Σύνοδος Κορυφής: Διακοπή μέχρι αύριο το μεσημέρι!

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 14:01 Σύνοδος Κορυφής: Διακοπή μέχρι αύριο το μεσημέρι!

Σύνοδος Κορυφής to be continued! Αφού έσπασε το ρεκόρ της 17ωρης διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015, οι 28 ηγέτες που προσπαθούν να συμφωνήσουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, ποιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ποιος ο νέος εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής και ποιος ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαφώνησαν σε… όλα αλλά συμφώνησαν να διακόψουν, να κοιμηθούν και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις αύριο το μεσημέρι!

«Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις 11 (σ.σ. 12 ώρα Ελλάδας», ανακοίνωσε μέσω twitter ο Πρεμπέν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

 

Μια Σύνοδος Κορυφής που άρχισε… στραβά (με καθυστέρηση τριών ωρών και απαγόρευση στους ηγέτες να έχουν μαζί τους τα κινητά τους), που διακόπηκε τα μεσάνυχτα, συνεχίστηκε το πρωί της Δευτέρας (01.07.2019), ξαναδιακόπηκε λίγο αργότερα και άρχισε ξανά για να… διακόψει οριστικά για σήμερα και να συνεχιστεί αύριο (02.07.2019) το πρωί.

Και αφού πέρασαν 20 ώρες και 45 λεπτά μπες – βγες στην αίθουσα του Συμβουλίου και τον πρόεδρό του, Ντόναλντ Τουσκ, να βλέπει και ξαναβλέπει τους ηγέτες των 28 κρατών μελών ξεχωριστά, φάνηκε να υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία.

Ο Φρανς Τίμερμανς, από τους Σοσιαλδημοκράτες, θα γινόταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού πολλές χώρες είχαν θέσει βέτο να μην είναι διάδοχος του Γιούνκερ ο Μάνφρεντ Βέμπερ κι ας κέρδισε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τις ευρωεκλογές. Αλλά η Πολωνία (κυρίως) είχε στυλώσει τα πόδια και δεν ήθελε με τίποτα να δεχτεί τον Ολλανδό πολιτικό στην ηγεσία της Κομισιόν.

Δεν ήταν όμως μόνο εκεί το πρόβλημα. Η επιλογή της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φαίνεται πως δεν δημιουργούσε πρόβλημα. Οι επικρατέστεροι για τη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είναι η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ.

Εκείνο που (εκτός από τον Τίμερμανς) δεν μπορούσε να φέρει με τίποτα κοντά τους 28 ήταν η πρόταση να μοιραστεί η προεδρία του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανάμεσα στον Μάνφρεντ Βέμπερ και τον φιλελεύθερο Γκι Φερχόφστατ. Μισή θητεία (2,5 χρόνια) θα έκανε ο ένας και μισή ο άλλος…

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση