Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραμπ για Ιράν: Όχι πυρηνικά όπλα, όχι υποστήριξη της τρομοκρατίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 18:33 Τραμπ για Ιράν: Όχι πυρηνικά όπλα, όχι υποστήριξη της τρομοκρατίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνόψισε σήμερα σε μία φράση τις απαιτήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στο Ιράν: «Όχι πυρηνικά όπλα, όχι υποστήριξη της τρομοκρατίας!».

Σε μια σειρά πρωινών τουίτ, ο Τραμπ, που ακύρωσε την τελευταία στιγμή πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός στρατιωτικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους (drone), υπογράμμισε πως η προστασία των θάλασσιων οδών στον Κόλπο δεν αποτελεί για τον ίδιο προτεραιότητα.

«Ούτε χρειάζεται να είμαστε επί τόπου στον βαθμό που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στο εξής (μακράν) ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο», είπε, προτού συνοψίσει τις «πολύ απλές» απαιτήσεις της Ουάσινγκτον απέναντι στην Τεχεράνη: «Όχι πυρηνικά όπλα, όχι υποστήριξη της τρομοκρατίας».

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα κάλεσε τις άλλες χώρες που εισάγουν πετρέλαιο να βρεθούν στην πρώτη γραμμή.

«Το 91% των κινεζικών εισαγωγών πετρελαίου διέρχονται από το Στενό του Χορμούζ, το 62% για την Ιαπωνία, και παρομοίως για έναν αριθμό άλλων χωρών», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος. «Άρα γιατί προστατεύουμε εμείς αυτές τις θαλάσσιες οδούς (τόσα χρόνια) για άλλες χώρες χωρίς την ελάχιστη αποζημίωση;»

«Όλες αυτές οι χώρες πρέπει να προστατεύσουν τα πλοία τους σε αυτό που ήταν πάντα ένα επικίνδυνο πέρασμα», έγραψε ακόμη.

Το Στενό του Χορμούζ, που συνδέει τον Κόλπο με τη θάλασσα του Ομάν, παραμένει η σχεδόν μοναδική θαλάσσια οδός ανάμεσα στους παραγωγούς υδρογονανθράκων της Μέσης Ανατολής (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράκ και Ιράν) με τις αγορές της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Είναι ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω του μικρού πλάτους του, περίπου 50 χλμ.

 

Πηγή: zougla.gr