Βενετία: να μπει στη μαύρη λίστα της Ουνέσκο για να σωθεί

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019 23:33 Βενετία: να μπει στη μαύρη λίστα της Ουνέσκο για να σωθεί

Η Βενετία προσπαθεί να διαχειριστεί τη χειρότερη τουριστική κρίση στην Ευρώπη, ενώ οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη για τα προάστια.

Ο δήμαρχος της Βενετίας προτρέπει την Unesco να τοποθετήσει την πόλη στη μαύρη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς. Με αφορμή την «εισβολή» των γιγάντιων κρουαζιερόπλοιων στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας ο δήμαρχος Luigi Brugnaro λέει ότι δεν έχει καμία πίστη στην κυβέρνηση της Ιταλίας για την επίλυση του προβλήματος των κρουαζιερόπλοιων. 

Ο δήμαρχος της Βενετίας κάλεσε την Unesco να τοποθετήσει την πόλη στη μαύρη λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς, καθώς κατηγόρησε τον Ιταλό υπουργό Μεταφορών για την αποτυχία να εγκρίνει σχέδιο για εκτροπή κρουαζιερόπλοιων από το πολυσύχναστο κανάλι Giudecca. Η απογοήτευση του Luigi Brugnaro ξεκίνησε από τότε που ένα τεράστιο σκάφος συγκρούστηκε τουριστικό σκάφος στο κανάλι στις αρχές Ιουνίου, τραυματίζοντας τέσσερις ανθρώπους.

"Θα γράψουμε στην Unesco να ζητήσουμε να τεθεί η πόλη στη μαύρη λίστα", δήλωσε ο Ραδιόφωνο 24. "Η Βενετία βρίσκεται σε κίνδυνο και αισθανόμαστε σε κίνδυνο".

Η Βενετία προσπαθεί να διαχειριστεί τη χειρότερη τουριστική κρίση στην Ευρώπη, ενώ οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη για τα προάστεια. 

Η εναλλακτική πρόταση των τοπικών αρχών είναι η κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού κρουαζιερόπλοιων είτε στο Lido San Nicolò είτε στην Chioggia, παράκτια πόλη νότια της Βενετίας.

Η Unesco είχε αρχικά δώσει εντολή στις αρχές μέχρι το 2017 να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τα μνημεία της Βενετίας και να διατηρήσουν το εύθραυστο περιβάλλον της ή να διακινδυνεύσουν την έξοδο της πόλης από τον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της. Η προθεσμία αυτή παρατάθηκε κατά ένα έτος και πάλι μέχρι το 2021, καθώς οι ηγέτες έδειξαν ενθαρρυντικά σημάδια βελτίωσης όσον αφορά τη διαχείριση της ροής του τουρισμού.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό έργο τους ήταν να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για την εκτροπή κρουαζιερόπλοιων. Το σχέδιο που συμφωνήθηκε το 2017 προέβλεπε ότι όσα ζυγίζουν περισσότερο από 96.000 τόνους να εισέρχονται στη λιμνοθάλασσα μέσω του καναλιού Malamocco για να φτάσουν στην ηπειρωτική περιοχή της Marghera, όπου θα κατασκευαστεί ένας σταθμός επιβατών. Μεσαία πλοία θα μπορούν να περάσουν από την Marghera και θα ακολουθήσουν τη μακρύτερη διαδρομή μέσω του καναλιού Vittorio Emanuele πριν φτάσουν στο τερματικό Marittima, όπου τα κρουαζιερόπλοια είναι επί του παρόντος ελλιμενισμένα.

με πληροφορίες από Guardian

φωτο: PIXABAY

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση