Πόσο «τοξική» είναι για τον κόσμο η Παναγία των Παρισίων;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 10:51 Πόσο «τοξική» είναι για τον κόσμο η Παναγία των Παρισίων;

Οικολογικές οπργανώσεις και ενώσεις εποαγγελματιών κάνουν αγωγή στις αρχές της πόλης για μόλυβδο στην ατμόσφαιρα.

Μια περιβαλλοντική ομάδα έκανε αγωγή στις αρχές του Παρισιού για τα τοξικά απορρίμματα από την πυρκαγιά της Νοτρ Νταμ.

Οι εκπρόσωποι της εκστρατείας λένε ότι οι αξιωματούχοι δεν έκαναν αρκετά για να μειώσουν τους κινδύνους για την υγεία από τον μόλυβδο, που είναι επικίνδυνος για τους εργαζόμενους, τα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες

Οι Γάλλοι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές Robin des Bois είπαν ότι περίπου 300 τόνοι μολύβδου από την οροφή του καθεδρικού ναού και το καμπαναριό είχαν λειώσει στη φωτιά. Εγκάλεσαν τις αρχές της πόλης για παράλειψη προειδοποίησης του κοινού από τα σωματίδια μολύβδου που υπάρχουν ακόμα στον αέρα και κατηγορούν τους υπεύθυνους διότι έθεσαν σε κίνδυνο εξαιτίας της ρύπανσης που προκάλεσε η πυρκαγιά τον Απρίλιο, η οποία κατέστρεψε το καμπαναριό και ένα μεγάλο μέρος της στέγης του μεσαιωνικού κτηρίου τον πληθυσμό που συνέρρεε στον καθεδρικό ναό.

Τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα μολύβδου βρέθηκαν στον αέρα μετά τη φωτιά. Εκατοντάδες τόνοι του μετάλλου που έλιωσαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, προκάλεσαν την εισχώρηση τοξικών σωματιδίων στον αέρα, η οποία εγκαταστάθηκε σε όλη την περιοχή.

Ενώ οι αξιωματούχοι του Παρισιού επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους κατοίκους, την περασμένη εβδομάδα διέταξαν βαθύ καθαρισμό των σχολείων κοντά στον καθεδρικό ναό. Οι υγειονομικές αρχές συνέστησαν εξετάσεις αίματος για παιδιά και έγκυες γυναίκες που ζουν κοντά. Εν τω μεταξύ, δύο σχολεία που εκτελούσαν καλοκαιρινά προγράμματα είχαν ειδικά μέτρα προφύλαξης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, ο περιφερειάρχης του Παρισιού Μισέλ Καντό παραδέχτηκε ότι δεν είχαν ληφθεί επαρκή μέτρα για την πρόληψη της μόλυνσης και ότι έχουν πλέον θεσπιστεί πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. 

Λίγο μετά τη φωτιά, η αστυνομία του Παρισιού συνέστησε στους ντόπιους να σκουπίσουν τις επιφάνειες που αγγίζουν και τα παιδιά και οι έγκυες να πλένουν τα χέρια τους πιο συχνά, αλλά πέρασε ένας ολόκληρος μήνας πριν οι αξιωματούχοι ξεκινήσουν να κάνουν δοκιμές στη γύρω περιοχή για μόλυβδο. Η ομάδα ακτιβιστών λέει ότι οι Γάλλοι αξιωματούχοι έπρεπε να έχουν λάβει άμεσα μέτρα για να μετριάσουν την απειλή για τη δημόσια υγεία.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η δηλητηρίαση από μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και στα νεύρα, και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Η ένωση των πυροσβεστών της CGT ανησυχεί επίσης ότι δεν ελήφθησαν επαρκή μέτρα για την απολύμανση του εξοπλισμού, αφού εκατοντάδες πυροσβέστες αντιμετώπισαν την πυρκαγιά. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση