Πέθανε ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο αμφιλεγόμενος «ιδρυτής πατέρας» της Ζιμπάμπουε

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 09:46 Πέθανε ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο αμφιλεγόμενος «ιδρυτής πατέρας» της Ζιμπάμπουε

Το θάνατο του Ρόμπερτ Μουγκάμπε ανακοίνωσε μέσω twitter ο νυν πρόεδρος της χώρας, Έμερσον Μνανγκάγκουα. Και η οικογένεια του πρώην ηγέτη της Ζιμπάμπουε επιβεβαίωσε το θάνατό του.

Εδώ και καιρό, άλλωστε, ο 95χρονος πολιτικός αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε πέθανε στη Σιγκαπούρη, όπου νοσηλευόταν συχνά τα τελευταία χρόνια.

Φωτογραφία Reuters

Στην ανάρτησή του, ο Μνανγκάγκουα ανέφερε πως «ο σύντροφος Μουγκάμπε» υπήρξε προσωπικότητα – «εικόνισμα της απελευθέρωσης», ήταν «παναφρικανιστής που αφιέρωσε τη ζωή του στην χειραφέτηση και την ενδυνάμωση του λαού του» και ότι η «συμβολή του στην ιστορία του έθνους μας και της ηπείρου μας δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

Ο Μουγκάμπε ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Νοέμβριο του 2017, έπειτα από τρεις δεκαετίες στην εξουσία.

Με τον Νέλσον Μαντέλα – Φωτογραφία Reuters
Στο Κρεμλίνο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν – Φωτογραφία Reuters
Με τον Μουαμάρ Καντάφι – Φωτογραφία Reuters
Με την πρώην Πρώτη Κυρία και ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον – Φωτογραφία Reuters
Με τη Βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Φίλιππο – Φωτογραφία Reuters
Με την πριγκίπισσα Νταϊάνα – Φωτογραφία Reuters
Με τον Γιάσερ Αραφάτ – Φωτογραφία Reuters

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, πρώην ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην άλλοτε Ροδεσία, το de facto κράτος που προέκυψε από την βρετανική αποικία της Νότιας Ροδεσίας χωρίς να εξασφαλίσει ποτέ διεθνή αναγνώριση, ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε μετά την ανεξαρτησία της.

Με τη σύζυγό του Γκρέις – Φωτογραφία Reuters

Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία αφήνοντας τη χώρα βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση, που δεν σταματά να επιδεινώνεται.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση