Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θρήνος στην τελετή μνήμης των θυμάτων της γέφυρας Μοράντι - Συγγενείς έδιωξαν στελέχη της Atlantia [Pics]

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019 14:50 Θρήνος στην τελετή μνήμης των θυμάτων της γέφυρας Μοράντι - Συγγενείς έδιωξαν στελέχη της Atlantia [Pics]

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα, 14 Αυγούστου 2019, από την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι, στη Γένοβα, που στοίχισε τη ζωή σε 43 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά.

Παρά την πολιτική κρίση στη Ρώμη, ο αρχηγός του ιταλικού κράτους, ο πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ηγέτες κομμάτων –ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας και ο Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος των 5 Αστέρων- καθώς και υπουργοί, συγκεντρώθηκαν για την τελετή μνήμης στο σημείο της τραγωδίας, που πραγματοποιήθηκε σε μια κατεστραμμένη αποθήκη, δίπλα στα χαλάσματα που έχουν απομείνει από την κατεδαφισμένη πλέον γέφυρα.

Πέρυσι στις 14 Αυγούστου και εν μέσω πολύ έντονης βροχόπτωσης, κατέρρευσε ένα μεγάλο τμήμα της οδογέφυρας του 1,2 χλμ, η οποία είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1960 από ενισχυμένο σκυρόδεμα, με αποτέλεσμα αυτοκίνητα και φορτηγά να κάνουν βουτιά στο έδαφος από ύψος περίπου 50 μέτρων.

Η κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι –που είχε πάρει το όνομά της από τον αρχιτέκτονα που τη σχεδίασε– σημειώθηκε στις 12:36 το πρωί και την ίδια ώρα σήμερα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε όλη την πόλη, στη διάρκεια της οποίας ήχησαν οι καμπάνες των εκκλησιών και οι σειρήνες του λιμανιού.

Στην αρχή της λειτουργίας, στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος της Γένοβας, ο καρδινάλιος Άντζελο Μπανιάσκο διαβάστηκαν τα ονόματα των νεκρών, προκαλώντας συγκίνηση σε κάποιους παρευρισκομένους. Στη συνέχεια πήραν το λόγο ο δήμαρχος της πόλης Μάρκο Μπούτσι, ο Κόντε και εκπρόσωποι των οικογενειών των θυμάτων.

Συγγενείς των θυμάτων έδιωξαν στελέχη της Atlantia

Κορυφαία στελέχη της μεγαλύτερης ιταλικής εταιρείας διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων αποχώρησαν πρόωρα από την τελετή, αφού πενθούντες συγγενείς τους ζήτησαν να φύγουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος του ομίλου υποδομών Atlantia, ο οποίος διαχειριζόταν τη γέφυρα που κατέρρευσε στις 14 Αυγούστου πέρυσι, καθώς και άλλα στελέχη της εταιρείας αποχώρησαν μερικά λεπτά πριν αρχίσει η τελετή, όπως έγινε γνωστό από πηγή που ενημερώθηκε για το συμβάν.

Καθώς ο αρχηγός του κράτους, ο πρωθυπουργός και άλλοι πολιτικοί ηγέτες είχαν καταλάβει την πρώτη σειρά των καθισμάτων για την τελετή, μερικοί συγγενείς θυμάτων είπαν στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε πως θα φύγουν, αν παραμείνουν τα στελέχη της Atlantia, δήλωσε η πηγή.

Όταν τους πλησίασαν αξιωματούχοι του Κόντε, ο διευθύνων σύμβουλος Τζοβάνι Καστελούτσι και ο πρόεδρος Φάμπιο Τσερκιάι αποχώρησαν ήσυχα από την τελετή, πρόσθεσε η πηγή.

Το κυβερνών Κίνημα 5 Αστέρων έχει κατηγορήσει την Atlantia ότι παραμέλησε τη συντήρηση της οδογέφυρας και έχει ζητήσει να ανακληθεί η παραχώρηση στην εν λόγω εταιρεία της εκμετάλλευσης των εθνικών αυτοκινητοδρόμων με διόδια.

Η Atlantia, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Μπένετον, διάσημη για την ομώνυμη αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης ενδυμάτων, αρνείται τις κατηγορίες. Υποστηρίζει πως τακτικές και επιβλεπόμενες από το κράτος επιθεωρήσεις είχαν δείξει πως η οδογέφυρα ήταν ασφαλής, ωστόσο η εταιρεία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αποκαταστήσει τη φήμη της.

Πηγή: newsit.gr