Brexit: O Tζόνσον έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 18:19 Brexit: O Tζόνσον έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο καθώς ένας από τους συντηρητικούς βουλευτές αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο και να ενταχθεί στους φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.  

Πρόκειται για τον βουλευτή Phillip Lee ο οποίος έφυγε από το κόμμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του βρετανού πρωθυπουργού για την σύνοδο των G7.

"Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω και όσους με εξέλεξαν και τα συμφέροντα της χώρας ως βουλευτής των Συντηρητικών στο Κοινοβούλιο" ανέφερε.

"Αυτή η συντηρητική κυβέρνηση επιθετικά επιδιώξει ένα ζημιογόνο Brexit με άναρχους τρόπους. Θέτει ζωές και μέσα επιβίωσης σε κίνδυνο χωρίς να υπάρχει λόγος και διακυβεύει την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου" πρόσθεσε. 

"Τείχος" από την αντιπολίτευση

Νωρίτερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να μην στηρίξουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρις ότου περάσει από το κοινοβούλιο το νομοσχέδιο Χίλαρι Μπεν, που εμποδίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν προκειμένου να συζητήσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν αυτή την εβδομάδα ώστε να αποτρέψουν το Brexit χωρίς συμφωνία. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η επικεφαλής του Κόμματος της Ουαλίας στο Ουέστμινστερ Λιζ Ρόμπερτς δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση σχετικά με το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να χρησιμοποιεί τις πρόωρες εκλογές ως έναν τρόπο για να καταφέρει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και για να κάνει αυτό που επιθυμεί, δηλαδή να παραμείνει στην εξουσία. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση να μην αποδεχτούμε τις εκλογές με τους όρους του πρωθυπουργού που βολεύουν τον ίδιο και μόνον τον ίδιο».

Σε ερώτηση εάν το κόμμα των Εργατικών υποστήριξε αυτή την προσέγγιση, απάντησε ότι «συμφωνήσαμε» και ότι προτεραιότητα είναι ο αποκλεισμός του Brexit χωρίς συμφωνία μέσω της νομοθεσίας που προωθείται στο κοινοβούλιο, για την οποία εκτίμησε ότι έχει τις δυνατότητες να εγκριθεί.

Μία πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση πάνω στο θέμα των πρόωρων εκλογών από το κόμμα των Εργατικών, αναμένεται να κάνει σήμερα ο Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κάνει ακόμη καμιά «συγκεκριμένη πρόταση» για να σώσει τη συμφωνία για το Brexit και η προοπτική ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία παραμένει «μια πολύ σαφής πιθανότητα», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΕΕ: Το Brexit χωρίς συμφωνία είναι «μια πολύ σαφής πιθανότητα»

«Έχουμε συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο» με το Λονδίνο, όμως «σ' αυτό το στάδιο, δεν μπορώ να μιλήσω για συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν γίνει και τις οποίες είδαμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια της τακτικής καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το σενάριο μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου είναι πλέον «μια πολύ σαφής πιθανότητα», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά γίνονται τη στιγμή που ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επαναλαμβάνει πως η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, κάτι που ορισμένοι βρετανοί βουλευτές προσπαθούν να αποφύγουν.

Ο Ντέιβιντ Φροστ, σύμβουλος του Τζόνσον για θέματα που αφορούν την ΕΕ, αναμένεται αύριο, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση