Κολομβία: Πλημμύρισε χρυσωρυχείο – Ανασύρθηκαν έξι σοροί

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Μαΐου 2015 13:27 Κολομβία: Πλημμύρισε χρυσωρυχείο – Ανασύρθηκαν έξι σοροί

Συνεργεία έρευνας και διάσωσης άρχισαν να ανασύρουν σορούς από χρυσωρυχείο που πλημμύρισε στην Κολομβία. Πάνω από 15 οι εγκλωβισμένοι.

 Έξι σοροί ανασύρθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες από το χρυσωρυχείο, στην κοινότητα Ριοσούσιο της επαρχίας Κάλδας, 220 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Κολομβίας. Τα συνεργεία άντλησαν μέρος του νερού που είχε πλημμυρίσει τις στοές του μεταλλείου.

Μέσα ενημέρωσης της Κολομβίας ανέφεραν ότι το δυστύχημα προκλήθηκε εξαιτίας μιας διακοπής της ηλεκτροδότησης, που είχε αποτέλεσμα να σταματήσουν να δουλεύουν οι αντλίες που χρησιμοποιούσαν οι χρυσωρύχοι για την απομάκρυνση των νερών ενός ποταμού που περνά δίπλα από τη στοά όπου εργάζονταν. Δεκάδες χρυσωρύχοι κατάφεραν να βγουν από το μεταλλείο πριν πλημμυρίσει την Τετάρτη.

Περίπου 80 στελέχη της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, του Ερυθρού Σταυρού της Κολομβίας και των ένοπλων δυνάμεων βρίσκονται στον τόπο του δυστυχήματος και συμμετέχουν στις προσπάθειες να βρεθούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Το χρυσωρυχείο, το οποίο λειτουργούσε παράνομα, βρισκόταν ακόμη στη διαδικασία να λάβει άδεια από τις αρχές. Ένας από τους ιδιοκτήτες του είπε σε τοπικά ΜΜΕ ότι είχε υποβάλει αίτηση πριν από δύο χρόνια, αλλά ακόμη οι αρμόδιοι δεν έχουν επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις του. Οι αρχές δεν σχολίασαν τη δήλωση αυτή. Στέλεχος της εθνικής υπηρεσίας ορυχείων επισήμανε ωστόσο ότι δεν επιτρεπόταν η διάνοιξη της στοάς που πλημμύρισε, καθώς ακόμη το χρυσωρυχείο δεν διέθετε άδεια, ενώ πρόσθεσε πως οι χρυσωρύχοι δεν είχαν συμβάσεις εργασίας με τους ιδιοκτήτες.

Τα δυστυχήματα στα παράνομα μεταλλεία της Κολομβίας, από τα οποία εξορύσσεται μεγάλο μέρος του χρυσού και άλλων πρώτων υλών που εξάγει η λατινοαμερικάνικη χώρα, είναι αρκετά συχνά. Όμως η φτώχεια ωθεί τους κατοίκους των περιοχών όπου βρίσκονται να δουλεύουν σε αυτά, παρά τις επικίνδυνες συνθήκες.

Μόνο το 2014, 87 δυστυχήματα σε ορυχεία στοίχισαν τη ζωή σε 120 ανθρώπους στην Κολομβία, σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία. Το 2010, 73 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας έκρηξης που είχε σημειωθεί σε ένα—νόμιμο—ανθρακωρυχείο στην επαρχία Αντιόκια.

Η ανακάλυψη των σορών εκμηδένισε τις ελπίδες των συγγενών των αγνοουμένων χρυσωρύχων πως μπορεί οι οικείοι τους να βρίσκονταν ακόμη στη ζωή. Την συμπαράστασή του στις οικογένειες των παγιδευμένων χρυσωρύχων είχε εκφράσει τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Η Κολομβία είναι μια από τις κυριότερες παραγωγούς χρυσού στον κόσμο. Η εξόρυξη αυτού του πολύτιμου μετάλλου κατέγραψε μεγάλη αύξηση στη χώρα την τελευταία δεκαετία, καθώς η τιμή του αυξήθηκε αλματωδώς: από το επίπεδο των 400 δολαρίων ανά ουγγιά, έφθασε τα σχεδόν 1.200.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com