Ουκρανία: Απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο απέσπασε το κόμμα του Ζελένσκι

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 12:17 Ουκρανία: Απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο απέσπασε το κόμμα του Ζελένσκι

Το κόμμα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με στατιστικές προβολές που διενήργησαν δύο ουκρανικά μέσα ενημέρωσης βάσει επίσημων μερικών αποτελεσμάτων των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Το κόμμα Υπηρέτης του Λαού αναμένεται να λάβει τουλάχιστον 226 έδρες από τις συνολικά 450 του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις προβολές αυτές. Σε περίπτωση που οι προβολές επιβεβαιωθούν, θα είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1991.

Στις μισές από τις έδρες που θα καλυφθούν βάσει του αναλογικού εκλογικού συστήματος, το κόμμα του Ζελένσκι έχει μεγάλο προβάδισμα λαμβάνοντας ποσοστό 42%, σύμφωνα με τα επίσημα μερικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα μετά την καταμέτρηση του 44% των ψηφοδελτίων.

Τέσσερα άλλα κόμματα, από τα οποία ένα υποστηρίζεται ανοιχτά από το Κρεμλίνο, αναμένεται να εισέλθουν στο κοινοβούλιο καθώς εξασφαλίζουν το απαιτούμενο όριο του 5%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Πρόκειται για τους φιλορώσους της Πλατφόρμας της αντιπολίτευσης (11,5%) και ακολουθούν τρία φιλοδυτικά κόμματα: Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο (8,9%), το κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο (7,6%) και το κόμμα Golos (Φωνή) που ίδρυσε μόλις τον Μάιο ο ροκ σταρ Σβιατοσλάβ Βακαρτσούκ (6,3%).

Θριαμβευτής των προεδρικών εκλογών του Απριλίου και εξπέρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο Ζελένσκι δεν υιοθέτησε το παραδοσιακό ύφος των προκατόχων του. Μόλις ορκίστηκε διέλυσε το κοινοβούλιο, το οποίο ήταν εχθρικό προς αυτόν, και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Η νίκη του και η νίκη του κόμματός του απηχούν την απογοήτευση των Ουκρανών από τις ελίτ της χώρας που χαρακτηρίζονται διεφθαρμένες και ανίκανες να θέσουν τέλος στον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία και να βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσης στη χώρα που έχει σχεδόν το μέγεθος της Γαλλίας και είναι μια από τις φτωχότερες της Ευρώπης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση