Νέα επίθεση Τραμπ στον Ελάιτζα Κάμινγκς προκαλεί οργή

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 23:33 Νέα επίθεση Τραμπ στον Ελάιτζα Κάμινγκς προκαλεί οργή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε και πάλι σήμερα στον Αφροαμερικανό βουλευτή από τη Βαλτιμόρη Ελάιτζα Κάμινγκς αλλά και στον αιδεσιμώτατο Αλ Σάρπτον, γνωστό ακτιβιστή για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών, προκαλώντας την αντίδραση του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη του Μέριλαντ και, επίσης Αφροαμερικανού, πρώην προέδρου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε "απατεώνα" και "ταραχοποιό" τον Σάρπτον, σχολιάζοντας την ανακοίνωσή του ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Βαλτιμόρη. "Μισεί τους Λευκούς και τους Αστυνομικούς", πρόσθεσε, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στη Βαλτιμόρη, ο Αλ Σάρπτον εξέφρασε τη λύπη του που ο Αμερικανός πρόεδρος "παίζει το χαρτί του φυλετικού διχασμού"

"Έχει άχτι, ιδίως τους μαύρους και τους έγχρωμους", σχολίασε ο βαπτιστής πάστορας, ο οποίος το 2004 είχε διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.

"Αν πίστευε πραγματικά ότι είμαι απατεώνας, θα με διόριζε στην κυβέρνησή του", ειρωνεύτηκε επίσης ο Σάρπτον, που κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι επιτίθεται στον Κάμινγκς και στους κατοίκους της Βαλτιμόρης "με τον πιο φανατικό και ρατσιστικό τρόπο που υπάρχει".

Τα νέα, καυστικά σχόλια του Τραμπ δείχνουν ότι δεν έχει την πρόθεση να ανακαλέσει τις δηλώσεις που έκανε το Σαββατοκύριακο, όταν περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τη Βαλτιμόρη και επέκρινε δριμύτατα τον Ελάιτζα Κάμιννγκς που εκλέγεται στην πόλη αυτήν, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή του είναι "αηδιαστική" και "γεμάτη τρωκτικά".

Η κριτική του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με την επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Νάνσι Πελόζι, να χαρακτηρίζει "ρατσιστικές" τις δηλώσεις του.

Σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος επανήλθε στο θέμα. "Η Βαλτιμόρη, υπό την καθοδήγησεη του Ελάιτζα Κάμινγκς, έχει τις χειρότερες στατιστικές όσον αφορά την εγκληματικότητα. 25 χρόνια μπουρδολογίες, καμία δράση! Πόσο κουράστηκα ν' ακούω τις ίδες βλακείες...", έγραψε στο Twitter.

Η Βαλτιμόρη, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, είναι μια από τις μητροπόλεις όπου καταγράφονται πολλά βίαια εγκλήματα. Από το 2015 και μετά κάθε χρόνο διαπράττονται στην πόλη περισσότερες από 300 ανθρωποκτονίες κατά μέσο όρο.

Πρόκειται "για ένα μέρος πολύ επικίνδυνο και βρόμικο", "που το μαστίζουν τρωκτικά" και όπου "κανείς άνθρωπος δεν θα ήθελε να ζήσει", υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ το Σαββατοκύριακο.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Μέριλαντ, ο Ρεπουμπλικανός Λάρι Χόγκαν, επέκρινε δριμύτατα τον πρόεδρο σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό WBAL, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις του το μόνο που κάνουν είναι να υποδαυλίζουν τον διχασμό και τον πολιτικό θυμό σε όλη τη χώρα. "Τα σχόλια είναι απλώς εξωφρενικά και απαράδεκτα. Νομίζω ότι φτάνει μέχρι εδώ", τόνισε.

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί απέφυγαν να επικρίνουν τον πρόεδρο για τις δηλώσεις του εναντίον του Κάμινγκς. Όμως ο Μάικλ Στιλ, πρώην αντικυβερνήτης του Μέριλαντ και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος (2009-11), τον έβαλε στο στόχαστρο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαλτιμόρη έχοντας στο πλευρό του τον Σάρπτον.

"Κύριε πρόεδρε, τα αξιοκατάκριτα σχόλιά σας πέφτουν σαν νερό στην πλάτη της πάπιας, όσον αφορά αυτήν την κοινότητα. Απλώς γλιστράει από πάνω μας" είπε ο Στιλ, που είναι Αφροαμερικανός. Κάλεσε μάλιστα τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί τη Βαλτιμόρη, λέγοντας: "Ο κόσμος θέλει να σου μιλήσει. Εμφανίσου λοιπόν. Βάλε στην άκρη τα τουίτ, αδελφέ και εμφανίσου".

 

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση