Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Σιβηρία, ο Τραμπ προτείνει στον Πούτιν βοήθεια

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 15:51 Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Σιβηρία, ο Τραμπ προτείνει στον Πούτιν βοήθεια

Πρόταση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για την παροχή βοήθειας στη χώρα του από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των τεράστιων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στη Σιβηρία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνομιλία χθες Τετάρτη το βράδυ «κατόπιν αμερικανικής πρωτοβουλίας», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο την ανακοίνωση.

Κατά τη συνομιλία τους «ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε να βοηθήσει τη Ρωσία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη Σιβηρία».

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος «εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του για την ευγενική αυτή στάση και την πρόταση αυτή βοήθειας και υποστήριξης».

Ο Πούτιν απάντησε ότι η ρωσική πλευρά «θα επωφεληθεί της πρότασης αυτής αν κριθεί απαραίτητο».

Ο Πούτιν υπογράμμισε εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι η πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου αποδεικνύει ότι «οι δύο χώρες θα καταφέρουν να αποκαταστήσουν πλήρως τις σχέσεις» τους, οι οποίες διανύουν αυτήν την περίοδο τη χειρότερη κρίση τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν τις τηλεφωνικές επαφές καθώς και τις συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο» σημείωσε ο Κρεμλίνο.

Χθες ο Πούτιν έδωσε εντολή στον στρατό να συμμετάσχει στις προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και εβδομάδες στη Σιβηρία και έχουν καταστρέψει εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων, καλύπτοντας με καπνό ολόκληρες πόλεις.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μερικές ημέρες μετά την προειδοποίηση οργανώσεων υπεράσπισης του περιβάλλοντος, οι οποίες εξέφρασαν ανησυχία για έλλειψη αντίδρασης από τις ρωσικές αρχές απέναντι στις καταστροφικές αυτές πυρκαγιές.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος μετέβη χθες στη Σιβηρία έδωσε εντολή σήμερα στο υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων και στο υπουργείο Προστασίας Φυσικών Πόρων, όπως και στις τοπικές αρχές, να υποβάλουν ως τις 30 Αυγούστου συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου κέντρου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Συνολικά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, χθες εξακολουθούσαν να μαίνονται οι καταστροφικές φωτιές σε μια έκταση λίγο μικρότερη από αυτήν του Βελγίου, κυρίως σε τεράστιες περιοχές της Γιακουτίας, του Κρασνογιάρσκ και του Ιρκούτσκ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση