Τουρκία: Με δακρυγόνα διαλύθηκε η διαδήλωση για τους κούρδους δημάρχους

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 20:32 Τουρκία: Με δακρυγόνα διαλύθηκε η διαδήλωση για τους κούρδους δημάρχους

Αφορμή της διαμαρτυρίας ήταν η αποπομπή τριών Κούρδων δημάρχων, πέντε μήνες μετά την εκλογή τους

Με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση η τουρκική αστυνομία διέλυσε τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία με αφορμή την αποπομπή τριών Κούρδων δημάρχων, πέντε μήνες μετά την εκλογή τους.

Την Δευτέρα, η κυβέρνηση αντικατέστησε τους τρεις δημάρχους που είχαν εκλεγεί με το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ορίζοντας ως αντικαταστάτες τους άλλους αξιωματούχους. Επίσης, τέθηκαν υπό κράτηση περισσότεροι από 400 άνθρωποι στο πλαίσιο ερευνών για την τρομοκρατία.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν κατ' επανάληψη νερό υπό πίεση εναντίον μιας μικρής ομάδας διαδηλωτών οι οποίοι κουλουριάζονταν στον δρόμο για να προστατευθούν και έκαναν το σήμα της νίκης με τα δάχτυλά τους.

Αστυνομικοί θεάθησαν επίσης να ξυλοκοπούν τους διαδηλωτές καθώς έφευγαν από το σημείο. Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν κατόπιν κοντά στο δημαρχείο, το οποίο έχει σφραγιστεί από χθες με μεταλλικές μπάρες.

"Σήμερα μπορείτε να δείτε εδώ το καθεστώς της καταπίεσης και της δίωξης", είπε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης του HDP Σεζάλ Τεμελί. "Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε όπου κι αν είμαστε, επειδή η αντίσταση είναι το νόμιμο δικαίωμά μας", πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι οι τρεις δήμαρχοι των πόλεων Ντιγιάρμπακιρ, Μαρντίν και Βαν κατηγορούνται για διάφορα εγκλήματα, όπως για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας.

Το HDP δήλωσε ότι οι τρεις δήμαρχοι αντικαταστάθηκαν "κατόπιν μιας εντολής βασισμένης σε ψέματα και παράνομες αιτιολογίες". "Πρόκειται για ένα νέο και σαφές πολιτικό πραξικόπημα. Είναι μια ξεκάθαρη και εχθρική στάση ενάντια στην πολιτική βούληση του κουρδικού λαού", αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος.

Οι τρεις δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις πόλεις τους τον Μάρτιο με ποσοστό που κυμαινόταν από το 53% μέχρι το 63% των ψήφων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Reuters

Προσαρμοσμένη αναζήτηση