Σε θέσεις μάχης οι βουλευτές για την έναρξη του Κοινοβουλίου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 21:33 Σε θέσεις μάχης οι βουλευτές για την έναρξη του Κοινοβουλίου

Προθέρμανση των βουλευτών για την τακτική που θα ακολουθήσουν από την αυριανή έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου.

Ενόψει της έναρξης των εργασιών του Κοινοβουλίου την Τρίτη, οι βουλευτές και των δύο πλευρών, του Remain και του Brexit, έχουν ξεκινήσει την προθέρμανση της πολεμικής τακτικής που πρόκειται να ακολουθήσουν στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσιμης εβδομάδας, στη οποία αναμένεται να καθοριστεί εάν το αποτέλεσμα θα είναι μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία, πρόωρες εκλογές ή επιπλέον παράταση του άρθρου 50.

Προς στιγμήν αποφεύχθηκε ένας εμφύλιος πόλεμος στους Τόρις με την απόφαση του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να ακυρώσει την συνάντηση με την ομάδα των πάνω από 20 ανταρτών βουλευτών του. Ένας εκ των ανταρτών βουλευτών των Τόρις, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ντέιβιντ Γκοκ, που παραιτήθηκε αμέσως μετά την άνοδο του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, είναι ένας από αυτούς που πρόκειται να στηρίξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες στο κοινοβούλιο για την αποφυγή της εξόδου χωρίς συμφωνία.

«Σε κάποια στιγμή θα πρέπει να κρίνεις ανάμεσα στο προσωπικό σου συμφέρον και στο εθνικό συμφέρον. Και το εθνικό συμφέρον πρέπει να έρχεται πρώτο» δήλωσε σε συνέντευξή του, σχολιάζοντας την πιθανότητα ο πρωθυπουργός να εφαρμόσει την απειλή του για απομάκρυνση των βουλευτών του που θα ψηφίσουν εναντίον της κυβέρνησης.

Ο Μπόρις Τζόνσον πραγματοποίησε συναντήσεις με τους βουλευτές του οι οποίες επικεντρώθηκαν γύρω από την απάντηση της κυβέρνησης στην περίπτωση που οι βουλευτές επιχειρήσουν να αναλάβουν τον έλεγχο της ατζέντας από την κυβέρνηση για να προωθήσουν την νομοθετική τους πρωτοβουλία, ενώ μία πιθανή τέτοια εξέλιξη θα θεωρηθεί ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στην διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει μία συμφωνία με την ΕΕ.

Στο ενδεχόμενο που ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, δεχτεί την πρωτοβουλία των αντι-Brexiteers για άμεση συζήτηση στη Βουλή την Τρίτη, θα επιχειρηθεί η ανάληψη του ελέγχου της ατζέντας του Κοινοβουλίου την Τετάρτη από την αντιπολίτευση, προκειμένου να εγκριθεί νομοσχέδιο που θα εμποδίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία ή θα ζητά από τον πρωθυπουργό να αιτηθεί μία παράταση των διαπραγματεύσεων πέρα από την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

Οι βουλευτές που είναι ενάντιοι στα σχέδια του Μπόρις θα επιδιώξουν να περάσουν έναν νόμο που θα εξαναγκάζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει την αναβολή της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις 31 Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του σχεδίου νόμου που δημοσιεύτηκε στο Twitter από έναν από τους συντάκτες του. Το νομοσχέδιο θα απαιτεί από τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ να αναβληθεί το Brexit, αν, έως τις 19 Οκτωβρίου δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ή δεν έχει λάβει την έγκριση της βουλής για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Ο σκοπός αυτού του νομοσχεδίου είναι να διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από τις ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μια συμφωνία, εκτός και αν το Κοινοβούλιο συναινέσει», όπως αναφερεται.

Ωστόσο, πηγές των Συντηρητικών δεν αποκλείουν μία πρόταση την Πέμπτη από την κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές, η έγκριση της οποίας απαιτεί την υποστήριξη των δύο τρίτων της Βουλής.

Τζόνσον: Δεν θέλω εκλογές, δεν θέλετε εκλογές

Πάντως ο Μπόρις Τζόνσον σε διάγγελμα τη Δευτέρα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να παραδώσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς "ifs ή buts", τονίζοντας ότι "σε καμία περίπτωση" δεν θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθυστερήσει την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός,εξέφρασε τη σταθερή πεποίθηση ότι θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την Brexit κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο. Καθώς οι εικασίες έκριναν ότι θα ζητούσε γενικές εκλογές εν μέσω πιέσεων από τους αντιπολιτευόμενους νομοθέτες, ο Τζόνσον απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς υποστηρίζοντας ότι δεν επιδίωξε να διεξαγάγει εκλογές και παρότρυνε τους βουλευτές να ψηφίσουν εναντίον μιας ακόμη καθυστέρησης Brexit. «Δεν θέλω εκλογές, δεν θέλετε εκλογές» είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι θέλει εκλογές και ότι το κόμμα του θα αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. «Πρέπει να ενωθούμε για να αποτρέψουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία - αυτή η εβδομάδα μπορεί να είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Επειτα, θα χρειασθούμε εκλογές», είπε ο Κόρμπιν κατά την διάρκεια ομιλία στο Σάλφορντ της Αγγλίας.

«Στις εκλογές αυτές, το Εργατικό Κόμμα θα δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να ανακτήσουν τον έλεγχο και να έχουν τον τελικό λόγο σε δημοψήφισμα με αξιόπιστες επιλογές και για τις δύο πλευρές, περιλαμβανομένης της επιλογής της παραμονής» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόσθεσε.

Οταν ερωτήθηκε εάν το Εργατικό Κόμμα θέλει πραγματικά εκλογές, απάντησε: «Θέλουμε εκλογές».

«Η πρόταση μομφής είναι παρούσα εκεί στο τραπέζι...εάν θα πρόκειται για μη συμφωνία, θα ψηφίσουμε υπέρ της παραμονής, εάν θα πρόκειται για οποιαδήποτε άλλη συμφωνία, τότε οι δημοκρατικές διαδικασίες του κόμματός μας θα αποφασίσουν ποια θέση θα υιοθετήσουμε».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δείχνει ως ένας ηγέτης που είναι έτοιμος να προκηρύξει εκλογές και δεν αποκλείεται αυτές να προκηρυχθούν εντός ημερών, σύμφωνα και με την επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ. "Ένας πρωθυπουργός που είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την πολύ μικρή πλειοψηφία του ακούγεται ως ένας πρωθυπουργός που είναι έτοιμος να προκηρύξει εκλογές, αν παραστεί η ανάγκη", σημείωσε η ίδια.

"Δεν είναι καθόλου βέβαιο, αλλά δεν είναι απίθανο, εντός ημερών, να μας ζητηθεί όλων να πάμε ξανά στις κάλπες", πρόσθεσε.

Ο Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει αυτήν την εβδομάδα κάποιον νόμο για να εμποδίσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ανέφερε και η εφημερίδα Sun. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τζόνσον ενδέχεται να προκηρύξει εκλογές την Τετάρτη. Στόχος του είναι να διεξαχθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Οκτωβρίου.

Ιρλανδός πρωθυπουργός: Γεγονότα στην Βουλή των Κοινοτήτων, να δούμε που θα καταλήξουν

Υπάρχει χρόνος για να κάνει η Βρετανία συγκεκριμένες προτάσεις για το ιρλανδικό σύνορο, αλλά το Δουβλίνο θα περιμένει πρώτα να δει πού θα καταλήξει η "ασταθής" αυτή εβδομάδα στο βρετανικό κοινοβούλιο, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.

Οι εναλλακτικές στη δικλείδα ασφαλείας, το λεγόμενο backstop, που προτείνεται μέχρι στιγμής, θα διευκολύνουν διακριτικά τους ελέγχους στο σημερινό αθέατο σύνορο, και μολονότι αυτό είναι καλύτερο από το τίποτα, δεν είναι το αποτέλεσμα που επιθυμεί η Ιρλανδία, πρόσθεσε ο Βαράντκαρ.

"Ωστόσο έχω υπομονή και υπάρχει ακόμη χρόνος από σήμερα έως τις 31 Οκτωβρίου και, όπως λέω, θα κοιτάξουμε οποιεσδήποτε προτάσεις κάνει η βρετανική κυβέρνηση", σημείωσε ο Βαράντκαρ, προσθέτοντας ότι το γραφείο του εργάζεται πάνω σε δύο πιθανές ημερομηνίες για να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον την ερχόμενη εβδομάδα.

"Είναι μια πολύ ασταθής και δυναμική κατάσταση. Αυτήν την εβδομάδα συμβαίνουν γεγονότα στην Βουλή των Κοινοτήτων και θα πρέπει να δούμε πού θα καταλήξουν. Θα μπορούσα εύκολα να πάρω μια πρωτοβουλία σήμερα και να δω σε 48 ώρες ότι είναι εντελώς παρωχημένη, επομένως θεωρώ ότι πρέπει να αφήσουμε να δούμε την εξέλιξη της κατάστασης στο Ουέστμινστερ", κατέληξε.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση