«Της άξιζε να πεθάνει»: Γιατί οι φτωχοί του Ιράν πανηγυρίζουν με τον θάνατο της 20χρονης Parivash

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 17 Μαΐου 2015 19:12 «Της άξιζε να πεθάνει»: Γιατί οι φτωχοί του Ιράν πανηγυρίζουν με τον θάνατο της 20χρονης Parivash

Ήταν ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα όπως τόσα άλλα, όμως έγινε σύμβολο μίας γενιάς που ζει μέσα στην οικονομική ανισότητα. Η πανάκριβη Porsche έφυγε από τα χέρια της 20χρονης καλλονής Parivash Akbarzadeh και χτύπησε σε κάποιο δέντρο σε ένα από τους πολυσύχναστους δρόμους του Ιράν. Η ίδια πέθανε ακαριαία. Ο άνδρας που βρισκόταν δίπλα της, ο πλούσιος εγγονός ενός Αγιατολάχ με το όνομα Mohammad Hossein Rabbani-Shirazi, κατέληξε λίγο αργότερα. Επρόκειτο σύντομα να παντρευτεί, αλλά όχι την Akbarzadeh.

Θα μπορούσε να αποτελεί μια ακόμη θλιβερή ιστορία όπου δύο νέοι χάνουν άδικα τη ζωή τους, αλλά αυτό το συμβάν προκάλεσε ένα κύμα οργής και κατακραυγής από τους Ιρανούς συνομήλικούς τους. Όχι για να θρηνήσουν το χαμό τους, αλλά για να γιορτάσουν τον θάνατο τους!

 

 

Μόλις η ταυτότητα της νεαρής οδηγού έγινε γνωστή και οι φωτογραφίες της ίδιας αλλά και του κατεστραμμένου αυτοκινήτου άρχισαν να εμφανίζονται στα ΜΜΕ, τα σχόλια άρχισαν να πέφτουν βροχή στα social media και ήταν γεμάτα θυμό, μίσος και αηδία. Οι ακόλουθοι της νεκρής κοπέλας αυξήθηκαν από 20.000 σε 40.000 μέσα σε λίγες μόλις μέρες και κάτω από τις φωτογραφίες όλοι άρχισαν να εκφράζουν το πώς «έπαθε αυτό που της άξιζε».

parivash akbarzadeh

«Καλά ξεκουμπίδια» έγραψε κάποιος κάτω από μια φωτογραφία της Akbarzadeh. «Αυτό το κορίτσι έριξε φωτιά στους φυσιολογικούς ανθρώπους, τώρα έριξε φωτιά στον εαυτό της.»

«Θα έπρεπε να ξέρεις ότι αυτή η μέρα θα έρθει αφού βγήκες έξω έτσι», γράφει μία χρήστης με το όνομα Sara. «Έπαθες αυτό που σου άξιζε.»

«Αυτό συμβαίνει στα πλουσιόπαιδα,», γράφει ο χρήσης Elahe επανειλημμένως κάτω από τις φωτογραφίες της 20χρονης.

parivash akbarzadeh

Ένας άλλος γράφει: «Δόξα τον Θεό που ακόμα και όταν δεν υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτό τον κόσμο σχετικά με τη διανομή των χρημάτων και του πλούτου, υπάρχει δικαιοσύνη στον θάνατο. Μου αρέσει η δικαιοσύνη του Θεού με την οποία τα πλούσια και νέα παιδιά πεθαίνουν μαζί με τους απελπισμένους φτωχούς που δεν έχουν καμιά ελπίδα στη ζωή τους.»

Τι προκάλεσε αυτόν τον απίστευτο θυμό; Όχι το γεγονός ότι η πανέμορφη 20χρονη οδηγούσε το αυτοκίνητο ενός άνδρα που επρόκειτο να παντρευτεί μια άλλη. Αυτό που εξόργισε τον κόσμο ήταν ότι για τα πλούσια παιδιά του Ιράν δεν ισχύουν οι αυστηροί κανόνες που ισχύουν για τους φτωχούς. Η τρομακτική ανισότητα που ρημάζει τη χώρα και η διαφθορά των πλουσίων είναι αβάσταχτα προκλητική.

parivash akbarzadeh

Ούτε ο Αγιατολάχ Ali Khamenei άφησε το συμβάν ασχολίαστο, τονίζοντας ότι οι νέοι πλούσιοι που επιδεικνύουν τον πλούτο τους «δημιουργούν ψυχολογική ανασφάλεια στην κοινωνία.»

parivash akbarzadeh

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο ζήτημα προκαλεί αναταραχή στα social media. Πέρυσι, η απρόκλητη προβολή των πλουσιόπαιδων του Ιράν μέσω του Instagram με το #richkidsoftehran (#ταπλούσιαπαιδιάτηςτεχεράνης) οδήγησε σε τεράστιες αντιδράσεις. Οι φωτογραφίες έκαναν τον γύρο του κόσμου και δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που έχει κανείς στο μυαλό του όταν σκέφτεται τις συντηρητικές μουσουλμανικές χώρες: νέοι άνθρωποι με μαγιό σε πολυτελείς βίλες, μπροστά από πανάκριβα αυτοκίνητα, γυναίκες ντυμένες προκλητικά με διάσημους οίκους μόδας, με ύφος γεμάτο υποσχέσεις.

Πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους, με το χάσμα μεταξύ των φτωχών και των πλουσίων να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, ενώ παράλληλα ο θρησκευτικός φανατισμός σκληραίνει. Όπως φαίνεται όμως, μόνο για τους φτωχούς.

 

Πηγές: New York Times, The Guardian, Business Insider, huffingtonpost.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση