Επιστολή Τζόνσον σε Τουσκ: Τι προτείνει στους «27»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 10:23 Επιστολή Τζόνσον σε Τουσκ: Τι προτείνει στους «27»

Επιστολή Τζόνσον σε Τουσκ: Προτείνει αντικατάσταση του backstop με "εναλλακτικούς κανόνες"

Σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προτείνει να αντικατασταθεί η δικλείδα ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα –το αποκαλούμενο backstop– με τη δέσμευση για εφαρμογή εναλλακτικών κανόνων ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, μετά το Brext.

Στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του, ο Τζόνσον επαναλαμβάνει ότι το backstop πρέπει να αφαιρεθεί από τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η ΕΕ με την προκάτοχό του, την Τερέζα Μέι. Ο ίδιος προσθέτει ότι πιστεύει πως είναι πιθανό να εξευρεθεί μια διευθέτηση και ότι αυτό αποτελεί την "ύψιστη προτεραιότητα" της κυβέρνησής του.

Η επιχειρηματολογία βασίζεται στην πρόβλεψη περί «εναλλακτικών διευθετήσεων» στη συμφωνία που η Τερέζα Μέι διαπραγματεύθηκε με τους 27. Το backstop χαρακτηρίζεται «μη βιώσιμο», «αντιδημοκρατικό» και «ασύμβατο» με την εθνική κυριαρχία, υπονομευτικό των λεπτών ισορροπιών που εξασφαλίζονται με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Επαναλαμβάνεται τέλος, η δέσμευση του Λονδίνου να μην υπάρξουν σκληρά σύνορα με ελέγχους μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

«Οι φίλοι και εταίροι μας στην άλλη πλευρά της Μάγχης εμφανίζονται διστακτικοί να αλλάξουν στάση. Είμαι βέβαιος ότι θα το πράξουν. Εν τω μεταξύ όμως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας».

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση