Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O Μπόρις Τζόνσον & οι 100 ημέρες φωτιά για την τύχη του Brexit

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 23:05 O Μπόρις Τζόνσον & οι 100 ημέρες φωτιά για την τύχη του Brexit

Οι αντίπαλοί του πιστεύουν ότι η σκληρή ρητορική του στο θέμα του Brexit έχει περιορίσει τις επιλογές του στη διαπραγμάτευση

Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε την υποστήριξη των Συντηρητικών δεσμευόμενος να φέρει το brexit έως τις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον, ο νέος πρωθυπουργός, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το FT,  έχει μόλις 100 μέρες για να αποδείξει αν κρατάει το λόγο του.

Κι όσο ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρει ότι θα εξασφαλίσει μία καινούρια συμφωνία με τις Βρυξέλλες, οι αντίπαλοί του πιστεύουν ότι η σκληρή ρητορική του στο θέμα του Brexit κατά την προεκλογική περίοδο για την ηγεσία στους Τόρις έχει περιορίσει τις επιλογές του.

Εγκλωβισμένος ανάμεσα στους ηγέτες που κρατούν σκληρή γραμμή στην Ευρώπη και στους βουλευτές του Γουέστμινιστερ που επιθυμούν να σταματήσουν με κάθε τρόπο τη Βρετανία από το να φύγει από την Ευρώπη χωρίς συμφωνία, ο Μπόρις Τζόνσον έχει περιορισμένες επιλογές που πολύ πιθανόν να τον οδηγήσουν σε εθνικές εκλογές.

Το στοίχημα του νέου πρωθυπουργού είναι να πείσει τις Βρυξέλλες να σπάσουν την προηγούμενη συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη, την οποία είχε φέρει η Τερέζα Μέι. Στόχος του είναι να παραμείνουν στοιχεία όπως η προστασία των πολιτών και να σβήσει ρήτρες που ο ίδιος και άλλοι Ευρωσκεπτικιστές δεν επιθυμούν, με ένα από αυτά να ποτελεί τον backstop, ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο αποκλεισμού του νησιού της Ιρλανδίας.

Μάλιστα, ο κ. Τζόνσον απειλει να αποποιηθεί του διακανονισμού του διαζυγίου με την Ε.Ε.που θα έχει κόστος 19 δις λίρες, μέχρι οι Βρυξέλλες να κάνουν πίσω. Πάντως τα σχέδιά του έχουν απορριφθεί από την Ε.Ε. ενώ οι απειλές του έχουν μηδενικό αντίκτυπο στο διαπραγματευτικό μπλοκ.

Σε μια συνάντησή του με τους Συντηρητικούς βουλευτές, ο Τζόνσον έγινε δεκτός με επευφημίες και απάντησε σε ερωτήσεις επί όλων των θεμάτων. Για μια ακόμη φορά τόνισε ότι ο πρώτος και βασικότερος στόχος του είναι η εγγυηθεί ότι το Brexit θα ολοκληρωθεί έως την τελευταία προθεσμία που έχει δοθεί. Σύμφωνα με την βουλευτή Νίκι Μόργκαν και έναν ακόμη βουλευτή που ήταν παρόντες στη συνάντηση, ο 55χρονος Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και είπε ότι θέλει να ενώσει την Βρετανία και να «εκπληρωθεί το Brexit», έως τις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

Moody’s: Η Βρετανία είναι πιθανότερο να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία

Η Βρετανία είναι πιθανότερο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία αφού ο Μπόρις Τζόνσον επελέγη να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία, όπως ανακοίνωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί να φέρει εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου ακόμα κι΄αν αυτό σημαίνει έξοδο χωρίς συμφωνία.

«Με την εκλογή του κ. Τζόνσον, η πιθανότητα ενός βιώσιμου συμβιβασμού φαίνεται τώρα χαμηλότερη σε σχέση με πριν», δήλωσε ο Κόλιν Έλις, γενικός διευθυντής πιστοληπτικής στρατηγικής στον οίκο Moody’s. Πρόσθεσε ότι ο διεθνής οίκος διατηρεί την άποψη ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι ‘πιστωτικά αρνητικό’ (credit negative) γεγονός.

Brexit χωρίς συμφωνία βλέπει και η Goldman Sachs

Η Goldman Sachs αύξησε σήμερα τις εκτιμήσεις της για την πιθανότητα η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία στο 20% από το 15%, λέγοντας ότι το 'εμπόδιο' για να αποτραπεί ένα σκληρό Brexit θα είναι μεγαλύτερο ύστερα από την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργού.

«Θα υπάρξει μικρότερη ανοχή για μια ακόμα μακρά παράταση του Άρθρου 50, με την υπομονή να εξαντλείται τόσο στο Γουεστμίνστερ όσο και στις Βρυξέλλες», έγραψαν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Οι αναλυτές της τράπεζας ανέφεραν ότι εκτιμούν πως είναι στο 35% έναντι 40% προηγουμένως οι πιθανότητες να μην συμβεί το Brexit. Ωστόσο, οι πιθανότητες να υπάρξει μια συμφωνία για το Brexit ύστερα από διαπραγμάτευση παρέμειναν σταθερές στο 45%.

Μπαρνιέ: Προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία για ένα «συντεταγμένο Brexit»

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι έτοιμο να συνεργασθεί με τον επερχόμενο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με αντικείμενο ένα συντεταγμένο Brexit.

«Προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον όταν αναλάβει καθήκοντα, ώστε να διευκολύνουμε την επικύρωσης της συμφωνίας αποχώρησης και να επιτύχουμε ένα συντεταγμένο Brexit», έγραψε στο Twitter ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Είμαστε έτοιμοι επίσης να επανασυζητήσουμε την συμπεφωνημένη διακήρυξη για μία νέα σύμπραξη», δηλώνει ο Μπαρνιέ αναφερόμενος στην πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική σχέση που συνοδεύει την συμφωνία διαζυγίου και είναι το μόνο κείμενο που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δηλώσει διατεθειμένη να επαναδιαπραγματευθεί.

Προειδοποίηση Τίμερμανς προς το νέο βρετανό πρωθυπουργό

Οποιοδήποτε Brexit χωρίς συμφωνία θα αποτελούσε «τραγωδία» τόσο για την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και για την Βρετανία, αλλά το ευρωπαϊκό μπλοκ θα παραμείνει προσηλωμένο στην συμφωνία αποχώρησης που συνομολογήθηκε με το Λονδίνο, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση του ονόματος του Μπόρις Τζόνσον.

«Ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε με την άνεσή του αν είναι με την μία ή την άλλη πλευρά. Του χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αποφασίσει...και τώρα η θέση του είναι ξεκάθαρη», είπε ο Φρανς Τίμερμανς.

«Θεωρώ ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι επίσης ξεκάθαρη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παραμείνει προσηλωμένη στην συμφωνία», δήλωσε ο Τίμερμανς αναφερόμενος στις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις του Μπόρις Τζόνσον για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, η οποία έχει απορριφθεί ήδη τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ