Καταγγελίες κατά της Google για διαρροή προσωπικών δεδομένων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 21:37 Καταγγελίες κατά της Google για διαρροή προσωπικών δεδομένων

Στο στόχαστρο βρίσκεται η Google σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Η εταιρία κατηγορείται ότι μοιράστηκε κρυφά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της με τους διαφημιζόμενους σε μια πιθανή παραβίαση των νόμων περί απορρήτου της ΕΕ

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που υποβλήθηκαν στον ιρλανδό ρυθμιστή δεδομένων, ένας «αντίπαλος» κατηγόρησε την Google ότι χρησιμοποίησε κρυφές ιστοσελίδες για να τροφοδοτήσει δεδομένα σε εταιρείες τρίτων χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.

Ο Johnny Ryan, επικεφαλής διαχείρισης του προγράμματος πλοήγησης Brave, δήλωσε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός «αξιοποιεί προσωπικά δεδομένα χωρίς επαρκή έλεγχο ή ανησυχία πάνω στην προστασία των δεδομένων».Σύμφωνα με τα στοιχεία του, ο Ράιαν δήλωσε ότι αποκάλυψε τις ιστοσελίδες ενώ παρακολουθούσε τα προσωπικά του δεδομένα στην ανταλλαγή διαφημίσεων της Google, ανέφεραν οι Financial Times.

Ο Ryan ισχυρίστηκε ότι η Google τον είχε «ταγκάρει» με έναν ανιχνευτή εντοπισμού, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εταιρείες για να στοχεύσει διαφημίσεις βάσει του ιστορικού περιήγησης.

Οι τελευταίες κατηγορίες προέρχονται από έρευνα της ιρλανδικής ρυθμιστικής αρχής δεδομένων, η οποία εποπτεύει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις της Google που εδρεύουν στο Δουβλίνο, σχετικά με το αν ο τεχνολογικός γίγαντας χρησιμοποιεί ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χρήστη για διαφήμιση.

«Αυτή η πρακτική είναι κρυμμένη με δύο τρόπους: ο πιο βασικός τρόπος είναι ότι η Google δημιουργεί μια σελίδα που ο χρήστης δεν βλέπει ποτέ, είναι μαύρη, δεν έχει περιεχόμενο, αλλά επιτρέπει σε τρίτους να παρακολουθούν τον χρήστη...και ο χρήστης δεν είναι σοφότερος», δήλωσε ο Ryan..

«Δεν είχα ιδέα ότι αυτό συνέβαινε. Εάν είχα συμβουλευτεί το αρχείο καταγραφής του προγράμματος περιήγησης, δεν θα είχα ιδέα» όπως είπε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ανταλλαγή διαφημίσεων της Google αποτελεί βασικό μοχλό εισοδήματος για τη μητρική εταιρεία Alphabet, η οποία κατέγραψε το 85% περίπου των εσόδων του β΄τριμήνου από τη διαφήμιση. Ωστόσο, ο τεχνολογικός γίγαντας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο μέχρι και το 4% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών του, εάν η ρυθμιστική αρχή διαπιστώσει ότι παραβίασε τους νόμους της ΕΕ περί απορρήτου.

Έρευνα και στις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από τους μισούς γενικούς εισαγγελέους των ΗΠΑ ετοιμάζουν μια έρευνα σχετικά με την Alphabet της Google για πιθανές παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών κανόνων, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Washington Post. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η έρευνα αναμένεται να παρουσιάσει στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η Washington Post αναφέρει ότι δεν είναι σαφές αν ορισμένοι ή όλοι οι γενικοί εισαγγελείς σκοπεύουν επίσης να ανοίξουν πρόσθετους ελέγχους και για άλλους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Amazon και το Facebook.

Οι εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρο τον κόσμο, που τροφοδοτούνται από τις ανησυχίες μεταξύ ανταγωνιστών, νομοθέτων και ομάδων καταναλωτών ότι έχουν υπερβολική δύναμη και βλάπτουν τους χρήστες και τους ανταγωνιστές των επιχειρήσεων.

"Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά με τη ρυθμιστική Αρχή συμπεριλαμβανομένων των γενικών εισαγγελέων, απάντησε σχετικά ο εκπρόσωπος της Google Jose Castaneda.

Πηγή: FT

Φωτογραφία: Reuters

 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση