Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν για νέες επιθέσεις λόγω εκλογών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 15:02 Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν για νέες επιθέσεις λόγω εκλογών

«Είναι ένα τέχνασμα για να εξαπατηθεί ο απλός λαός... για να ικανοποιηθεί το εγώ ενός μικρού αριθμού δήθεν πολιτικών».

Οι Ταλιμπάν κατήγγειλαν την Τρίτη 6 Αυγούστου ως απάτη τις προεδρικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα στο Αφγανιστάν, λέγοντας πως οι μαχητές τους θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τις εμποδίσουν και καλώντας τον κόσμο να μείνει μακριά από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι επιθέσεων.

Αντί για τις εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου, λένε οι Ταλιμπάν, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις προσπάθειες διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ που αναμένεται να περιλάβει τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να αποσύρει τα στρατεύματά της με αντάλλαγμα την υπόσχεση των Ταλιμπάν ότι η χώρα δεν θα χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων.

«Αυτή η εκλογική διαδικασία δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα τέχνασμα για να εξαπατηθεί ο απλός λαός... για να ικανοποιηθεί το εγώ ενός μικρού αριθμού δήθεν πολιτικών», αναφέρουν οι Ταλιμπάν σε δήλωσή τους.

Οι Ταλιμπάν κάλεσαν σε μποϊκοτάζ των εκλογών

Ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι αναμένεται ότι θα κερδίσει μια δεύτερη θητεία και επιμένει πως οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν όπως έχει προγραμματισθεί.

Ο Γάνι, ένας πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας ο οποίος έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ, ήρθε στην εξουσία το 2014 αφού κέρδισε εκλογές που είχαν στιγματισθεί από κατηγορίες για νοθεία.

Οι Ταλιμπάν κάλεσαν σε μποϊκοτάζ των εκλογών και δήλωσαν πως οι μαχητές θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την ψηφοφορία.

«Για να μην υπάρξουν απώλειες μεταξύ των συμπατριωτών μας, πρέπει να αποφεύγουν συγκεντρώσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εν δυνάμει στόχους», τόνισαν οι μαχητές.

Οι ξένοι που υποστηρίζουν την πραγματοποίηση των εκλογών θα πρέπει να επικεντρωθούν «στον τερματισμό της κατοχής του Αφγανιστάν και στην εγκαθίδρυση αληθινής ειρήνης ούτως ώστε... η συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία να μην σαμποταριστεί αυτές τις κρίσιμες στιγμές από λίγα πρόσωπα», πρόσθεσαν.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, που διεξάγει στο Κατάρ ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως στις συνομιλίες για μια τετραμερή συμφωνία σημειώνεται εξαιρετική πρόοδος.

«Η συμφωνία σ' αυτές τις λεπτομέρειες έχει ουσιαστική σημασία», έγραψε ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ στο Twitter, χωρίς να επεκταθεί. Οι Ταλιμπάν είπαν πως περιμένουν ένα θετικό αποτέλεσμα.

«Έχει γίνει εξαιρετική πρόοδος», δήλωσε ο Σουχάιλ Σαχίν, ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ.

Πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση