Το πρόσωπο ενός παιδιού πριν και μετά την έκρηξη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015 14:59 Το πρόσωπο ενός παιδιού πριν και μετά την έκρηξη

Σοκ και δέος προκαλούν δύο φωτογραφίες που απεικονίζουν το πρόσωπο ενός παιδιού πριν και μετά την έκρηξη οβίδας στη Δαμασκό της Συρίας

Το πρόσωπο του απόλυτου τρόμου, η φρίκη μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που τη μια στιγμή χαμογελά και την επόμενη έχει μόλις γνωρίσει τον φόβο του πολέμου, καταγράφεται στις δύο φωτογραφίες που τράβηξε ο επαγγελματίας φωτορεπόρτερ του Reuters, Bassam Khabieh.

Ο φωτορεπόρτερ βρισκόταν στη Δαμασκό για να καταγράψει τις προσπάθειες της Συριακής Αραβικής Ημισελήνου (που είναι αντίστοιχη με τον Ερυθρό Σταυρό της Δύσης) να ανακουφίσει τους πρόσφυγες.

Οταν έφτασε στην περιοχή γύρω από το στρατόπεδο της οργάνωσης, η ατμόσφαιρα ήταν χαρούμενη από παιδιά που έπαιζαν και από κόσμο που έπαιρνε φάρμακα και φαγητά από τους εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου.

Και ξαφνικά μέσα σε μια στιγμή όλα άλλαξαν... Μια οβίδα έσκασε, η χαρά εξαφανίστηκε και ο τρόμος έκανε την εμφάνισή του. Ενας από τους εθελοντές σκοτώθηκε, πολλά παιδιά τραυματίστηκαν, ουρλιαχτά πόνου και αγωνίας, και παιδικά κλάματα αντικατέστησαν τα γέλια.

Ο Khabieh έβγαλε δύο φωτογραφίες της 4χρονης Ghazal, μία πριν και μία μετά την έκρηξη. Η έκφραση στο πρόσωπο του παιδιού περιγράφει στην εντέλεια το μέγεθος της φρίκης του πολέμου.

Ο ίδιος ο Khabieh συνοδεύει τις φωτογραφίες με την εξής αναφορά: «Για πρώτη φορά στη ζωή είδα πώς μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, το αθώο χαμόγελο ενός παιδιού μπορεί να μετατραπεί σε ουρλιαχτό τρόμου. Λίγα δευτερόλεπτα πριν από την έκρηξη, τα παιδιά πόζαραν με γέλια στο φακό μου. Μια στιγμή μετά, είδα τα ίδια παιδιά να τρέχουν κλαίγοντας. Ελάχιστα δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να μετατραπεί η ζωή σε στάχτες και αίμα...».

 

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση