Μογκερίνι: Μη αποδεκτή κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 19:20 Μογκερίνι: Μη αποδεκτή κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο» σημειώνει

«Σοβαρή ανησυχία» για τη νέα παράνομη τουρκική γεώτρηση βορειανατολικά της Κύπρου, εκφράζει με σημερινή ανακοίνωσή της η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Η δηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομα μια νέα επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Αυτή η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης, δύο μήνες μετά την έναρξη των συνεχιζόμενων ενεργειών γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, είναι μια περαιτέρω μη αποδεκτή κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Συνεχίζοντας, η Φ. Μογκερίνι καλεί «και πάλι τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν παρόμοιες ενέργειες, να ενεργήσουν με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Τέλος, υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, σημειώνοντας ότι «οι συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας». «Σύμφωνα με την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης πρόκειται να υποβάλουν στο Συμβούλιο επιλογές για κατάλληλα μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο» καταλήγει.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση