και από Μητσοτάκη και Γεννηματά

«Η Ελλάδα οδεύει προς τις εθνικές εκλογές σε ένα διεθνές περιβάλλον με σημαντικές προκλήσεις. Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο, καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα που συνδέονται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν συνεχιστούν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Είναι η ώρα για πράξεις, όχι μόνο για λόγια», επεσήμανε νωρίτερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Αντίστοιχο ήταν και το μήνυμα της κ. Γεννηματά, «Θα ζητήσω τη συμβολή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών προκειμένου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταδικάσει την επιθετικότητα της Τουρκίας, εναντίον της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξουν μέτρα προκειμένου να σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά προσερχόμενη στην Προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – PES στις Βρυξέλλες.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση