Σιβηρία: Μαίνεται η καταστροφική φωτιά – Στη μάχη αλεξιπτωτιστές και στρατιωτικά αεροπλάνα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 17:34 Σιβηρία: Μαίνεται η καταστροφική φωτιά – Στη μάχη αλεξιπτωτιστές και στρατιωτικά αεροπλάνα

Η έκταση όπου έχουν ξεσπάσει οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Σιβηρία είναι λίγο μικρότερη από αυτήν του Βελγίου!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού οργανισμού Avialecochrana, οι πυρκαγιές στη Σιβηρία μαίνονται σε μια έκταση 28.000.000 στρεμμάτων στην λεγόμενη ζώνη ελέγχου (την πιο δύσκολα προσβάσιμη ζώνη). Η μεγαλύτερη έκταση στην οποία εξακολουθεί να καίει η φωτιά έχει καταγραφεί στην Γικαουτία, όπου έχουν παραδοθεί στις φλόγες 11.000.000 στρέμματα, στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ (περισσότερα από 10.000.000 στρέμματα) και στην περιοχή του Ιρκούτσκ (περίπου 7.000.000 στρέμματα).

Φωτογραφία EPA

Τέσσερις περιοχές της Ρωσίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν 2.700 άτομα και 390 πυροσβεστικά οχήματα και 28 αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Φωτογραφία EPA

Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν και αεροσκάφη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τύπου Il-76. Τα στρατιωτικά αεροπλάνα θα πραγματοποιούν τουλάχιστον 20 πτήσεις ημερησίως πάνω από τις περιοχές στη Σιβηρία που εδώ και μέρες έχουν παραδοθεί στις φλόγες, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ.

 

Ο Μπουλγκάκοφ διευκρίνισε ότι τα τουλάχιστον 20 αεροσκάφη, που θα συμμετάσχουν στον έργο της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών στη Σιβηρία, θα πραγματοποιούν πτήσεις κατά δυάδες, ενώ την Παρασκευή τέσσερα αεροσκάφη μετά τις πτήσεις που θα πραγματοποιήσουν, θα προσγειωθούν στην πόλη Μπρατσκ για να συνεχίσουν από εκεί το έργο τους.

 
Φωτογραφία EPA

Σε δυάδες θα πετούν τα ελικόπτερα που έχουν φθάσει στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ, τα οποία θα επιχειρούν από αύριο κοντά τις κατοικημένες περιοχές. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ανέφερε επίσης ότι σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται ένα αεροσκάφος τύπου An-26 και δύο στρατιωτικά μεταγωγικά ελικόπτερα ΜΙ-8.

Τόσο τα 10 στρατιωτικά αεροσκάφη όσο και τα 8 ελικόπτερα είναι εξοπλισμένα με μηχανισμούς ρίψης νερού, ενώ υπάρχει μια ομάδα 270 στρατιωτικών σε εφεδρεία, όπως και άλλος απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Βοήθεια από τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ σήκωσε το τηλέφωνο και επικοινώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να του προσφέρει βοήθεια στην προσπάθεια αντιμετώπισης της καταστροφής στη Σιβηρία. Το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου στον Ρώσο ομόλογό του ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία το βράδυ της Τετάρτης (31.07.2019), «ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε να βοηθήσει τη Ρωσία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη Σιβηρία», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Τραμπ αλλά… αρνήθηκε τη βοήθεια. Για την ώρα τουλάχιστον.

Κατά την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, ο «τσάρος» «εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του για την ευγενική αυτή στάση και την πρόταση αυτή βοήθειας και υποστήριξης» αλλά «απάντησε ότι η ρωσική πλευρά θα επωφεληθεί της πρότασης αυτής αν κριθεί απαραίτητο».

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση