Η νέα Κομισιόν: Οι παλιοί, οι νέοι & ο επίμονος αγώνας της Φον ντερ Λάιεν

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019 23:18 Η νέα Κομισιόν: Οι παλιοί, οι νέοι & ο επίμονος αγώνας της Φον ντερ Λάιεν

H νέα πρόεδρος δήλωσε κατηγορηματικά ότι αποτελεί πρόθεσή της να επιτύχει την ισότητα των φύλων στο Σώμα των Επιτρόπων. Ήδη αρκετές χώρες την αψήφισαν

Η σύνθεση της νέας Κομισιόν έχει αρχίσει να παίρνει σιγά-σιγά σάρκα και οστά. Παρά το γεγονός ότι η θητεία της τρέχουσας Επιτροπής λήγει τον Οκτώβριο, αρκετές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση των υποψηφιίων για την επόμενη θητεία.

Ως γνωστόν, η κάθε υποψηφιότητα θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν όσο και από το ίδιο το ευρωκοινοβούλιο.

Ας δούμε λοιπόν ποιοι μένουν και ποιοι νέοι έρχονται.

Σε αυτούς που μένουν είναι ο λετονός Valdis Dombrovskis ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η Mariya Gabriel από την Βουλγαρία, ο αυστριακός Johannes Hahn, ο ιρλανδός Phil Hogan, ο Maroš Šefčovič από την Σλοβακία, καθώς και ο Frans Timmermans, από την Ολλανδία και η Margrethe Vestager από τη Δανία. Είναι πολύ πιθανό βεβαίως κανένα από τα παραπάνω πρόσωπα να μην διατηρήσει το ίδιο χαρτοφυλάκιο με πριν, καθώς οι πολλές είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επιδιώκουν πιο παραγωγικά και ουσιαστικά χαρτοφυλάκια.

Στα νέα πρόσωπα που έχουν ανακοινωθεί από ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως υποψήφιοι είναι ο ισπανός Josep Borrell, υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, η Helena Dalli από την Μάλτα, η Στέλλα Κυριακίδη από την Κύπρο, η Janez Lenarčič από τη Σλοβενία, ο Μαργαρίτης Σχοινάς από την Ελλάδα, ο Nicolas Schmit από το Λουξεμβούργο, η Kadri Simson από την Εσθονία, ο Krzysztof Szczerski από την Πολωνία, ο László Trócsányi από την Ουγγαρία και η Jutta Urpilainen από την Φινλανδία.

Ο δύσκολος αγώνας της Φον ντερ Λάιεν για την ισότητα των φύλων

Την ίδια στιγμή, στο κυνήγι της ισότητας των φύλων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιδοθεί η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Politico.

Μετά τη ψήφισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η νέα πρόεδρος δήλωσε κατηγορηματικά ότι αποτελεί πρόθεσή της να επιτύχει την ισότητα των φύλων στο Σώμα των Επιτρόπων. “Καλώ τους ηγέτες να προτείνουν τους καλύτερους υποψηφίους και θέλω να δω αντίστοιχα τόσους άνδρες όσο και γυναίκες”, ανέφερε εκφράζοντας την επιθυμία της η κάθε χώρα να προτείνει έναν άνδρα και μια γυναίκα για τη θέση των επιτρόπων.

Ήδη τρεις χώρες, αμέσως μετά την τοποθέτηση της νέας προέδρου την αψήφισαν. Η Αυστρία, η Ελλάδα και η Σλοβενία προχώρησαν στις προτάσεις τους και ήταν όλοι άνδρες.

Παρά την θερμή υποδοχή που επεφύλασσαν όλοι οι ηγέτες στην τοποθέτηση της ντε Λάιεν, με δηλώσεις υποστήριξης, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αλλαγές όσον αφορά τα πρόσωπα τα οποία επιθυμούν να προτείνουν. Ενδεικτικά, η Ιρλανδία υποστήριξε θερμά την πρόθεση της νέας προέδρου, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει στην πρόταση για τον Φιλ Χόγκαν.

Μέχρι στιγμής το σκορ στο τραπέζι των επιτρόπων είναι 10 άνδρες προς 6 γυναίκες. Υπάρχουν κι άλλες χώρες που αναμένεται να προτείνουν επιτρόπους, όμως ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου της ντε Λάιν είναι μακρύς. Από τις εναπομείνασες χώρες, θα πρέπει πολλές να προτείνουν γυναίκες για να μπορέσει να επιτύχει η νέα πρόεδρος την πολυπόθητη ισορροπία.

Η γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμελί ντε Μοντσελέν υποστήριξε την πρόταση της νέας προέδρου της Κομισιόν, υπενθυμίζοντας ότι η ισορροπία κρατήθηκε κατά το “μοίρασμα” των τεσσάρων κομβικών θέσεων σε ρόλους κλειδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρ’ όλα αυτά δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν η Γαλλία θα προχωρήσει στην επιλογή γυναίκας: Από τη πλευρά της Γαλλίας, ξέρετε, δεν είμαστε φυσιολογικά - και έχετε δει – δεν είναι ότι μας λείπουν τα γυναικεία προφίλ", είπε. "Δεν μπορώ να σας πω ποιος θα προτείνουμε, αυτό δεν είναι ο ρόλος μου σήμερα, αλλά μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι στηρίζουμε την Ursula von der Leyen σε αυτόν τον στόχο".

Πηγή: Politico

Φωτογραφία: Reuters

Προσαρμοσμένη αναζήτηση