Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O Carlos Ghosn ζητάει 15 εκατ. ευρώ από τις Nissan-Mitsubishi

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 10:10 O Carlos Ghosn ζητάει 15 εκατ. ευρώ από τις Nissan-Mitsubishi

Τον Νοέμβριο του 2018, ο επικεφαλής της συμμαχίας Renault – Nissan – Mitsubishi, συνελήφθη στο Τόκιο, λίγα λεπτά αφότου το προσωπικό του αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο.
 

Ο Carlos Ghosn κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ, για χρήση των περιουσιακών στοιχείων των δύο εταιρειών για προσωπικούς λόγους και για παραβιάσεις του Νόμου περί Χρηματοοικονομικών Μέσων και Χρηματιστηρίου.

Από τότε μέχρι σήμερα, έχει αποφυλακιστεί και έχει προφυλακιστεί δύο φορές. Δεν μπορεί να φύγει από την Ιαπωνία, καθώς οι Αρχές του έχουν κατάσχει όλα τα προσωπικά έγγραφα και το διαβατήριο.

Φυσικά, απομακρύνθηκε άμεσα από τις θέσεις που κατείχε στη συμμαχία, με τον ίδιο να υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή πως πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο συνωμοσίας εναντίον του, το οποίο έχει ενορχηστρώσει ο CEO της Nissan, Hiroto Saikawa.

Εννέα μήνες αργότερα, ο Carlos Ghosn πέρασε στην αντεπίθεση. Όπως αναφέρει το Reuters, o πρώην ισχυρός άνδρας της συμμαχίας, κατέθεσε μήνυση κατά των Nissan και Mitsubishi στην Ολλανδία, ζητώντας το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση. Οι δικηγόροι του γαλλο-λιβανέζου μάνατζερ υποστηρίζουν ότι οι δύο εταιρείες δεν ακολούθησαν τη νόμιμη διαδικασία για την απόλυσή του.

Η μήνυση έγινε στην Ολλανδία, διότι σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, αν οποιαδήποτε εταιρεία επιθυμεί να απολύσει ένα ανώτατο εκτελεστικό στέλεχος, πρέπει πρώτα να του γνωστοποιήσει για τι κατηγορείται και να του παράσχει τα αποδεικτικά στοιχεία για τις κατηγορίες, κάτι το οποίο δεν έκαναν ποτέ οι Nissan και Mitsubishi.

Την υπόθεση έχει αναλάβει το περιφερειακό δικαστήριο στο Άμστερνταμ. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως, η φορολογική έδρα του Ghosn είναι από το 2012 η Ολλανδία, ενώ στις Κάτω Χώρες βρίσκεται και η εταιρεία χαρτοφυλακίου της συμμαχίας.

 

Πηγή: zougla.gr