Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε εκβιασμούς στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 16:53 Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε εκβιασμούς στην Κύπρο

Επιμένει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους υψηλούς τόνους για την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα προς τις ΗΠΑ για τους S-400 αλλά και τα σχέδια της Τουρκίας για στρατιωτική επιχείρηση στην βόρεια Συρία.

Σε ομιλία του προς τους Τούρκους πρεσβευτές που συμμετέχουν στο «συνέδριο πρεσβευτών» ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η σταθερότητα στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’. Στην περιοχή αυτή δεν θα μείνουμε αδιάφοροι στις προσπάθειες σαμποτάζ αλλά και εκβιασμού που γίνονται εξ ονόματος γεωτρήσεων. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα μας όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων», είπε χαρακτηριστικά.

Για τους S-400 ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως οι S-400 είναι απειλή για το ΝΑΤΟ όπως και για τα F-35. Κι άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αγοράσει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα αλλά κανείς δεν έχει πει κάτι. Η Τουρκία έχει κάνει μια εμπορική επιλογή και όχι στρατηγική επιλογή. Καθώς μας υποχρέωσαν .Δεν θεωρούμε σωστή τη μετατροπή του θέματος σε κρίση. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να συμπεριφερθούν σαν συμμαχική χώρα».

Ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία έχει στόχο να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στόχος μας είναι να γίνουμε μέλη της ΕΕ. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση αυτή και εδώ και 50 χρόνια περιμένουμε να γίνουμε μέλη. Μη θυσιάζουμε τη σχέση μας για τα θελήματα κάποιων χωρών.

Την ίδια ώρα μήνυμα στην Τουρκία πως τυχόν στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της βόρειας Συρίας θα ήταν «απαράδεκτη» έστειλε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Μαρκ Έσπερ, καθιστώντας σαφές πως η Ουάσιγκτον θα λάβει μέτρα ώστε να αποτρέψει μονομερείς ενέργειες.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προαναγγείλει εισβολή στην βορειοανατολική Συρία με κύριο στόχο την απώθηση κούρδων ανταρτών που ελέγχουν παραμεθόριες περιοχές, ενώ σε ομιλία του λίγη ώρα μετά τα σχόλια Έσπερ επέμεινε πως οι προετοιμασίες για επέμβαση συνεχίζονται. Τόνισε πως η εμπειρία τον έχει διδάξει πως εάν οι τουρκικές δυνάμεις δεν μάχονται επί του πεδίου η χώρα δεν έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Γεωτρήσεις του Γιαβούζ ανοικτά της Καρπασίας

Συνεχίζονται οι γεωτρησεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εντός της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Sabah, το γεωτρύπανο Γιαβούζ ξεκίνησε να εργάζεται ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας και θα επιχειρήσει στην περιοχή για τρεις εβδομάδες.

«Η Τουρκία συνεχίζει με ταχύτητα τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατoλική Μεσόγειο. Το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ ξεκίνησε ήδη τις εργασίες του στα ανοιχτά της Καρπασίας. Το πλοίο θα παραμείνει στην περιοχή 3 εβδομάδες. Αντίστοιχα το πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής έχει προχωρήσει αρκετά στα τεμάχια δυτικά της Κύπρου. Ο Πορθητής θα συνεχίσει για λίγες εβδομάδες ακόμη στο υπάρχον σημείο, ενώ αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε βάθος περίπου 5 χιλιάδων μέτρων. Τις επόμενες ημέρες κατέρχεται και το ερευνητικό πλοίο Oruç Reis στην ανατολική Μεσόγειο για να συνδράμει στις έρευνες του Barbaros», αναφέρει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, προσθέτοντας ότι το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας βρίσκεται σε επιφυλακή με πλοία, αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη επί 24ώρου βάσεως.

Η εφημερίδα «Sabah» αναφέρει επίσης ότι υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, με την επίσκεψή του σήμερα στο γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στα ανοιχτά της Καρπασίας αναμένεται να δώσει ένα μήνυμα σε όλον τον κόσμο ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση